Tip redakcii
 

Farmárka Jana nekupuje mlieko ani chlieb: Dala výpoveď a našla slobodu

Už vyše dvadsať rokov Jana Roziaková (49) zo Zvolena nekúpila syr ani chlieb. Po revolúcii opustila dobré miesto v úrade a začala hospodáriť...

16. augusta 2012, 09:00
Kolovrat objednávala Jana Roziaková až z Nového Zélandu.

Kolovrat objednávala Jana Roziaková až z Nového Zélandu.

Autor: Robo Hubač

A považuje to za jedno z najšťastnejších rozhodnutí vo svojom živote, lebo svoju prácu doslova zbožňuje. Ani na okamih jej z tváre nezmizne srdečný úsmev. Sympatická hospodárka vysvetľuje: „Už keď som pracovala v úrade, vedela som, že tam nechcem zostať celý život. Vždy ma to ťahalo pokračovať v práci mojich predkov, v ich spôsobe života.“ Keď prišla revolúcia, bola práve na materskej dovolenke s druhou dcérou. Do úradu sa už nevrátila.

Mama sa o mňa bála

Už v tých časoch jej rodičia i svokrovci chovali ovce. Jana ešte kúpila kravu a pustila sa do výroby masla, syrov a tvarohu, začala mlieť vlastnú múku a piecť celozrnný chlieb. Spočiatku len pre seba a rodinu, no keď si po mlieko a domáce výrobky začali chodiť ľudia z celého okolia, zistila, že zarobí presne toľko, čo na vtedajšom okresnom národnom výbore. Uvedomila si, že sa dá žiť aj v malom, rodinnom a sebestačnom svete, hoci priznáva, že s množstvom povinností a práce sa farma a úrad porovnávať nedajú.

„Keď som odišla zo zamestnania, mama bola nešťastná. Bála sa, že sa zoderiem,“ prezrádza Jana Roziaková. No pre ňu bol pocit slobody oveľa dôležitejší ako stabilný príjem z nudnej kancelárie. Manžel ešte nejaký čas pracoval ako hasič, zakrátko sa pripojil k manželke a odvtedy hospodária spolu.

Hygiena nadovšetko

Začiatky nemali jednoduché. Kým sa ako-tak ustálili a prišli na to, čím má zmysel sa zaoberať, prešlo pár rokov. „Chovali sme ovce a mlieko predávali bryndziarovi. Lenže ten neplatil, navyše sme museli žiť len z letného príjmu. Nakoniec sme sa rozhodli, že bryndzu a syry budeme robiť sami. Neskôr sme začali spracúvať vlnu a ak sa dožijeme, chceme spracúvať aj ovčiu kožu,“ vyratúva mama štyroch detí, ktorá sa našla v pokračovaní rodinnej tradície. Život im zo začiatku neuľahčovala ani byrokracia a potrebné potvrdenia. Na malovýrobcov zákon skrátka nemyslel. „Ešteže nám verili veterinári. Dbáme na hygienu, čistotu a zdravie chovu. S tým rizikom, že ak by sa u nás objavila nejaká nákaza, máme obrovský problém,“ vzdychne si Jana Roziaková. No ani v tých najťažších chvíľach nikdy nepomyslela na to, že by sa svojho sna o vlastnom hospodárstve vzdala.

Kolovrat z Nového Zélandu

Roziakovci sa teraz starajú o tristo oviec a o zopár kráv. Už vyše dvadsať rokov nekúpili chlieb, mlieko, tvaroh ani syr. Väčšinu základných potravín si dokážu zabezpečiť sami. A Jana spokojne vraví, že prácu okolo farmy už dokonale ovládajú aj jej tri dcéry a syn. Dokonca aj dvaja zaťovia a na farme vyrastajú aj tri vnúčence.

Jana Roziaková s úsmevom pripúšťa, že sama nechápe, ako to všetko na začiatku zvládla, bez potrebných informácií a návodov. „My Slováci sme veľmi šikovný národ. Neviem, čo sa s nami v poslednom čase stalo, ale, našťastie, táto generácia má opäť záujem nadviazať na predkov,“ zamýšľa sa. Ona sama svoje skúsenosti ochotne a s nadšením odovzdáva ďalej. A nielen v rodine, ale každému, kto ju požiada o pomoc a radu. Sklamane však dodá, že kolovraty, na ktorých spracúva vlnu, musela objednať až z Nového Zélandu.

„Pocit, že sme sebestační, je úžasný,“ uzatvára spokojne Jana Roziaková. „Necítim sa na tomto svete stratená, život si užívam. A aj tie najťažšie veci sa mi ľahšie zvládajú s vedomím, že viem, pre koho a prečo to všetko robím...“

Mydlo z kozieho mlieka

Pred štyrmi či piatimi rokmi priniesla Jana Roziaková z jednej rakúskej farmy mydlo z kozieho mlieka. „Spomínam si, že dosť zapáchalo, ale tá myšlienka ma nadchla. Nasledujúceho pol roka som zháňala informácie, ako na to,“ hovorí najstaršia dcéra Roziakovcov Zuzana. Prvá várka jej vyšla nad očakávanie dobre, nasledujúce už neboli až také dokonalé. Zuzka sa nevzdala, tvrdí, že tie nepodarky ju motivovali. Postupne skúšala rôzne vône, pridávala koreniny, uhlie aj med. Dnes vyrába mydlo každý týždeň, od prvého kroku po balenie mydla musia prejsť dva mesiace. Najobľúbenejšie je levanduľové, no populárne sú aj tie menej tradičné, napríklad mydlo s červenou paprikou.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 


 

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 
 

pluska správy

Lunárny kalendár na tento týždeň: Ktorý deň je ako stvorený na úspech?

Niečo staré môže skončiť, aby uvoľnilo priestor novému
 

Dajte červenej repe zelenú: TOTO chutné smoothie prečistí vašu pečeň!

Lezú vám lieky hore krkom? Zabojujte so svojim problémom prírodnou formou....
 

Plačete, keď vás partner nenosí na rukách? Našiel si vás hollywoodsky syndróm!

Prečo majú najkrajšie ženy sveta smolu na mužov?
 

Ako žije v Miami: Sexica Zuzana Belohorcová zbiera s deťmi vajcia

Blondínka na ne poľovala v džungli a potom ich venovala charite.
 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...