Dátum: Nedeľa 11.12.2016 Dnes oslavuje:

Hilda Zajtra: Otília

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Vieme, ako sa vám podarí dodržať pôst

Zdroj: Šarm/Barbora Dvořáková 07. marca 2014, 10:00
Foto: Profimedia.sk Plánujete držať predveľkonočný pôst? Poradíme vám, ako na to.

Plánujete držať predveľkonočný pôst? Poradíme vám, ako na to. A tým, ktorí nemajú dosť pevnej vôle, prezradíme malý trik – prerušovaný pôst. Aj dva pôstne dni v týždni uľavia vášmu organizmu a zbavia vás zopár kíl.

Ľudia sa pred Veľkou nocou postia najčastejšie z dvoch dôvodov – z náboženských, no aj preto, aby očistili organizmus poznačený zimným životným štýlom, keď sa takmer nepohybujeme, zato sa prejedáme. Aj pôstne pravidlá sú rôzne – od najprísnejších, keď pijeme len zeleninové šťavy a bylinkové čaje, cez odriekanie obľúbených vecí – mäsa, sladkostí, alkoholu, ale napríklad aj fajčenia.

Je však dosť aj tých, čo by sa aj chceli postiť, ale štyridsať dní od Popolcovej stredy po Veľký piatok je pre nich veľa. Pre nich je ideálna pôstna metóda päť ku dvom. Teda päť dní jesť viac-menej normálne, ale neprejedať sa a dva dni v týždni – ideálne vždy tie isté - obmedziť denný prísun kalórií u žien na päťsto a u mužov na šesťsto. Viac sa o princípoch takéhoto stravovania dočítate v knihe Diéta 5 : 2. My sme z nej vybrali zopár zásad, ktoré vám postenie uľahčia.

Rady pre začiatočníkov

  • Nájdite si spriaznenú dušu, ktorá sa bude postiť spolu s vami – vzájomne sa budete podporovať.
  • Vopred si naštudujte kalorické hodnoty potravín.
  • Zásobte sa potrebnými potravinami a prísadami, naopak, odstráňte z domácnosti potraviny, ktoré pre vás predstavujú pokušenie.
  • Premyslite si jedálny lístok na nasledujúci deň, robte tak počas celého pôstneho obdobia.
  • Vopred si nachystajte jedlo, ktoré budete jesť mimo domu.
  • Noc pred začatím pôstu nechoďte spať hladní, ale ani prejedení a do postele choďte zavčasu.

Ako jesť cez pôst

  • Hlavnou prioritou na zaplnenie žalúdka má byť dusená a grilovaná zelenia, zeleninové polievky a šaláty plus ovocie. Denná povolená dávka je 200 kilokalórií.
  • Zvyšných 300 kilokalórií majú tvoriť potraviny bohaté na bielkoviny a sacharidy s nízkym glykemickým indexom – celozrnné výrobky, cestoviny, ryža, zemiaky pripravené al dente.
  • Doprajte si v malých množstvách kvalitné umelé sladidlá. Použite ich na ovocie, do dezertov alebo do čajov, oklamete žalúdok aj mozog, že dostali čosi sladké.

Foto: Profimedia.sk

Oklamte hlad

  • Dokonalý sýtiaci efekt má voda. Popíjajte ju po celý deň, ale veľa jej skonzumujte aj vo forme polievky alebo čajov – ideálny je zo zázvoru.
  • Dlhodobejší pocit sýtosti navodzujú potraviny bohaté na bielkoviny.
  • Snažte sa servírovať jedlo tak, aby bolo na tanieri nadýchané. Vďaka optickému klamu máte pocit väčšej porcie – napríklad tvrdý syr zásadne strúhajte, rovnako mrkvu, jablká… Z dezertov uprednostňujte šľahané peny a želé.
  • Dávajte do jedla čerstvé čili – zjete menej a spálite viac kalórií.
  • Uvedomte si, že kŕče od hladu prichádzajú vo vlnách. Vydržte to, o dvadsať minút prejdú.
  • Odveďte svoju pozornosť od hladu. Spíšte si zoznam jednoduchých činností, ktoré vás odvedú od myšlienok na jedenie – telefonovanie, čistenie topánok, prechádzka –, a pripevnite ho na chladničku pre prípad, že vaša vôľa začne ochabovať.
  • Po jedle si vyčistite zuby, potlačí to túžbu ešte niečo zjesť.
  • Cez pôst choďte späť zavčasu, keď spíte, nejete!

Tipy na maškrty bez výčitiek

  • 6 stredne veľkých jahôd so šľahačkou v spreji (125 g) alebo s troškou kvalitnej horkej čokolády
  • 80 g malín alebo téglik želé
  • 1 plátok parmskej šunky s 3 guľôčkami červeného melónu
  • 2 kocky kandizovaného zázvoru
  • 1 nektárinka s 2 vrchovatými polievkovými lyžicami gréckeho jogurtu a troškou medu
  • 250 g slávok s lastúrou v troške cesnakovo-maslovej omáčky
  • 1 čajová lyžička arašidového masla natretá na zelerovej stonke
  • 100 g mrazeného lesného ovocia so sladidlom
  • 50 g kreviet s trochou citrónovej šťavy
  • 45 g marinovaných olív
  • polovica granátového jablka



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?