Tip redakcii
 

Vyznáte sa v jablkách? Poradíme, ktoré sa hodia na pečenie či odšťavovanie

Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

26. februára 2014, 13:00
Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

Autor: Profimedia.sk

ablká patria k najzdravším druhom ovocia – ak zjete čo i len jedno denne, pomôžu vám bojovať proti najrôznejším zdravotným neduhom, povzbudia vaše trávenie, prečistia vám organizmus, podporia imunitu a potlačia aj maškrtné chúťky. Aby ste dosiahli dokonalý výsledok, poradíme vám, na čo sú ktoré odrody vhodnejšie.

Idared

Sú to krásne, červené plody s bielou dužinou a sladkokyslou chuťou. Skvela sa hodia do koláčov alebo na odšťavovanie.

Gala

Majú pekne sfarbenú, jasnočervenú šupku so žltým mramorovaním. Ich dužina je pevná, sladká, šťavnatá a voňavá. Pripravíte z nich napríklad fantastickú nepečenú tortu s piškótami. Alebo ich naplňte zmesou orechov, škorice, kúskom masla a upečte v rúre.

Golden delicious

Tieto žltozelené jablká sú plné chuti, s ľahkou arómou. Upečte z  nich obrátený jablkový koláč so šľahačkou alebo francúzsky tarte tatin, úspech máte zaručený.

Granny Smith

Krásne zelené plody so sviežou, kyslastou chuťou. Vyšperkujú váš zemiakový alebo zelerový šalát. Alebo ich skombinujte so sladšou odrodou a vyskúšajte čatní, ktoré je chutným doplnkom k pečenému či ku grilovanému mäsu.

Rubín

Sú krásne červené jablká, ktoré chutia sladko a nádherne voňajú. Urobte z nich štrúdľu, lievance alebo ich nastrúhané pridajte do  palacinkového cesta.

Šampion

Pod ružovočervenou šupkou sa skrýva krémová šťavnatá a sladkastá dužina. Ich chuť skvele vynikne v ovocných šťavách, ale aj jablkových koláčoch doplnených napríklad vlašskými orechmi.

Jonagold

Sú krížené z odrôd Jonatán a Golden delicious. Majú lesklú, červenožltú šupku, príjemnú sladkú chuť a sú šťavnaté. Je z nich výborná šťava, ale využijete ich aj pri pečení koláčov a zákuskov.

Foto: Profimedia.sk

Rada Glancu: Ak nemáte možnosť kúpiť jablká v biokvalite, a teda bez postreku, plody kupované v supermarkete či na trhu vždy dôkladne umyte horúcou vodou, opláchnite studenou a osušte papierovou utierkou. Ak by ste použili len studenú vodu, chemické látky, ktoré zabezpečujú jablkám krásu a dlhšiu trvanlivosť, len „rozmažete“ po povrchu, ale neodstránite.

Autor: Báječná žena/Alena Jurisová
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.