Dátum: Piatok 09.12.2016 Dnes oslavuje:

Izabela Zajtra: Radúz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Zimná polievková diéta: Kuracia, mrkvová a fazuľová dokážu divy

Zdroj: ŠARM/Katarína Čulenová 04. februára 2013, 10:00
Foto: profimedia.sk S polievkami môžete zhrešiť bez výčitiek každý deň a sú navyše výborným štartom do jeho začiatku.

„Teplé zimné polievky sú skvelým receptom nielen na úspešné zhadzovanie kilogramov, ale aj na krásu,“ hovorí PhDr. Iveta Pochylá, odborníčka na výživu a diéty.

V zime máme potrebu zahriať sa, a preto sa nám žiada mať na tanieri viac nielen teplých, ale aj mastnejších jedál. Ak ticho závidíte tým, ktorí si doprajú fašiangy so všetkým, čo k nim patrí, vrátane jaterníc, klobások či smažených šišiek, netrápte sa striktným odmietaním týchto dobrôt.

„Jedlo by malo byť pôžitkom a občasný hriech náš organizmus bez problémov zvládne, ak mu dodávame veľa kvalitných živín a vitamínov a doprajeme mu pohyb. Intenzívne aeróbne cvičenie napríklad dokáže zvýšiť úroveň metabolizmu tukov na desiatky hodín,“ upokojuje Iveta Pochylá. Živočíšne tuky potrebujeme, podľa odborníčky na výživu sú pre telo nenahraditeľné: „Sú kľúčové pre funkciu bunkových membrán, stavbu nervového systému, fungovanie hormonálneho a imunitného systému, vstrebávanie vápnika či dostatok vitamínov rozpustných v tukoch. Večný strašiak cholesterol naše telo produkuje taktiež samo a slúži na transport tukov do pečene a do tkanív.“

Lepším a zdravším variantom, ktorý v zime nielen zasýti, ale aj zahreje rovnako dobre ako zabíjačková hostina, sú polievky. S nimi môžete zhrešiť bez výčitiek každý deň a sú navyše výborným štartom do jeho začiatku.

Nevyburcujú apetít?

Polievku vnímame často ako predkrm, ktorý pripraví žalúdok na ďalší chod. „Obviňovať polievky z povzbudenia apetítu je nesprávne,“ bráni tekuté jedlo odborníčka. „Práve vďaka nim sa do tela dostane dostatok tekutín a čiastočne vás zasýtia, čím znížia aj množstvo hlavného jedla, ktoré zvládnete skonzumovať. Navyše, niektoré polievky sú natoľko výdatné, že po nich už nesiahnete po ďalšom jedle. Poctivý vývar s množstvom zeleniny vás dokáže určite dobre uspokojiť. Tuky, bielkoviny a vláknina v zelenine sa postarajú o to, aby váš pocit sýtosti nejaký čas vydržal,“ hovorí.

Posilnia imunitu

„Polievková diéta patrí medzi najpreverenejšie a najlepšie fungujúce recepty na štíhlu postavu. Navyše telu poskytuje množstvo cenných látok, chrániacich imunitný systém, ktorý je v zime neustále v strehu,“ prízvukuje riaditeľka centra na chudnutie. „Verte, že tie najzdravšie polievky sú zároveň aj najdiétnejšie,“ dodáva.

Polievky potešia v chladných mesiacoch aj preto, že často zabúdame na pitný režim, no a práve ony dodajú telu s minerálmi a vitamínmi aj potrebnú vodu.

Teplý voňavý tanier plný vývaru zo zeleniny alebo z mäsa ukrýva v sebe navyše nenápadný, ale mocný typ potraviny – koreniny. Na výber je ich mnoho, závisí od vašej chuti, bolo by však škoda nevyužiť napríklad antiseptickú a antibakteriálnu silu tymianu, cesnaku či oregana. Pretržlenová vňať nielen dobre vonia, ale je plná vitamínu C a je prevenciou obličkových kameňov a ochorenia ciev. Pikantné čili papričky tiež chránia cievy, zažívací trakt a uľavujú od bolesti.

Na večer kuraciu

„Jednoduchú polievku naservírujte na raňajky, výdatnú na obed ako hlavné jedlo. Na desiatu je vhodné ovocie, na olovrant zelenina a na večeru je dobré dodať telu bielkoviny, napríklad zeleninovo-mäsovú polievku s bielym mäsom,“ odporúča odborníčka. Ak vydržíte týždeň, pár kíl určite pôjde dole bez toho, aby ste sa trápili hladom. Ľahkú polievku môžete jesť prakticky bez obmedzenia vždy, keď sa počas dňa ohlási hlad. Skúste si ich skombinovať podľa chuti.

polievky

Foto: profimedia.sk

Diétna krémová mrkvová (4 porcie)

Potrebujete: pol kila mrkvy, 1 nakrájanú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 lyžičku červenej papriky, 3/4 litra zeleninového vývaru, nízkotučný jogurt.

Postup: Mrkvu, cibuľu a cesnak opečte na oleji, ochuťte paprikou, zalejte vývarom a varte asi 12 minút. Uvarenú zmes rozmixujte, pridajte jogurt, povarte ešte 2 minúty, dochuťte čiernym korením, soľou a posypte petržlenovou vňaťou. Môžete dodať aj kúsok nastrúhaného zázvoru.

Treba vedieť: Mrkva znižuje cholesterol, zabraňuje zápche, pomáha pri nedokrvení a oslabení organizmu. Navyše čistí pleť, pretože zabraňuje nadprodukcii kožných buniek vo vrchnej časti pokožky. Je to vynikajúca regeneračná potravina pri vyčerpanosti. Zázvor zasa posilní žalúdok a zahreje.

Zeleninovo - pohánková polievka s hubami (4 porcie)

Potrebujete: 2 zemiaky, 1 mrkvu, kúsok zeleru, karfiolu, póru, kelu, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 väčšie hrste pohánky, poriadnu hrsť čerstvých alebo sušených húb, trochu polievkového korenia, olivový olej, soľ, pretržlenovú vňať.

Postup: Cibuľu a cesnak orestujte na oleji, pridajte pohánku, ktorú tiež krátko orestujte, a nakrájanú zeleninu s hubami. Zalejte vodou, osoľte, pridajte polievkové korenie a varte do mäkka. Ak máte radšej hustú polievku, urobte si zásmažku z pohánkovej múky a olivového oleja. Do hotovej polievky pridajte petržlenovú vňať.

polievky

Foto: profimedia.sk

Mexická fazuľová polievka (4 porcie)

Potrebujete: 2 šálky červenej fazule, 1 veľkú nakrájanú cibuľu, 2 čajové lyžičky čili, 1/2 čajovej lyžičky oregana a rasce, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, kvapku tabaska.

Postup: Fazuľu namočte aspoň na 8 hodín v 1-1,5 litri vody, potom varte asi 1,5 hodiny, v tlakovom hrnci 20 minút. Uvarenú fazuľu zmiešajte s ostatnými prísadami a ešte 20 minút povarte.

Treba vedieť: Červená fazuľa patrí k najsilnejším antioxidantom, ktoré nás chránia pred starnutím a škodlivými vonkajšími vplyvmi. Je bohatá na vlákninu, železo, draslík, zinok, vitamíny B aj aminokyseliny dôležité pre tvorbu „ľudských bielkovín“.

Zimná hovädzia polievka s mrkvou a hráškom (4-5 porcií)

Potrebujete: 1/2 kila mrkvy, kilo hovädzieho mäsa s kosťou, hráškové struky, soľ, čierne korenie, ligurček, zeler, 1 cibuľu, 1 l vody.

Postup: Pripravte veľmi silný vývar zo všetkých ingrediencií, varte všetko minimálne hodinu. Potom sceďte. Mäso pokrájajte a vložte do vývaru. Zeleninu z vývaru už potrebovať nebudete, nakrájajte si novú mrkvu a vložte do hrnca spolu s hráškovými strukmi, dochuťte a varte aspoň hodinu.

Tip Glancu: Zabudnite na klasické zápražky z bielej múky aj umelé zahusťovadlá. Oželejte aj obľúbené rezance či inú cestovinu. Použite radšej zemiaky, najlepšie však pohánkovú múku.



 

Naj z glancu

 

Vaše diétne tipy

Anna a jej tajomstvo na boj s tukom: Pod jej dozorom schudla klientka 47 kíl!

Pribrala som štyri konfekčné veľkosti – hovorí Anna Stráňavská (48). Schudla...
 

Stihnite to do Vianoc: Vylepšite si svoju figúru 2 lyžicami tohto zázraku

Aj vy sa čudujete, kde sa vzal ten faldík na bruchu? Do Vianoc s ním ešte stíhate...
 

Nedarí sa vám schudnúť? Za vašu hmotnosť nemôže ani vek ani boľavé kolená

Málo pohybu, zlá životospráva a takmer žiaden šport. Spoznali ste sa? Aj...
 

Netrápte sa diétami: 5 prírodných spaľovačov tukov, o ktorých musíte vedieť!

Pri pohľade na váhu sa chytáte za hlavu, že je najvyšší čas začať niečo robiť?...
 

Diéta na zohriatie: V chladných dňoch si naservírujte zeler a čakanku!

Čo by ste mali teraz jesť, aby ste mali dostatok živín a nepribrali?