Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Mikuláš zdravo: Nahraďte čokoládu BIO sladkosťami

Zdroj: Báječná žena/ Sylvia Derňárová 04. decembra 2012, 08:00
Foto: Shutterstock Pripravte svojim deťom zdravé prekvapenie.

Sladkosti nevyberajte len chutné, ale aj prospešné. Ich vyššiu cenu berte ako daň za to, že vaša rodina si zlepší stravovacie návyky...

Čokoláda musí byť

Patrí k najobľúbenejším pochúťkam – a do každého balíčka. Ponuka tabuľkových čokolád alebo čokoládových figúrok je na trhu skutočne široká, oplatí sa však čítať údaje na obaloch. Ak je na etikete uvedené, že ide o čokoládovú pochúťku alebo o cukrovinku, nie je to pravá čokoláda. Tá je pripravená z kakaového masla alebo z kakaovej hmoty a pri mliečnej čokoláde by mala tvoriť 25 % z celkového objemu výrobku. Kvalitná horká čokoláda má aspoň 35 % kakaového masla alebo kakaovej hmoty.

POZOR!

Ak je na etikete uvedené, že „čokoláda“ je vyrobená z kakaového prášku a zo stuženého rastlinného tuku, nejde o skutočnú čokoládu.

Nechutí im ovocie?

Niektoré deti nad čerstvým ovocím prevracajú očami a v čižmičke očakávajú len poriadny kalorický balík sladkostí. Tak im do mikulášskej nádielky pribaľte hrozienka, sušené marhule či slivky, pistácie, mandle, sušené maliny alebo jahody, lieskovce, slnečnicové alebo tekvicové semienka či plátky sušených jabĺk. Ulahodia ich chuti na sladké a sú nevšednou alternatívou čerstvého ovocia.

POZOR!

Kandizované ovocie obsahuje vysoký podiel cukru, pretože je namáčané v silnom cukrovom roztoku. Stratilo aj podstatnú časť svojich nutričných zložiek. Kandizujú sa napríklad čerešne, ananás či papája.

Namiesto keksíkov

Plnené oblátky a sušienky obsahujú priveľa cukru, tukov a éčok. Vyskúšajte radšej menej známe zdravé dobroty. Dostanete ich kúpiť v bioobchodoch alebo v kútikoch zdravej výživy vo väčších potravinách.

Ovsené keksíky – ovos patrí medzi hodnotné cereálie, obsahuje vitamíny, stopové prvky a vlákninu. Bývajú ochutené kúskami sušeného ovocia alebo orieškov.

Lízanky z javorového sirupu – chutná alternatíva klasických lízaniek obsahuje najčastejšie javorový a glukózový sirup.

Nátierka z karobu – podobá sa na lieskovoorieškovú nátierku, namiesto cukru obsahuje kukuričný sirup a použité rastlinné tuky nie sú stužené.

Krekry zo špaldovej, ražnej alebo kukuričnej múky – majú rôzne príchute a potešia vás namiesto lupienkov alebo klasických krekrov.

Lisovaná ovocná dreň vo forme tyčinky, napríklad slivková, figová, marhuľová či jablková, s pridaním orechov alebo s polevou.

Chalva – zmes pomletých slnečnicových alebo sezamových semienok ochutená sirupom, kakaom či orechmi.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!