Tip redakcii
 

Varenie v zime: Odľahčite sezónne recepty tak, aby nestratili chuť

Poradíme vám, ako odľahčiť sezónne recepty bez toho, aby utrpeli na chuti.

02. februára 2013, 07:00
Ak nechcete dopadnúť ako veľká medvedica, v zimnom období sa sústreďte na šetrenie tukmi.

Ak nechcete dopadnúť ako veľká medvedica, v zimnom období sa sústreďte na šetrenie tukmi.

Autor: profimedia.sk

Šetrite tukmi

Ak nechcete dopadnúť ako veľká medvedica, v zimnom období sa sústreďte na šetrenie tukmi. Aj keď ich nemôžete úplne vynechať, pretože majú veľký podiel na zvýraznení chuti všetkých jedál, treba si ich spotrebu kontrolovať, lebo majú vysokú energetickú hodnotu. Bez ohľadu na to, či potrebujete držať diétu, príjem tuku by nemal prekročiť 30 percent vášho denného energetického príjmu. Prečo? Spálením 1 gramu tuku vzniká až 39 kilojoulov, čo je dvakrát toľko ako pri spaľovaní rovnakého množstva cukru alebo bielkoviny.

Pri varení a pečení kontrolujte najmä množstvo zjavného tuku – slaniny, masla, bravčovej masti. Pripočítajte k tomu skryté tuky, ktoré sú obsiahnuté v mäse, údeninách, mlieku a v mliečnych výrobkoch. V praxi to znamená, že ak pripravujete mastnejšie mäso, vynechajte ostatné tučné suroviny, prípadne ich nahraďte menej nebezpečnými.

Prispôsobujte si recepty

Nebojte sa vymieňať suroviny alebo postup prípravy podľa vlastného uváženia.

  • Mäso upravujte grilovaním nasucho, pečením a dusením vo vlastnej šťave.
  • Namiesto masti či masla zvoľte rastlinný olej.
  • Šľahačku v omáčkach a polievkach nahraďte kyslou smotanou, jogurtom alebo mliekom, prípadne pridajte iba polovicu predpísaného množstva masla a trochu oleja.
  • Trochu prerastenej slaniny pridávajte iba pri veľmi chudom mäse, vtedy však vynechajte iné druhy tuku.
  • Používajte čo najviac olivového oleja, vlákniny v podobe čerstvej zeleniny a množstvo čerstvých byliniek. To všetko vám pomôže nahradiť chuť tuku bez toho, aby vaša rodina reklamovala nedeľný obed.

Ktoré maslo je vhodné?

Najobľúbenejší nositeľ chuti obsahuje minimálne 80 percent tuku. Nie každý druh sa však hodí na čokoľvek.

Pravé maslo – vyrába sa zo sladkej smotany. Má úžasnú jemnú chuť. Nezráža sa pri zahrievaní, preto sa hodí najmä na zahusťovanie omáčok. Nezabudnite, na dodanie chuti postačí aj lyžička masla. Pri niektorých druhoch koláčov a keksov sa bez neho nezaobídete, tieto recepty si však uschovajte na mimoriadne príležitosti.

Slané maslo – pridáva sa doň trochu soli, preto je trvanlivejšie. Je skvelé na ochutenie parenej zeleniny, zemiakov a podobne a je vhodné aj na cestá.

Polotučné maslo – má znížené množstvo tuku na 50 percent, nahrádza ho vodou alebo jogurtom. Nehodí sa na tepelnú úpravu, ale sú z neho chutné nátierky.

Nátierkové maslo – vyrába sa z kyslej smotany, preto má čerstvú vôňu a ľahko sa rozotiera, aj keď ho vyberiete rovno z chladničky. Je ideálne na dipy alebo na ukončenie zeleninových jedál.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

 
 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...