Dátum: Nedeľa 11.12.2016 Dnes oslavuje:

Hilda Zajtra: Otília

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Zázvor do hrnca: čo z neho pripraviť okrem čaju?

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 23. januára 2013, 14:00
Foto: profimedia.sk Zázvor výborne posilňuje imunitný systém a urýchľuje lenivý metabolizmus.

Nič lepšie v zime nenájdete. Pridajte ho k zelenine, k mäsu alebo si uvarte skvelý čaj. Zohreje vás a uchráni pred chrípkou.

Ďumbier lekársky obsahuje silice a štipľavú látku gingerol, ktorá svojím účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú. Gingeroly potláčajú zápal tak účinne, že pri pravidelnom užívaní 1 lyžičky nastrúhaného zázvoru denne sa môžete zbaviť krutých bolestí pri reumatoidnej artritíde a osteoartróze. Okrem toho výborne posilňuje imunitný systém a urýchľuje lenivý metabolizmus.

POZOR!

Deťom do 2 rokov zázvor nedávajte! Aj u dospelých, ktorí sú vážnejšie chorí, treba dbať na vzájomné pôsobenie s inými liečivami.

Využitie v kuchyni

Chuť čerstvého zázvoru je ostrá, mierne sladká, so stopami citrónovej vône. V rôznych častiach sveta sa jeho chuť odlišuje, napríklad čínsky je pikantnejší, indický má viac citrónovej arómy a jamajský je delikátne sladký.

V sušenom stave sa vôňa trochu stráca a chuť je dvakrát ostrejšia, čo treba zohľadniť pri ochucovaní jedál. Ak milujete suši, určite poznáte aj osviežujúci nakladaný zázvor. Zaujímavý je tiež ako sladkosť. Kandizovaný alebo sušený je skvelý do korenistých sušienok. Ak vám chutí, môžete s ním experimentovať aj pri pečení koláčov.

Báječné rady

Ak neznášate pikantnú chuť zázvoru, vložte celý kúsok koreňa do hrnca a po uvarení jedla ho vyberte.

  • Čím jemnejšie zázvor nastrúhate, tým intenzívnejšiu bude mať chuť.
  • V obchode si vyberajte menšie a pevné korene bez známok plesne. Veľké korene môžu byť drevnaté a plné vláken.

Ako najlepšie vynikne

Ošúpaný a nakrájaný zázvor pridávajte k dusenému mäsu, najemno nastrúhaný do marinád na kura a ryby, nakrájaný na prúžky zas oživí zeleninové jedlá. Nastrúhaný na jablkovom strúhadle perfektne ochutí nátierky z čerstvého syra a zo šťavnatej zeleniny, napríklad z reďkoviek. Neuveriteľný efekt dosiahnete aj pridaním zázvoru do sladkej mliečnej ryže s jablkom, hrozienkami a so škoricou.

Najrýchlejší účinok pocítite, ak dáte kúsok zázvorového koreňa vyvariť do silnej slepačej polievky. Alebo si s ním pripravíte čaj. Stačí zaliať 2 až 3 tenké plátky neolúpaného zázvoru horúcou vodou, nechať vylúhovať, pridať citrón a osladiť medom.

Protichrípkový punč

Odšťavte 6 jabĺk, nadrobno nastrúhajte celý koreň zázvoru a zahrejte na miernom ohni spolu so šťavou. Sceďte do šálok, podľa chuti oslaďte trochou medu, prípadne pridajte do šálky koliesko citróna. Vypite ešte teplé a oddychujte pod perinou. Punč výborne prehreje organizmus a funguje najmä vtedy, ak si ho dáte ešte pred úplným rozvinutím chrípky či nádchy z prechladnutia.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!