Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Varenie v zime: Odľahčite sezónne recepty tak, aby nestratili chuť

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 02. februára 2013, 07:00
Foto: profimedia.sk Ak nechcete dopadnúť ako veľká medvedica, v zimnom období sa sústreďte na šetrenie tukmi.

Poradíme vám, ako odľahčiť sezónne recepty bez toho, aby utrpeli na chuti.

Šetrite tukmi

Ak nechcete dopadnúť ako veľká medvedica, v zimnom období sa sústreďte na šetrenie tukmi. Aj keď ich nemôžete úplne vynechať, pretože majú veľký podiel na zvýraznení chuti všetkých jedál, treba si ich spotrebu kontrolovať, lebo majú vysokú energetickú hodnotu. Bez ohľadu na to, či potrebujete držať diétu, príjem tuku by nemal prekročiť 30 percent vášho denného energetického príjmu. Prečo? Spálením 1 gramu tuku vzniká až 39 kilojoulov, čo je dvakrát toľko ako pri spaľovaní rovnakého množstva cukru alebo bielkoviny.

Pri varení a pečení kontrolujte najmä množstvo zjavného tuku – slaniny, masla, bravčovej masti. Pripočítajte k tomu skryté tuky, ktoré sú obsiahnuté v mäse, údeninách, mlieku a v mliečnych výrobkoch. V praxi to znamená, že ak pripravujete mastnejšie mäso, vynechajte ostatné tučné suroviny, prípadne ich nahraďte menej nebezpečnými.

Prispôsobujte si recepty

Nebojte sa vymieňať suroviny alebo postup prípravy podľa vlastného uváženia.

  • Mäso upravujte grilovaním nasucho, pečením a dusením vo vlastnej šťave.
  • Namiesto masti či masla zvoľte rastlinný olej.
  • Šľahačku v omáčkach a polievkach nahraďte kyslou smotanou, jogurtom alebo mliekom, prípadne pridajte iba polovicu predpísaného množstva masla a trochu oleja.
  • Trochu prerastenej slaniny pridávajte iba pri veľmi chudom mäse, vtedy však vynechajte iné druhy tuku.
  • Používajte čo najviac olivového oleja, vlákniny v podobe čerstvej zeleniny a množstvo čerstvých byliniek. To všetko vám pomôže nahradiť chuť tuku bez toho, aby vaša rodina reklamovala nedeľný obed.

Ktoré maslo je vhodné?

Najobľúbenejší nositeľ chuti obsahuje minimálne 80 percent tuku. Nie každý druh sa však hodí na čokoľvek.

Pravé maslo – vyrába sa zo sladkej smotany. Má úžasnú jemnú chuť. Nezráža sa pri zahrievaní, preto sa hodí najmä na zahusťovanie omáčok. Nezabudnite, na dodanie chuti postačí aj lyžička masla. Pri niektorých druhoch koláčov a keksov sa bez neho nezaobídete, tieto recepty si však uschovajte na mimoriadne príležitosti.

Slané maslo – pridáva sa doň trochu soli, preto je trvanlivejšie. Je skvelé na ochutenie parenej zeleniny, zemiakov a podobne a je vhodné aj na cestá.

Polotučné maslo – má znížené množstvo tuku na 50 percent, nahrádza ho vodou alebo jogurtom. Nehodí sa na tepelnú úpravu, ale sú z neho chutné nátierky.

Nátierkové maslo – vyrába sa z kyslej smotany, preto má čerstvú vôňu a ľahko sa rozotiera, aj keď ho vyberiete rovno z chladničky. Je ideálne na dipy alebo na ukončenie zeleninových jedál.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Očarujúca zornica: Skvelá alternatíva vianočnej ruže, ktorá ju s noblesou zastúpi

Zornica je skvelou alternatívou pre tých, ktorých už omrzeli vianočné...
 

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (3. časť)

Niektoré vtáky dávajú prednosť teplejším krajinám. Iné hľadajú útočisko...
 

Lieskovce si môžete vypestovať aj v záhrade

Liesky sú naším domácim druhom. Rastú na okrajoch lesov, kde tvoria súčasť...
 

FOTOsúťaž: Pošlite nám adventný veniec a vyhrajte knihu

Zapáliť si sviečku na svojom vlastnom adventnom venci stojí za to. Pochváľte...
 

Brest ako liek: Účinný pri poruchách trávenia

Čaj z kôry brestu upokojí všetko s čím príde do styku. Má široké využitie....