Dátum: Nedeľa 11.12.2016 Dnes oslavuje:

Hilda Zajtra: Otília

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Viete, čo kupujete? Takto rozoznáte kvalitné potraviny

Zdroj: Báječná žena/ Alena Jurisová 02. júna 2012, 08:00

Posypová soľ v potravinách, olovo v ryži, šalátové uhorky s nebezpečnou baktériou, skazené mrazené ryby... Ešte stále vám je jedno, aké potraviny jete?

Škandály s potravinami sa v posledných mesiacoch priam premnožili. V snahe o zisk ide bezpečnosť a zdravie ľudí bokom. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko v sebe skrýva syr, ktorý si dávate na raňajky, alebo odkiaľ pochádza mäso na váš nedeľný obed?

Prísnejšie normy, vyššia kvalita

Myslíte si, že keby ste mali premýšľať nad každým hltom, nemohli by ste nič vložiť do úst? Ak vám však záleží na tom, čo jete a čím kŕmite svoje deti, nehádžte potraviny do košíka bez rozmyslu. Všímajte si aspoň krajinu pôvodu. Slovenské výrobky podliehajú prísnejším normám ako rovnaké výrobky v iných krajinách vrátane niektorých štátov Európskej únie. „Nepodarky“ sa môžu objaviť aj medzi slovenskými potravinami, je však vyššia pravdepodobnosť, že naši inšpektori ich odhalia včas a mnohé z nich sa ani nedostanú na trh.

Hľadajte ovál

Ponuka domácich potravinárskych výrobkov v obchodoch tvorí asi polovicu sortimentu. Ak je aj výrobok pod značkou dlhoročného tradičného slovenského výrobcu, to ešte neznamená, že ho naozaj vyrobili na Slovensku a z domácich surovín. Napríklad maslo. Hoci jeho značka patrí medzi slovenské stálice, keď si prečítate údaje na obale, zistíte, že v skutočnosti pochádza z Nemecka. Ak chcete mať istotu, že kupujete domáci produkt, na obale hľadajte ovál s kódom krajiny pôvodu. Pri slovenských výrobkoch je to skratka SK.

Na čiarový kód sa nespoliehajte

Čiarový kód na obale začínajúci číslicami 858 nie je zárukou slovenského pôvodu. Výrobok môže pochádzať z inej krajiny, u nás bol len spracovaný a zabalený. Napríklad, hoci kúpite vajíčka v slovenskom obale s naším čiarovým kódom, po otvorení podla vyrazeného kódu krajiny na škrupine zistíte, že ich zniesli poľské sliepky. Nie všetky suroviny môžu byť vyrobené ci dopestované v našich podmienkach. Kávu, ryžu, koreniny či citrusové plody musíme dovážať a slovenský výrobca ich len upraví a zabalí. V takých prípadoch sa orientujte podľa baliarne.

Slovenské, ale drahšie

Je pre vás pri nákupe potravín rozhodujúca cena a nerozumiete, prečo sú slovenské výrobky neraz oveľa drahšie ako produkty z iných štátov? Z krajín Európskej únie máme jednu z najvyšších DPH na potraviny – 20 percent a dotácie vyplývajúce z členstva v EÚ, ktoré by cenu výrobkov mohli znížiť, nie sú na dostatočnej úrovni. Na druhej strane, hoci dáte za domáce výrobky o pár centov navyše, dostanete kvalitnejší tovar, podporujete tým domácu výrobu, domácu spotrebu a vlastnú ekonomiku.

Všímajte si na obaloch

  • Logá, ktoré označujú kvalitné domáce výrobky, napríklad značku kvality SK alebo značku Kvalita z našich regiónov, ktorá vyzerá ako pečať so stužkou. Obe logá sú v národných farbách.
  • Ak kupujete potraviny, ktoré nemohli byť dopestované alebo vyrobené na Slovensku, všímajte si, kde boli spracované či zabalené.
  • Dôležitým údajom je obchodné meno a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, baliarne, distribútora alebo dovozcu.

Báječné tipy

  • Poobzerajte sa vo svojom okolí po farmách, ktoré ponúkajú suroviny či výrobky v biokvalite. Samozrejme, aj takýto producent musí dodržiavať hygienické a veterinárne predpisy a majiteľ by nemal mať problém potrebné potvrdenia vám ukázať. Suseda, ktorá chová sliepky a občas vás zásobuje vajíčkami, asi na podmienky chovu a zdravotný stav svojich nosníc veľmi nedbá...
  • Každú štvrtú nedeľu v mesiaci sa na nitrianskom výstavisku konajú farmárske trhy.
  • Kvalitné a poctivé domáce výrobky bez zbytočných chemikálií, lacných náhrad či mäso „bez dopingu“ však kúpite aj v bežnej obchodnej sieti. Len treba mať oči otvorené a nehrnúť sa bezhlavo za najlacnejšími produktmi.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!