Tip redakcii
 

Mikuláš zdravo: Nahraďte čokoládu BIO sladkosťami

Sladkosti nevyberajte len chutné, ale aj prospešné. Ich vyššiu cenu berte ako daň za to, že vaša rodina si zlepší stravovacie návyky...

04. decembra 2012, 08:00
Pripravte svojim deťom zdravé prekvapenie.

Pripravte svojim deťom zdravé prekvapenie.

Autor: Shutterstock

Čokoláda musí byť

Patrí k najobľúbenejším pochúťkam – a do každého balíčka. Ponuka tabuľkových čokolád alebo čokoládových figúrok je na trhu skutočne široká, oplatí sa však čítať údaje na obaloch. Ak je na etikete uvedené, že ide o čokoládovú pochúťku alebo o cukrovinku, nie je to pravá čokoláda. Tá je pripravená z kakaového masla alebo z kakaovej hmoty a pri mliečnej čokoláde by mala tvoriť 25 % z celkového objemu výrobku. Kvalitná horká čokoláda má aspoň 35 % kakaového masla alebo kakaovej hmoty.

POZOR!

Ak je na etikete uvedené, že „čokoláda“ je vyrobená z kakaového prášku a zo stuženého rastlinného tuku, nejde o skutočnú čokoládu.

Nechutí im ovocie?

Niektoré deti nad čerstvým ovocím prevracajú očami a v čižmičke očakávajú len poriadny kalorický balík sladkostí. Tak im do mikulášskej nádielky pribaľte hrozienka, sušené marhule či slivky, pistácie, mandle, sušené maliny alebo jahody, lieskovce, slnečnicové alebo tekvicové semienka či plátky sušených jabĺk. Ulahodia ich chuti na sladké a sú nevšednou alternatívou čerstvého ovocia.

POZOR!

Kandizované ovocie obsahuje vysoký podiel cukru, pretože je namáčané v silnom cukrovom roztoku. Stratilo aj podstatnú časť svojich nutričných zložiek. Kandizujú sa napríklad čerešne, ananás či papája.

Namiesto keksíkov

Plnené oblátky a sušienky obsahujú priveľa cukru, tukov a éčok. Vyskúšajte radšej menej známe zdravé dobroty. Dostanete ich kúpiť v bioobchodoch alebo v kútikoch zdravej výživy vo väčších potravinách.

Ovsené keksíky – ovos patrí medzi hodnotné cereálie, obsahuje vitamíny, stopové prvky a vlákninu. Bývajú ochutené kúskami sušeného ovocia alebo orieškov.

Lízanky z javorového sirupu – chutná alternatíva klasických lízaniek obsahuje najčastejšie javorový a glukózový sirup.

Nátierka z karobu – podobá sa na lieskovoorieškovú nátierku, namiesto cukru obsahuje kukuričný sirup a použité rastlinné tuky nie sú stužené.

Krekry zo špaldovej, ražnej alebo kukuričnej múky – majú rôzne príchute a potešia vás namiesto lupienkov alebo klasických krekrov.

Lisovaná ovocná dreň vo forme tyčinky, napríklad slivková, figová, marhuľová či jablková, s pridaním orechov alebo s polevou.

Chalva – zmes pomletých slnečnicových alebo sezamových semienok ochutená sirupom, kakaom či orechmi.

Autor: Báječná žena/ Sylvia Derňárová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 
 

Sexuálna kalkulačka

Ako vám to ide v posteli?

Z mena a dátumu sa dá kadečo vyčítať. Ako si užívate sex so svojím partnerom?