Tip redakcii
 

Vyznáte sa v jablkách? Poradíme, ktoré sa hodia na pečenie či odšťavovanie

Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

26. februára 2014, 13:00
Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

Autor: Profimedia.sk

ablká patria k najzdravším druhom ovocia – ak zjete čo i len jedno denne, pomôžu vám bojovať proti najrôznejším zdravotným neduhom, povzbudia vaše trávenie, prečistia vám organizmus, podporia imunitu a potlačia aj maškrtné chúťky. Aby ste dosiahli dokonalý výsledok, poradíme vám, na čo sú ktoré odrody vhodnejšie.

Idared

Sú to krásne, červené plody s bielou dužinou a sladkokyslou chuťou. Skvela sa hodia do koláčov alebo na odšťavovanie.

Gala

Majú pekne sfarbenú, jasnočervenú šupku so žltým mramorovaním. Ich dužina je pevná, sladká, šťavnatá a voňavá. Pripravíte z nich napríklad fantastickú nepečenú tortu s piškótami. Alebo ich naplňte zmesou orechov, škorice, kúskom masla a upečte v rúre.

Golden delicious

Tieto žltozelené jablká sú plné chuti, s ľahkou arómou. Upečte z  nich obrátený jablkový koláč so šľahačkou alebo francúzsky tarte tatin, úspech máte zaručený.

Granny Smith

Krásne zelené plody so sviežou, kyslastou chuťou. Vyšperkujú váš zemiakový alebo zelerový šalát. Alebo ich skombinujte so sladšou odrodou a vyskúšajte čatní, ktoré je chutným doplnkom k pečenému či ku grilovanému mäsu.

Rubín

Sú krásne červené jablká, ktoré chutia sladko a nádherne voňajú. Urobte z nich štrúdľu, lievance alebo ich nastrúhané pridajte do  palacinkového cesta.

Šampion

Pod ružovočervenou šupkou sa skrýva krémová šťavnatá a sladkastá dužina. Ich chuť skvele vynikne v ovocných šťavách, ale aj jablkových koláčoch doplnených napríklad vlašskými orechmi.

Jonagold

Sú krížené z odrôd Jonatán a Golden delicious. Majú lesklú, červenožltú šupku, príjemnú sladkú chuť a sú šťavnaté. Je z nich výborná šťava, ale využijete ich aj pri pečení koláčov a zákuskov.

Foto: Profimedia.sk

Rada Glancu: Ak nemáte možnosť kúpiť jablká v biokvalite, a teda bez postreku, plody kupované v supermarkete či na trhu vždy dôkladne umyte horúcou vodou, opláchnite studenou a osušte papierovou utierkou. Ak by ste použili len studenú vodu, chemické látky, ktoré zabezpečujú jablkám krásu a dlhšiu trvanlivosť, len „rozmažete“ po povrchu, ale neodstránite.

Autor: Báječná žena/Alena Jurisová
 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.