Tip redakcii
 

Veľkonočné menu môže byť aj bez tuku: Majonéza vám neublíži tak ako zákusky

Veľkonočné menu môže byť lahodné aj s polovičným obsahom tuku. Neveríte? Vyskúšajte!

14. apríla 2014, 08:00
Veľkonočné menu môže byť lahodné aj s polovičným obsahom tuku. Neveríte? Vyskúšajte!

Veľkonočné menu môže byť lahodné aj s polovičným obsahom tuku. Neveríte? Vyskúšajte!

Autor: Profimedia.sk

Sotva ste sa zbavili zimných vankúšikov, už sa blíži ďalší útok na vašu postavu i žlčník. Aby ste sa nemuseli vzdať pôžitku zo sviatočných pokrmov, pokúste sa zostaviť jedálny lístok z menej kalorických potravín a pri varení použite menej tuku. Tuk je síce nosičom chuti, ale sám chuť nedodáva. Nemusíte mať obavy, že menej tučné pokrmy budú pre stolovníkov sklamaním, keď pri ich príprave rafinovane použijete čerstvé aromatické bylinky a rôzne koreniny. A keď to nepreženiete s množstvom, veľkonočné dobroty neublížia vašej postave ani tráveniu.

Triky s majonézou

Pri všetkých redukčných diétach je na zozname zakázaných potravín. Majonéza sa nesmie jesť ani pri vysokej hladine cholesterolu, problémoch so žlčníkom a s trávením tukov. Dôvod je jasný: klasická majonéza má až 80 percent tukov a vysokú energetickú hodnotu – 2 800 až 3 000 kJ/100 g. Lahodnej bodky na zeleninovom a zemiakovom šaláte, ku grilovanému mäsu či k rybe sa však nemusíte úplne vzdať, keď si dáte lyžičku na chuť, nie viac.

Za jednu porciu sa považuje polievková lyžica majonézy, teda asi 15 ml. Porcia klasickej majonézy vám dodá 11 gramov tuku a 420 kJ, porcia light majonézy 240 kJ a 6 gramov tuku, teda takmer o polovicu menej. Na chuti rozdiel vôbec nepocítite, ušetrenú energiu áno. Ak chcete ešte viac znížiť množstvo tuku, zmiešajte majonézu s nízkotučným bielym jogurtom.

Tip Glancu: Zemiakový šalát nemusíte ochutiť iba majonézou. Vyskúšajte niektorú z menej kalorických zálievok:

  • Bavorská: zeleninový vývar, horčica, ocot, olej, soľ, mleté biele korenie
  • Jogurtová: horčica, citrónová šťava, mletý zázvor, trocha kondenzovaného mlieka, jogurt, soľ
  • Švajčiarska: mlieko, maslo, horčica, olej, ocot, strúhaný ementál, soľ, mleté čierne korenie

Vajíčko áno, údeniny nie

Častým mýtom je presvedčenie, že si stačí strážiť množstvo cholesterolu v strave, ktoré by nemalo presiahnuť 300 mg denne. Na zvýšenie hladiny LDL, čiže zlého cholesterolu, najviac vplývajú nevhodné tuky, to znamená také, ktoré majú vysoký obsah nasýtených mastných a transmastných kyselín. Najviac ich obsahuje slanina, oškvarky, zabíjačkové špeciality, údeniny a bravčová masť. Výdatným zdrojom nevhodných tukov sú aj torty, koláče a zákusky plnené krémami zo stuženého tuku a zo smotany.

O vajci sa dlho tvrdilo, že je veľmi nezdravé práve pre vysoký obsah cholesterolu. V bielku žiadny nie je. V žĺtku je asi 210 mg cholesterolu, no zároveň sa v ňom nachádzajú aj látky, ktoré zabraňujú jeho ukladaniu v krvi. Vajce je bohaté na stráviteľné bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, železo, vápnik, fosfor, selén, vitamíny A, B, D, E a K. Ak ste zdravá, môžete zjesť aj štyri vajíčka týždenne a neporušíte zásady zdravej výživy.

Tip Glancu: Ak chcete držať cholesterol na uzde, namiesto klobásy či údeného mäsa si vyberte kuraciu alebo morčaciu šunku, vaječné bielky plnené nátierkou z nízkotučného syra, zo sardiniek alebo z lososa. Ku každému pokrmu zjedzte porciu čerstvej zeleniny a zákusky nahraďte ovocím, ľahkým tvarohovým dezertom či ovocným sorbetom.

Foto: Profimedia.sk

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

  • Veľkonočné sviatky sú spojené s hodovaním. Treba si však uvedomiť, že v minulosti im tradične predchádzalo 40-dňové odriekanie určitých pokrmov, napríklad mäsa a vajec.
  • V minulosti sa všeobecne žilo striedmejšie. Potraviny boli dostupné v menšom množstve i v skromnejšom sortimente. Šunka, vajíčka, hrudka, koláče patrili na veľkonočný stôl, ale neodchádzalo sa od neho s plným žalúdkom.
  • Striedmosť v jedení je dôležitá zásada zdravej životosprávy. Tak, ako zachovávate tradície spojené s oslavou Veľkej noci, napríklad maľovanie vajíčok či šibačku, pokúste sa aj tradične hodovať, nie novodobo prejedať.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete! Správne skombinované prístroje vám pomôžu, zbaviť sa kíl aj po menopauze

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.