Dátum: Nedeľa 11.12.2016 Dnes oslavuje:

Hilda Zajtra: Otília

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Čím nahradiť mäso?

Zdroj: Báječná žena 09. februára 2012, 09:00
Foto: Profimedia.sk Ilustračná fotografia

Mám 25 rokov, 174 centimetrov a 76 kíl. Chcela by som mat aspoň o šesť kíl menej. Nemám rada mäso, všade sa však odporúča chudé mäso ako vhodná súčasť redukčnej stravy. Čím ho mám nahradiť? Všimla som si totiž, že napríklad niektoré sójové výrobky majú pomerne vysoký obsah tuku. Klaudia

Čo na to Peter Minárik, gastroenterológ?

Mäso môžete nahradiť kombináciou potravín s obsahom sóje, ďalších strukovín, mliečnych výrobkov, vaječným bielkom a pokiaľ neodmietate, tak aj rýb. Väčšina sójových potravín má nízky obsah tuku a energie a sú vyslovene vhodné na redukčné stravovanie. Napríklad 100 gramov tofu má od 450 do 600 kJ, rovnaké množstvo tempehu má maximálne 800 kJ. Aj ďalšie alternatívne bielkovinové potraviny na rastlinnej báze sú nízkokalorické, napríklad takzvané robi mäso či seitan.

Aj potraviny s obsahom vaječných bielkovín sú vždy nízkokalorické, a pritom vysoko výživné – nájdete ich pod označením shmaky. Sú to ideálne potraviny na celoživotné redukčné stravovanie. Nezabúdajte ani na klasické nízkotučné mliečne potraviny ako tvaroh a cottage syr. Vhodné sú aj sladkovodné a morské ryby – až na výnimky majú nízky obsah tuku a energie. Pokojne si dajte napríklad filé z tresky, krevety alebo zo pstruha.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!