Tip redakcii
 

Hiadlovskí žijú z toho, čo si vyrobia: Ich domáci syr znižuje cholesterol

Rodinná farma v Slovenskej Ľupči už takmer štyri roky vyrába exkluzívny zrejúci syr. Martin Hiadlovský (26) tvrdí, že ľudia sa ho musia naučiť jesť.Tri generácie Hiadlovských. Zľava Martin, jeho otec Jozef a starý otec Jozef.

22. novembra 2012, 12:00
Rodinná farma: Martin pozná každý jeden bochník.

Rodinná farma: Martin pozná každý jeden bochník.

Autor: Robo Hubač

Základy farmy položil Martinov otec Jozef. Pred vyše dvadsiatimi rokmi začali Hiadlovskí podnikať s predajom mlieka. „Naši predkovia boli vždy farmári a statkári. V úplných začiatkoch sme mali päť kráv a zopár oviec, otec potom dokúpil ďalšie kravy z Tirolska, ktoré majú vysokú dojivosť,“ spomína Martin.

Až do krízy ich predaj mlieka uživil. No pred piatimi rokmi jeho cena za liter výrazne klesla a Hiadlovskí začali premýšľať, čo ďalej.

Metódou pokus – omyl

Nebyť krízy, možno by sa do výroby syra ani nepúšťali. „Asi trištvrte roka sme hľadali správny postup metódou pokus – omyl. Spočiatku boli všetky syry pokazené a kŕmili sme nimi iba sliepky a prasce,“ smeje sa pokračovateľ rodinného klanu.

Priznáva, že dní, keď chceli rezignovať, bolo nespočetne veľa. No zakaždým ich niečo nakoplo, aby sa nevzdávali. Investovali predsa do toho toľko peňazí, času, energie... „Dodnes sa pamätám na dátum, keď sme vyrobili prvý syr, ktorý bol ako-tak v poriadku a hlavne jedlý. Bolo to dvadsiateho piateho apríla v roku 2009,“ hovorí Martin spokojne.

Každý deň je iné mlieko

Mimo rodiny zamestnávajú Hiadlovskí iba jednu dojičku. O všetko ostatné sa starajú sami. Mama Iveta je okrem domácnosti zodpovedná za ekonomiku. Otec Jozef so synom Marošom zabezpečujú technické záležitosti okolo farmy, dedo Jozef chodí s kravami a ovcami na pašu, dcéra Janka sa venuje hlavne výrobe syrov. Martin okrem starostlivosti o dobytok a syry zvláda aj manažment a prezentáciu produktov, s čím mu pomáha aj priateľka Ivona.

„Každý deň je mlieko iné, preto je iný aj každý bochník syra,“ vysvetľuje Martin a dodáva, že hoci ich v pivnici zreje asi tisícka, pozná každý jeden.

Syr, ktorý nazvali Hiadlovec, sa dá jesť asi po mesiaci zrenia, najstarší bochník je trojročný. Čím dlhšie syr odpočíva v pivnici, tým je jeho chuť výraznejšia.

Úspech vo Francúzsku

Od skorého rána do neskorého večera sa rodinný tím nezastaví. Syry vyrábajú väčšinou dvakrát denne, ráno a večer po dojení. Na jeden bochník treba asi 45 litrov mlieka, syry však treba každý deň aj ošetrovať – škrabať, otáčať a umývať.

Hiadlovskí si na svoj syr, ktorý má 52 percent tuku v sušine, dali urobiť komplexnú analýzu na obsah omega-3 a -6 mastných kyselín. Ich produkt znižuje hladinu cholesterolu aj krvný tlak.

rodinna farma v slovenskej lupci

Tri generácie Hiadlovských. Zľava Martin, jeho otec Jozef a starý otec Jozef.

Charakteristické chute dáva ich syru aj krmivo, no najmä vápencové podložie na okolitých pastvinách, ktoré dobytok spása. Pre vysoký obsah smotany majú mladšie syry plnú, ale jemnú chuť, a staršie získavajú pikantnosť.

Martin si uvedomuje, že ich najvyzretejšie kusy nemusia každému chutiť. „Tak ako sa ľudia učia piť kvalitné vína, musia sa naučiť vychutnávať aj syr. Nakrájať ho na malé tenké plátky, nehrýzť, ale cmúľať...“

Pre ďalšie generácie

Všetky prestavby a technológie si Hiadlovskí platia z vlastných peňazí či úverov. „Nedávno som si uvedomila, že už dvadsať rokov som nedostala výplatu,“ smeje sa pani Iveta Hiadlovská. Aj napriek tomu, že od štátu nedostali ani cent v podobe dotácií a nepochodili ani so žiadosťou o príspevok z európskych fondov, majú smelé plány. Chystajú sa začať s výrobou podobných syrov aj z ovčieho mlieka, pomaly budujú penzión s reštauráciou a degustačnou miestnosťou.

Drina na farme sa postupne premieňa do jej zveľadenia. „Je to ešte beh na dlhé trate a uvedomujem si, že dobre sa bude mať asi až naša nasledujúca generácia. Na nás je, aby sme všetko vybudovali,“ uzatvára Martin Hiadlovský.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová

video

 


 

 

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 
 

pluska správy

Paľo Rýpal nezmizol sám. Kde skončila Janka Čopíková, za ktorou smúti mama takmer 25 rokov?

Reportér nie je jediný Slovák, po ktorom pátra polícia aj príbuzní.
 

Hakl konečne porozprával o svojej farmárskej láske. Jeho mama si na to musela naliať!

Temperamentná Monika Haklová sa nevie zmieriť s tým, že jej syn sa zamiloval...
 

Pompézne oslavy šesťdesiatky sa nekonali, Nora Kabrheľová žiali!

Pred pár dňami sfúkla z torty pomyselných šesťdesiat sviečok, jubileum...
 

VIDEO: Babie leto sa končí. Využite posledné pekné dni na rande v prírode

Ženy, ktoré idú aspoň raz za mesiac na romantický výlet sú viac sexy.
 

Magda Vášáryová sa obula do pupkatých mužov v pražských uliciach. A konflikt je na svete!

Bývalá kandidátka na prezidentku a manželka Milana Lasicu si servítku...
 

Vaše diétne tipy

DOBRÝ TIP: Dochádza vám v kuchyni inšpirácia? Mirka Luberdová má pre vás pár užitočných trikov!

Bývalá modelka Mirka Luberdová (33) miluje všetko zdravé a je presvedčená,...
 

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 

TOTO sú Darine recepty na štíhlosť. Jedzte ako ona a budete mať krivky ako ona

Dara Rolins je nesmierne disciplínovaná a je to aj vidieť. Ženy ju obdivujú...
 

Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly

Hebká burrata, vrzgajúce halloumi a nadýchaná ricotta. Neviete, čo s nimi?...
 
 
Hiadlovskí žijú z toho, čo si vyrobia: Ich domáci syr znižuje cholesterol
Báječná žena/ Alena Jurisová