Tip redakcii
 

Vyskúšajte lacný a chutný lifting: Ktoré ovocie vám vypne pleť?

Ktoré ovocie a zelenina vám skrášlia, ozdravia a vypnú pleť?

19. marca 2014, 07:00
Ktoré ovocie a zelenina vám skrášlia, ozdravia a vypnú pleť?

Ktoré ovocie a zelenina vám skrášlia, ozdravia a vypnú pleť?

Autor: Profimedia.sk

Bledá, zvädnutá či šupinkatá pokožka môže signalizovať, že trpí nedostatkom živín. V tomto prípade vám nepomôže ani drahá kozmetika či dokonalý mejkap. Jednoducho ju musíte vyživovať zvnútra.

Rajčiny na hebkosť

Rajčiny sú doslova nabité antioxidantmi, ako je lykopén, betakarotén a vitamíny E a C. Obsahujú aj železo, ktoré sa vďaka vitamínu C lepšie vstrebáva. Množstvo lykopénu sa znásobí a vaše telo ho lepšie využije, keď rajčiny tepelne upravíte a pridáte k nim trocha rastlinného oleja.

Tip Glancu: Keď vám chutia, jedzte ich každý deň – čerstvé aj varené, napríklad vo forme polievky či omáčky na špagety.

Hrozno na iskru

Špecialistom na žiarivú pleť je hrozno, hlavne tie odrody, ktoré obsahujú aj zrniečka. Bobule sú výborným zdrojom kyseliny listovej, draslíka, horčíka, fosforu, mangánu a železa. Štedrá dávka fytonutrientov a antioxidantov neutralizuje voľné radikály, ničí škodlivé baktérie a vírusy, odstraňuje únavu a pomáha udržiavať rovnováhu v tele. V šupkách sa nachádza veľa vlákniny, v zrniečkach zasa vzácny resveratrol, ktorý chráni srdce a cievy.

Tip Glancu: Každý druhý deň si dajte menší strapec, striedavo biele a červené.

Brokolica na ozdravenie

Brokolica je fantastická zelenina, ktorá vám pomôže udržať pleť pevnú a sviežu. Obsahuje veľa betakaroténu, ktorý pokožke dodáva zdravú farbu, vitamíny B a C, kyselinu listovú, vápnik, zinok a vlákninu. Je bohatá na izokyanáty – látky, ktoré v kombinácii so selénom chránia pokožku pred vznikom nádorov, dokonca dokážu spomaliť ich rast. Pravidelná konzumácia brokolice sa považuje za účinnú prevenciu aj iných typov rakoviny.

Tip Glancu: Raz až trikrát do týždňa si dajte porciu sparenej brokolice.

Olivy proti vráskam

Keď ste radikálne obmedzili tuky v strave, aby ste schudli, pre vašu pleť to nie je najlepšie riešenie. Bez esenciálnych mastných kyselín organizmus nedokáže vstrebať a využiť vitamíny rozpustné v tukoch a sú dôležité aj pre tvorbu hormónov a stavbu buniek, teda aj kože. Keď ich prijímate v nedostatočnom množstve, na koži sa začnú vytvárať nepekné suché šupiny. Olivy obsahujú vyváženú zmes vitamínov, minerálov, esenciálnych mastných kyselín a vlákniny. Vysoký obsah antioxidantov chráni bunky, vitamíny A, B, D, E a K zlepšujú priechodnosť ciev. Rastlinné zlúčeniny, ako sú polyfenoly a flavonoidy, majú protizápalové účinky.

Tip Glancu: Denne zjedzte 25 g olív – asi 7 kusov.

Foto: Profimedia.sk

Cvikla na regeneráciu

Červená repa patrí medzi najbohatšie prírodné zdroje kremíka, ktorý dostal prezývku minerál krásy, pretože pomáha udržiavať mladistvý vzhľad pokožky, pevné vlasy a nechty. Zároveň podporuje regeneráciu celého organizmu a spomaľuje starnutie. V červenej repe sa nachádza aj veľké množstvo vitamínu B9 čiže kyseliny listovej, ktorá okrem iného podporuje obnovu tkanív a zlepšuje okysličovanie buniek. Tmavočervenú farbu jej dodáva silný antioxidant betakyanín, ktorý zlepšuje obranyschopnosť, prečisťuje krv a chráni pred rakovinou.

Tip Glancu: Jedzte ju aspoň raz za týždeň vo forme šalátu alebo ako prílohu.

  • Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

Ak ste počas zimy zabudli na zdravú životosprávu, je vhodné obohatiť stravu o živiny, ktoré zregenerujú organizmus aj pleť. Nezabúdajte na potraviny s vysokým obsahom vitamínov skupiny B. Väčšina z nich sa nachádza v kvasniciach, obaloch zrna, strukovinách, listovej zelenine, orechoch. Prítomné sú aj v pečeni a vo vaječnom žĺtku, tie však treba jesť občas a striedmo.

Dôležité sú aj takzvané antioxidanty: vitamím C (zelenina, ovocie, zemiaky), vitamín A (červená a žltá zelenina, rybí olej, mlieko, pečeň a žĺtok), vitamín D (hlavne rybí tuk), vitamín E (klíčky, rybí tuk, mlieko, vnútornosti) a selén (morské plody). Nezabúdajte na hydratáciu, teda dodržiavanie pitného režimu, a na primeranú fyzickú aktivitu.

Neexistujú zdravé a nezdravé potraviny. Zdravé stravovanie spočíva v pestrosti, v kombináciách potravín a vo vyvážeností jednotlivých zložiek. Dôležitá je kvalita, nie kvantita.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

 
 

Vaše diétne tipy

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Chudnete? Osviežte si jedálniček výbornými smoothie, ktoré vám pri zhadzovaní kíl pomôžu

Máme pre vás tri skvelé recepty na chutné a zdravé nápoje.
 

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.