Dátum: Sobota 03.12.2016 Dnes oslavuje:

Oldrich Zajtra: Barbora

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Varenie v zime: Odľahčite sezónne recepty tak, aby nestratili chuť

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 02. februára 2013, 07:00
Foto: profimedia.sk Ak nechcete dopadnúť ako veľká medvedica, v zimnom období sa sústreďte na šetrenie tukmi.

Poradíme vám, ako odľahčiť sezónne recepty bez toho, aby utrpeli na chuti.

Šetrite tukmi

Ak nechcete dopadnúť ako veľká medvedica, v zimnom období sa sústreďte na šetrenie tukmi. Aj keď ich nemôžete úplne vynechať, pretože majú veľký podiel na zvýraznení chuti všetkých jedál, treba si ich spotrebu kontrolovať, lebo majú vysokú energetickú hodnotu. Bez ohľadu na to, či potrebujete držať diétu, príjem tuku by nemal prekročiť 30 percent vášho denného energetického príjmu. Prečo? Spálením 1 gramu tuku vzniká až 39 kilojoulov, čo je dvakrát toľko ako pri spaľovaní rovnakého množstva cukru alebo bielkoviny.

Pri varení a pečení kontrolujte najmä množstvo zjavného tuku – slaniny, masla, bravčovej masti. Pripočítajte k tomu skryté tuky, ktoré sú obsiahnuté v mäse, údeninách, mlieku a v mliečnych výrobkoch. V praxi to znamená, že ak pripravujete mastnejšie mäso, vynechajte ostatné tučné suroviny, prípadne ich nahraďte menej nebezpečnými.

Prispôsobujte si recepty

Nebojte sa vymieňať suroviny alebo postup prípravy podľa vlastného uváženia.

  • Mäso upravujte grilovaním nasucho, pečením a dusením vo vlastnej šťave.
  • Namiesto masti či masla zvoľte rastlinný olej.
  • Šľahačku v omáčkach a polievkach nahraďte kyslou smotanou, jogurtom alebo mliekom, prípadne pridajte iba polovicu predpísaného množstva masla a trochu oleja.
  • Trochu prerastenej slaniny pridávajte iba pri veľmi chudom mäse, vtedy však vynechajte iné druhy tuku.
  • Používajte čo najviac olivového oleja, vlákniny v podobe čerstvej zeleniny a množstvo čerstvých byliniek. To všetko vám pomôže nahradiť chuť tuku bez toho, aby vaša rodina reklamovala nedeľný obed.

Ktoré maslo je vhodné?

Najobľúbenejší nositeľ chuti obsahuje minimálne 80 percent tuku. Nie každý druh sa však hodí na čokoľvek.

Pravé maslo – vyrába sa zo sladkej smotany. Má úžasnú jemnú chuť. Nezráža sa pri zahrievaní, preto sa hodí najmä na zahusťovanie omáčok. Nezabudnite, na dodanie chuti postačí aj lyžička masla. Pri niektorých druhoch koláčov a keksov sa bez neho nezaobídete, tieto recepty si však uschovajte na mimoriadne príležitosti.

Slané maslo – pridáva sa doň trochu soli, preto je trvanlivejšie. Je skvelé na ochutenie parenej zeleniny, zemiakov a podobne a je vhodné aj na cestá.

Polotučné maslo – má znížené množstvo tuku na 50 percent, nahrádza ho vodou alebo jogurtom. Nehodí sa na tepelnú úpravu, ale sú z neho chutné nátierky.

Nátierkové maslo – vyrába sa z kyslej smotany, preto má čerstvú vôňu a ľahko sa rozotiera, aj keď ho vyberiete rovno z chladničky. Je ideálne na dipy alebo na ukončenie zeleninových jedál.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Vtáčí bufet : Nezabudnite na operence

Veď, čo je krajšie, ako sa započúvať do spevu vtákov. Tým, že im pripravíme...
 

Žltodrevec farbiarsky: Mrazuvzdorný krásavec, ktorý bude vás očarí po celý rok

V minulosti ho vysádzali do zámockých parkov, nachádza sa v niektorých...
 

Neodmysliteľný symbol Vianoc: Takto bude vianočná ruža krásna aj po sviatkoch

Prýštec najkrajší, známejší ako vianočná ruža alebo hviezda je neodmysliteľnou...
 

Architektka radí: Vytvorte si záhon s hojdačkou

Ak máte malý pozemok a plný murovaný plot, ktorý chcete prekryť zeleňou,...
 

Ako mať nekonečnú zásobu zázvoru v pohodlí vášho domova? Stačí kvetináč a môžete ísť na to

Ľudia, čo objavili jeho zázračné účinky, majú veľkú spotrebu zázvoru....