Tip redakcii
 

Hiadlovskí žijú z toho, čo si vyrobia: Ich domáci syr znižuje cholesterol

Rodinná farma v Slovenskej Ľupči už takmer štyri roky vyrába exkluzívny zrejúci syr. Martin Hiadlovský (26) tvrdí, že ľudia sa ho musia naučiť jesť.Tri generácie Hiadlovských. Zľava Martin, jeho otec Jozef a starý otec Jozef.

22. novembra 2012, 12:00
Rodinná farma: Martin pozná každý jeden bochník.

Rodinná farma: Martin pozná každý jeden bochník.

Autor: Robo Hubač

Základy farmy položil Martinov otec Jozef. Pred vyše dvadsiatimi rokmi začali Hiadlovskí podnikať s predajom mlieka. „Naši predkovia boli vždy farmári a statkári. V úplných začiatkoch sme mali päť kráv a zopár oviec, otec potom dokúpil ďalšie kravy z Tirolska, ktoré majú vysokú dojivosť,“ spomína Martin.

Až do krízy ich predaj mlieka uživil. No pred piatimi rokmi jeho cena za liter výrazne klesla a Hiadlovskí začali premýšľať, čo ďalej.

Metódou pokus – omyl

Nebyť krízy, možno by sa do výroby syra ani nepúšťali. „Asi trištvrte roka sme hľadali správny postup metódou pokus – omyl. Spočiatku boli všetky syry pokazené a kŕmili sme nimi iba sliepky a prasce,“ smeje sa pokračovateľ rodinného klanu.

Priznáva, že dní, keď chceli rezignovať, bolo nespočetne veľa. No zakaždým ich niečo nakoplo, aby sa nevzdávali. Investovali predsa do toho toľko peňazí, času, energie... „Dodnes sa pamätám na dátum, keď sme vyrobili prvý syr, ktorý bol ako-tak v poriadku a hlavne jedlý. Bolo to dvadsiateho piateho apríla v roku 2009,“ hovorí Martin spokojne.

Každý deň je iné mlieko

Mimo rodiny zamestnávajú Hiadlovskí iba jednu dojičku. O všetko ostatné sa starajú sami. Mama Iveta je okrem domácnosti zodpovedná za ekonomiku. Otec Jozef so synom Marošom zabezpečujú technické záležitosti okolo farmy, dedo Jozef chodí s kravami a ovcami na pašu, dcéra Janka sa venuje hlavne výrobe syrov. Martin okrem starostlivosti o dobytok a syry zvláda aj manažment a prezentáciu produktov, s čím mu pomáha aj priateľka Ivona.

„Každý deň je mlieko iné, preto je iný aj každý bochník syra,“ vysvetľuje Martin a dodáva, že hoci ich v pivnici zreje asi tisícka, pozná každý jeden.

Syr, ktorý nazvali Hiadlovec, sa dá jesť asi po mesiaci zrenia, najstarší bochník je trojročný. Čím dlhšie syr odpočíva v pivnici, tým je jeho chuť výraznejšia.

Úspech vo Francúzsku

Od skorého rána do neskorého večera sa rodinný tím nezastaví. Syry vyrábajú väčšinou dvakrát denne, ráno a večer po dojení. Na jeden bochník treba asi 45 litrov mlieka, syry však treba každý deň aj ošetrovať – škrabať, otáčať a umývať.

Hiadlovskí si na svoj syr, ktorý má 52 percent tuku v sušine, dali urobiť komplexnú analýzu na obsah omega-3 a -6 mastných kyselín. Ich produkt znižuje hladinu cholesterolu aj krvný tlak.

rodinna farma v slovenskej lupci

Tri generácie Hiadlovských. Zľava Martin, jeho otec Jozef a starý otec Jozef.

Charakteristické chute dáva ich syru aj krmivo, no najmä vápencové podložie na okolitých pastvinách, ktoré dobytok spása. Pre vysoký obsah smotany majú mladšie syry plnú, ale jemnú chuť, a staršie získavajú pikantnosť.

Martin si uvedomuje, že ich najvyzretejšie kusy nemusia každému chutiť. „Tak ako sa ľudia učia piť kvalitné vína, musia sa naučiť vychutnávať aj syr. Nakrájať ho na malé tenké plátky, nehrýzť, ale cmúľať...“

Pre ďalšie generácie

Všetky prestavby a technológie si Hiadlovskí platia z vlastných peňazí či úverov. „Nedávno som si uvedomila, že už dvadsať rokov som nedostala výplatu,“ smeje sa pani Iveta Hiadlovská. Aj napriek tomu, že od štátu nedostali ani cent v podobe dotácií a nepochodili ani so žiadosťou o príspevok z európskych fondov, majú smelé plány. Chystajú sa začať s výrobou podobných syrov aj z ovčieho mlieka, pomaly budujú penzión s reštauráciou a degustačnou miestnosťou.

Drina na farme sa postupne premieňa do jej zveľadenia. „Je to ešte beh na dlhé trate a uvedomujem si, že dobre sa bude mať asi až naša nasledujúca generácia. Na nás je, aby sme všetko vybudovali,“ uzatvára Martin Hiadlovský.

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová

video

 


 

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 
 

pluska správy

13 HRIECHOV, ktoré páchajú rodičia na koži svojich detí

Často si neuvedomujú, že opálenie nie je zďaleka to najlepšie, čo môžu deťom...
 

OTESTUJTE SA: Žijete ako stroj?

Máte pocit, že svoj život nežijete, len prežívate? Chodíte do práce, staráte...
 

FOTO: Miriam Kalisová ako Kate Middletonová. Obe stavili na ten istý TRIK

Obe ženy stavili na zaručený návod na to, ako vystúpiť zo šedého davu. Nie...
 

Priznanie Dušana Cinkotu: Žene dal návrh, za ktorý by ho najradšej zbila

Herec (47) napísal manželke Zuzane (31) z väzenia list, na ktorý zareagovala...
 

Vyšli vôbec z módy? TOMUTO letnému kúsku neodolali ani svetové hviezdy

Hovoríme o kraťasoch na traky, pri ktorých platí, že ich buď miluješ, alebo...
 

Vaše diétne tipy

Diéty celebrít: Soňa Müllerová, Zuzana Vačková aj Zuzana Plačková prezradili, čo u nich funguje

Aj vy sa poobzeráte pred zrkadlom, kým sa odhalíte na pláži? Hnať sa za dokonalosťou...
 

V Česku sa šíri panika, objavili sa tam komáre nakazené smrteľným vírusom. Treba sa báť aj na Slovensku?

Donedávna v našich zemepisných šírkach platili komáre len za otravný hmyz,...
 

Upečte si koláč v na grile! Nadýchaná bublanina sa NAOZAJ dá pripraviť aj nad pahrebou

Gril sa vám cez leto postará o štíhlu líniu. Pokojne si preto občas môžete...
 

Táto sladká strukovina vás zbaví kíl! Skúste týždňovú DIÉTU so zeleným hráškom

Prvý zelený hrášok sa už objavil v obchodoch. Vyskúšajte týždňovú diétu...
 

Chcete úspešne chudnúť? Jedzte potraviny, ktoré stimulujú hormóny sýtosti

Máte pri diéte problém s pevnou vôľou? Skúste raňajkovať ovsená kašu. Pokusy...
 
 
Hiadlovskí žijú z toho, čo si vyrobia: Ich domáci syr znižuje cholesterol
Báječná žena/ Alena Jurisová