Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Kolagénové špeciality: Najedzte sa do krásy!

Zdroj: EMMA/ Broňa Horváthová 09. novembra 2012, 07:00
Foto: profimedia.sk Ilustračná fotografia

Omladnúť vďaka pudingu znie ako poriadna hlúposť? V Japonsku by vás za tento názor vysmiali a naordinovali vám kolagénové špeciality, ktoré vám uberú desať rokov.

Zamrznutá tvár od botulotoxínových injekcií alebo radšej prirodzené spomalenie starnutia a obnova pleti vďaka, a teraz sa držte, kolagénovým gurmánskym špecialitkám? Druhá možnosť znie predsa vyslovene lákavo. Stačí prísť do reštaurácie, otvoriť menu a objednať si omladzujúcu pochúťku. Krása príde po lyžiciach sama od seba. Aspoň toho sa držia exkluzívne reštaurácie, ktoré svojim zákazníčkam ponúkajú kolagénové menu. Tie túžia po večnej mladosti a závistlivých pohľadoch sokýň. A ktorá iná krajina by lepšie určovala trendy než kulinárske cisárstvo Japonsko?

Prejedz sa do krásy

Všetko sa začalo pred niekoľkými rokmi, keď sa na pulty predajní postupne predierali potraviny bohaté na kolagén. Tokijské obchody sa predbiehali, ktorý ponúkne širší sortiment jedlých elixírov mladosti. Ovocné džemy, sladkosti, pudingy, rezance, jogurtové nápoje, hotové polievky, ba dokonca aj kolagénová voda mali spoločné jedno: Japonky túžiace po kráse sa ich nevedeli nasýtiť. Z kolagénu sa stal obrovský hit. Nemá totiž žiadnu chuť, a preto sa dá veľmi ľahko zakomponovať do najrozmanitejších jedál. A tak sa celkom prirodzene začalo objavovať menu plné živočíšneho kolagénu aj na jedálnych lístkoch prestížnych reštaurácií. Osviežujúce sorbety, horúce polievky, jedlá z mäsa a rýb, ale aj čerstvé šaláty a dezerty, do ktorých šéfkuchári pridávajú túto zázračnú bielkovinu, boli u Japoncov posadnutých novinkami odsúdené na úspech. Veď kto by už len odolal myšlienke zdravo jesť a navyše s pocitom, že každý hlt vymaže aspoň jednu vrásku? Kolagénové špeciality však nie sú vždy lacná záležitosť a ak si chcete dopriať zázračné jedlo na úrovni, počítajte s tým, že to nebude za gastráč. Napríklad v tokijskom hoteli Grand Hyatt zaplatíte len za kolagénovú polievku dvadsať eur a ak dostanete chuť na niečo exkluzívnejšie, priplatíte si v prepočte až osemdesiat eur! Napriek tomu reštaurácia rozhodne prázdnotou nezíva. V londýnskom Camdene zašli ešte ďalej a na jar si pripravili celú škálu originálnych kolagénových jedál – od paradajkovo-kardamómovej polievky cez brûlée zo zeleného čaju až po hubové rizoto. A čo ak práve nemáte chuť na hlavný chod a chcete sa len povzbudiť? Objednajte si kolagénový, samozrejme, nealkoholický štamprlík. „Kolagénové jedlo a nápoje predsa predstavujú oveľa menej bolestivý spôsob, ako si zlepšiť celkový zdravotný stav a omladnúť, než boltulotoxín,“ rozplýval sa nad novým menu šéfkuchár londýnskej reštaurácie Ian Pengelley.

Hit z drogérie

Posledné týždne však určite patria obrovskému hitu z anglickej siete drogérií Boots, kde predávajú tekutý výživový doplnok na omladenie. Stačí vraj denne vypiť poldeci zázračného nápoja a vaša pokožka bude vyzerať mladšie, sviežejšie, zmiznú vrásky a pleť bude napnutá ako v dvadsiatke, sľubujú výrobcovia. Kolagénový nápoj je údajne päťdesiatkrát efektívnejší než kolagénové krémy či séra v ampulkách a podľa výskumu až dve tretiny žien, ktoré ho užívali, zaznamenali redukciu vrások o neuveriteľných tridsať percent. Takže nikoho neprekvapilo, že z anti-ageingového elixíru sa stal takmer okamžite bestseller, hoci desaťdňová kúra stojí približne štyridsaťpäť eur. Navyše, kto by odolal keď sa za novinku prihovorí pár lokálnych celebrít? A tak si výrobcovia mädlia ruky a zákazníčky zasa hypnotizujú zrkadlo, kedy konečne stratia aspoň zopár vrások v okolí úst.

Nie je kolagén ako kolagén

Odborníci sa však ku kolagénovej food mánii stavajú skepticky. Tvrdia, že prirodzený kolagén, ktorého tvorba má tendenciu s pribúdajúcim vekom klesať, sa nedá plnohodnotne nahradiť živočíšnym a ani nenápadne zamiešaný do jedla rozhodne nemá výrazný omladzujúci efekt. „Skôr by som povedala, že podávanie potravín na ,kolagénovom‘ princípe je zaujímavý marketingový ťah, no podložený dôkazmi v medicíne určite nie je. Najdôležitejšiu úlohu vo väzivových bunkách zohrávajú takzvané kolagénové gény, ktoré fungujú vďaka vitamínu C. Ten urýchľuje ,prepis‘ z rozhodujúcich génov. Tieto gény, ktoré sú bez vitamínu C značne unavené a apatické, sa skrývajú v chromozómoch. A práve dostatok zeleniny a ovocia s  vitamínom C v strave alebo vo výživových doplnkoch významne ovplyvní tvorbu kolagénu,“ myslí si doktorka Martina Šintálová z bratislavskej Interklinik. Podľa nej však nie je kolagén ako kolagén. „Záleží na tom, ako ho naše telo vie využiť na svoju potrebu, a rovnako kľúčové je, v akej fyzikálnej a chemickej forme sa kolagény aplikujú. Odkiaľ kolagén pochádza, ako a čím sa živil darca ,zázračnej‘ bielkoviny. Pretože toto všetko sa potom zohľadní v zložení a ,kvalite‘ bielkoviny, ktorú si budeme dodávať do organizmu. Zvyčajne sa využíva napríklad hovädzí kolagén, z rýb, kurací alebo z ošípaných. Potraviny s kolagénom sa však nachádzajú v bežnej zdravej strave v bielkovinách, najmä v rybách, chudom mäse či v sóji.“ Ak hľadáte ďalšie zdroje, sústreďte sa aj na červené ovocie a zeleninu – rajčiny, kapiu alebo cviklu. Obsahujú lykopén, ktorý funguje ako antioxidant a zvyšuje produkciu kolagénu. Rovnako dôležité sú ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, napríklad tuniak či losos, ale aj avokádo, oriešky, mandle, kešu a  potraviny s obsahom vitamínu A, ktorý dokáže udržať hladinu kolagénu v optimálnej rovine. Preto si, ešte kým sa skončí sezóna, doprajte dostatok mrkvy, brokolice, tekvice, špenátu, sladkých zemiakov či hovädzej, hydinovej a bravčovej pečene.

Kolagén v skratke

Kolagén je pre ľudské telo nevyhnutná bielkovina, ktorá spája bunky a vytvára z nich tkanivá a orgány. Tvorí až tridsať percent celkovej hmoty ľudských bielkovín a sedemdesiat percent hmoty bielkovín kože. Jeho nedostatok spôsobuje rozličné ochorenia, najviac osteoporózu a ochorenia kĺbov, ale aj predčasné starnutie kože.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Najnovšie z módy

Mladistvo, kreatívne, štýlovo či elegantne: Ako nosiť pruhy či pásiky?

V tých pestrofarebných určite omladnete. Sú hitom nielen v lete, už aj na...
 

Áno či nie? Kožuch Hilary Duff je jedna katastrofa, Kardashianka ako medveď

Kožuchy patria ku kontroverzným módnym kúskom.
 

V štýle celebrít: Zvodná a sexi ako Blake Lively môžete byť aj vy!

Blake Lively má síce len dvadsaťdeväť rokov, ale rozbehnutú úspešnú kariéru...
 

Umelá je tá pravá! Trendom roku 2017 sú plyšové kožúškyy teddy coats

Ochranári dokázali nemožné. Dejiny módy obrátili naruby. Aj najväčší...
 

Idete na kultúru? Oprášte rafinove staré kúsky z vášho šatníka. Vieme ako!

A nechcete kupovať nové šaty? Nikto nespozná, že máte model z minulej sezóny....