Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Vyznáte sa v jablkách? Poradíme, ktoré sa hodia na pečenie či odšťavovanie

Zdroj: Báječná žena/Alena Jurisová 26. februára 2014, 13:00
Foto: Profimedia.sk Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

Niektoré odrody sa viac hodia na pečenie, iné na odšťavovanie. Všetky sú však skvelou prevenciou chorôb.

ablká patria k najzdravším druhom ovocia – ak zjete čo i len jedno denne, pomôžu vám bojovať proti najrôznejším zdravotným neduhom, povzbudia vaše trávenie, prečistia vám organizmus, podporia imunitu a potlačia aj maškrtné chúťky. Aby ste dosiahli dokonalý výsledok, poradíme vám, na čo sú ktoré odrody vhodnejšie.

Idared

Sú to krásne, červené plody s bielou dužinou a sladkokyslou chuťou. Skvela sa hodia do koláčov alebo na odšťavovanie.

Gala

Majú pekne sfarbenú, jasnočervenú šupku so žltým mramorovaním. Ich dužina je pevná, sladká, šťavnatá a voňavá. Pripravíte z nich napríklad fantastickú nepečenú tortu s piškótami. Alebo ich naplňte zmesou orechov, škorice, kúskom masla a upečte v rúre.

Golden delicious

Tieto žltozelené jablká sú plné chuti, s ľahkou arómou. Upečte z  nich obrátený jablkový koláč so šľahačkou alebo francúzsky tarte tatin, úspech máte zaručený.

Granny Smith

Krásne zelené plody so sviežou, kyslastou chuťou. Vyšperkujú váš zemiakový alebo zelerový šalát. Alebo ich skombinujte so sladšou odrodou a vyskúšajte čatní, ktoré je chutným doplnkom k pečenému či ku grilovanému mäsu.

Rubín

Sú krásne červené jablká, ktoré chutia sladko a nádherne voňajú. Urobte z nich štrúdľu, lievance alebo ich nastrúhané pridajte do  palacinkového cesta.

Šampion

Pod ružovočervenou šupkou sa skrýva krémová šťavnatá a sladkastá dužina. Ich chuť skvele vynikne v ovocných šťavách, ale aj jablkových koláčoch doplnených napríklad vlašskými orechmi.

Jonagold

Sú krížené z odrôd Jonatán a Golden delicious. Majú lesklú, červenožltú šupku, príjemnú sladkú chuť a sú šťavnaté. Je z nich výborná šťava, ale využijete ich aj pri pečení koláčov a zákuskov.

Foto: Profimedia.sk

Rada Glancu: Ak nemáte možnosť kúpiť jablká v biokvalite, a teda bez postreku, plody kupované v supermarkete či na trhu vždy dôkladne umyte horúcou vodou, opláchnite studenou a osušte papierovou utierkou. Ak by ste použili len studenú vodu, chemické látky, ktoré zabezpečujú jablkám krásu a dlhšiu trvanlivosť, len „rozmažete“ po povrchu, ale neodstránite.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?