Tip redakcii
 

Farmárka Jana nekupuje mlieko ani chlieb: Dala výpoveď a našla slobodu

Už vyše dvadsať rokov Jana Roziaková (49) zo Zvolena nekúpila syr ani chlieb. Po revolúcii opustila dobré miesto v úrade a začala hospodáriť...

16. augusta 2012, 09:00
Kolovrat objednávala Jana Roziaková až z Nového Zélandu.

Kolovrat objednávala Jana Roziaková až z Nového Zélandu.

Autor: Robo Hubač

A považuje to za jedno z najšťastnejších rozhodnutí vo svojom živote, lebo svoju prácu doslova zbožňuje. Ani na okamih jej z tváre nezmizne srdečný úsmev. Sympatická hospodárka vysvetľuje: „Už keď som pracovala v úrade, vedela som, že tam nechcem zostať celý život. Vždy ma to ťahalo pokračovať v práci mojich predkov, v ich spôsobe života.“ Keď prišla revolúcia, bola práve na materskej dovolenke s druhou dcérou. Do úradu sa už nevrátila.

Mama sa o mňa bála

Už v tých časoch jej rodičia i svokrovci chovali ovce. Jana ešte kúpila kravu a pustila sa do výroby masla, syrov a tvarohu, začala mlieť vlastnú múku a piecť celozrnný chlieb. Spočiatku len pre seba a rodinu, no keď si po mlieko a domáce výrobky začali chodiť ľudia z celého okolia, zistila, že zarobí presne toľko, čo na vtedajšom okresnom národnom výbore. Uvedomila si, že sa dá žiť aj v malom, rodinnom a sebestačnom svete, hoci priznáva, že s množstvom povinností a práce sa farma a úrad porovnávať nedajú.

„Keď som odišla zo zamestnania, mama bola nešťastná. Bála sa, že sa zoderiem,“ prezrádza Jana Roziaková. No pre ňu bol pocit slobody oveľa dôležitejší ako stabilný príjem z nudnej kancelárie. Manžel ešte nejaký čas pracoval ako hasič, zakrátko sa pripojil k manželke a odvtedy hospodária spolu.

Hygiena nadovšetko

Začiatky nemali jednoduché. Kým sa ako-tak ustálili a prišli na to, čím má zmysel sa zaoberať, prešlo pár rokov. „Chovali sme ovce a mlieko predávali bryndziarovi. Lenže ten neplatil, navyše sme museli žiť len z letného príjmu. Nakoniec sme sa rozhodli, že bryndzu a syry budeme robiť sami. Neskôr sme začali spracúvať vlnu a ak sa dožijeme, chceme spracúvať aj ovčiu kožu,“ vyratúva mama štyroch detí, ktorá sa našla v pokračovaní rodinnej tradície. Život im zo začiatku neuľahčovala ani byrokracia a potrebné potvrdenia. Na malovýrobcov zákon skrátka nemyslel. „Ešteže nám verili veterinári. Dbáme na hygienu, čistotu a zdravie chovu. S tým rizikom, že ak by sa u nás objavila nejaká nákaza, máme obrovský problém,“ vzdychne si Jana Roziaková. No ani v tých najťažších chvíľach nikdy nepomyslela na to, že by sa svojho sna o vlastnom hospodárstve vzdala.

Kolovrat z Nového Zélandu

Roziakovci sa teraz starajú o tristo oviec a o zopár kráv. Už vyše dvadsať rokov nekúpili chlieb, mlieko, tvaroh ani syr. Väčšinu základných potravín si dokážu zabezpečiť sami. A Jana spokojne vraví, že prácu okolo farmy už dokonale ovládajú aj jej tri dcéry a syn. Dokonca aj dvaja zaťovia a na farme vyrastajú aj tri vnúčence.

Jana Roziaková s úsmevom pripúšťa, že sama nechápe, ako to všetko na začiatku zvládla, bez potrebných informácií a návodov. „My Slováci sme veľmi šikovný národ. Neviem, čo sa s nami v poslednom čase stalo, ale, našťastie, táto generácia má opäť záujem nadviazať na predkov,“ zamýšľa sa. Ona sama svoje skúsenosti ochotne a s nadšením odovzdáva ďalej. A nielen v rodine, ale každému, kto ju požiada o pomoc a radu. Sklamane však dodá, že kolovraty, na ktorých spracúva vlnu, musela objednať až z Nového Zélandu.

„Pocit, že sme sebestační, je úžasný,“ uzatvára spokojne Jana Roziaková. „Necítim sa na tomto svete stratená, život si užívam. A aj tie najťažšie veci sa mi ľahšie zvládajú s vedomím, že viem, pre koho a prečo to všetko robím...“

Mydlo z kozieho mlieka

Pred štyrmi či piatimi rokmi priniesla Jana Roziaková z jednej rakúskej farmy mydlo z kozieho mlieka. „Spomínam si, že dosť zapáchalo, ale tá myšlienka ma nadchla. Nasledujúceho pol roka som zháňala informácie, ako na to,“ hovorí najstaršia dcéra Roziakovcov Zuzana. Prvá várka jej vyšla nad očakávanie dobre, nasledujúce už neboli až také dokonalé. Zuzka sa nevzdala, tvrdí, že tie nepodarky ju motivovali. Postupne skúšala rôzne vône, pridávala koreniny, uhlie aj med. Dnes vyrába mydlo každý týždeň, od prvého kroku po balenie mydla musia prejsť dva mesiace. Najobľúbenejšie je levanduľové, no populárne sú aj tie menej tradičné, napríklad mydlo s červenou paprikou.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 


 

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 
 

pluska správy

Exkluzívne: Dara Rolins nám porozprávala o vzťahu k svojim osudovým mužom

Patrik nemal nikdy nijako zvlášť veľké ambície mať v živote Laury významné...
 

Hľadáte lásku svojho života? TIETO znamenia sa osudovo priťahujú #1

Ak ste doteraz nenašli toho pravého, či tu pravú, možno vám pri výbere pomôžu...
 

Prečo sme verní? Vieme, čo nás spája viac ako romantika!

Návrh na okamžitý sex odmietli všetky ženy, no len štvrtina mužov.
 

Ligotavé jazyky aj vagíny. Módu trblietok doviedli niektoré ženy až do krajnosti. Čo na to lekári?

Móda dnes diktuje ligotajte sa! Áno, takto nastajlovaná žena nemá o mužskú...
 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...