Tip redakcii
 

Zaujímavosti o pôvode parfému: Z čoho a ako sa vyrábal v minulosti?

Viete, ako vznikol parfém a aké sú najobľúbenejšie ingrediencie, ktoré sa do vôní pridávajú? My vám to prezradíme. A ešte oveľa viac.

31. januára 2014, 07:00
Viete, ako vznikol parfém a aké sú najobľúbenejšie ingrediencie, ktoré sa do vôní pridávajú?

Viete, ako vznikol parfém a aké sú najobľúbenejšie ingrediencie, ktoré sa do vôní pridávajú?

Autor: Profimedia.sk

Parfémy sú také staré ako samotné ľudstvo. Najprv existovali len vo forme byliniek a kvetov, neskôr sa začali používať vonné oleje a kadidlá. Slovo parfém pochádza z latinského per fumum, čo znamená „cez dym“. Tento výraz sa vzťahuje na pôvodný spôsob výroby voňaviek, teda vytváranie jemného spreja z hmotnej substancie.

V minulosti medzi najobľúbenejšie ingrediencie patrili bylinky a korenie. Najčastejšie sa používal bergamot, myrha, koriander a mandle. Dnes parfém obsahuje približne 20 – 250 prísad.

Na každom je iný

Zaujímavé je, že ten istý parfém vonia na každom človeku inak. To, ako sa vôňa na svojom nositeľovi rozvinie, závisí od pH pokožky a biologických zmien, ktoré sú ovplyvnené hormónmi. Prvá zmena nastáva v puberte, ďalšia v tehotenstve a tiež v období menopauzy. Ako bude na vás parfém voňať, závisí aj od vášho životného štýlu, stravovania a liekov, ktoré beriete.

Najobľúbenejšie je pižmo

Do parfémov sa najčastejšie pridáva pižmo. To pravé sa získavalo z pohlavných žliaz kabara pižmového. Táto prísada má vynikajúce fixačné účinky a je tiež silným afrodiziakom. Keďže kabar dnes patrí medzi chránené druhy, pižmo sa vyrába synteticky.

Parfémy v Európe

Európa pozná parfémy vďaka Kataríne Medicejskej, manželke francúzskeho kráľa, ktorá nosievala rukavičky z parfémovanej kože. Laboratórium jej parfumára bolo s kráľovským sídlom spojené tajnou chodbou, aby sa k unikátnym receptom nikto nedostal.

Autor: Glanc.sk
 


 

 
 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...