Tip redakcii
 

Manažér Jakub z Pláže 33: Nikdy nebudem spokojný

Manažér televíznej Pláže 33 pred kamerami šetril úsmevom. V súkromí je Jakub Francisci (35) sympatický chlap, ktorý si však od ľudí drží odstup. Sen o vlastnej reštaurácii začal snívať v Austrálii.

26. augusta 2012, 08:00
Jakub Francisci

Jakub Francisci

Autor: Tv Markíza

Na opačný koniec zemegule sa vybral kvôli štúdiu pred necelými deviatimi rokmi. V tom čase už mal za sebou prácu v cestovnej kancelárii a niekoľkých reklamných agentúrach. Ťahalo ho to však ďalej. „Rozhodol som sa pre školu so zameraním na obchod. V banke som si vybral úver, ktorým som štúdium zaplatil, a odišiel som do Austrálie,“ spomína podnikateľ na rozhodnutie, ktoré ovplyvnilo jeho ďalší život.

Od riadov ku grilu

V austrálskom meste Kent sa popri škole zamestnal v miestnej reštaurácii. Začínal ako väčšina študentov – umývaním riadu. „Všimli si, že som na riady veľmi rýchly, tak ma preradili k zelenine. Potom do studenej kuchyne a nakoniec som sa dostal až ku grilu,“ spomína so smiechom na svoj bleskový postup. A práve vtedy mu gastronómia učarovala. Na rozdiel od austrálskej školy, ktorá vôbec nesplnila jeho očakávania. „Až keď som nastúpil, prišiel som na to, že sa viac-menej budeme venovať účtovníctvu,“ pokrčí ramenami. Ročné štúdium však aj napriek sklamaniu dokončil. A hoci ho lákalo ostať u protinožcov ešte nejaký čas, rozhodol sa vrátiť na Slovensko. Začal pracovať na splnení sna o vlastnej reštaurácii.

Veril som si

Uvedomuje si, že to bol odvážny krok, aj to, že mnoho nadšencov, gastroamatérov, ktorí si otvorili reštauráciu, skončilo skôr či neskôr s vážnymi finančnými či osobnými problémami. „Mne však prax v Austrálii dala veľmi veľa. Vedel som, čo chceme zákazníkom ponúknuť a čím zaplátať dieru na trhu,“ vysvetľuje rodený Bratislavčan. Jakubovi v hlavnom meste chýbala reštaurácia s kvalitnými surovinami a dobrým jedlom za priaznivú cenu.

Výnimočnosti projektu, do ktorého sa pustil s kamarátom, veril od začiatku aj napriek tomu, že reštaurácií bolo pred siedmimi rokmi v Bratislave viac než dosť. Jakub Francisci si vzal na starosť kuchyňu, jeho kamarát barovú časť.

Sme ako rodina

Reštaurácia v bratislavskom Starom Meste funguje už takmer sedem rokov. Jakub spomína, že prvé roky tam trávil dvadsať hodín denne a dokonca dva roky stál osobne aj pri sporáku. Prístupom k práci šiel príkladom ostatným zamestnancom. „Sme vo firme ako rodina, niektorí ľudia pracujú v reštaurácii roky,“ hovorí.

Súťažiacich v šou Pláž 33 však vedel svojimi nárokmi a očakávaním profesionálnych výkonov neraz pekne potrápiť. Je taký prísny šéf aj vo svojom reálnom biznise? „Myslím si, že som zlý šéf. Zamestnanci mi to občas hovoria,“ smeje sa manažér a dodáva, že hlavne noví zamestnanci alebo brigádnici majú pred ním poriadny rešpekt. Jakub vysvetľuje: „Časom však prídu na to, že to so mnou nie je až také zlé. Ale keby som si nevybudoval a neudržal autoritu od začiatku, mohli by to zneužívať.“

Zároveň priznáva, že si od ľudí drží aspoň určitý čas odstup. „Mám okruh kamarátov a ľudí, na ktorých mi záleží. A to ostatné nie je pre mňa podstatné,“ dodáva.

Chýba mi anonymita

Francisci priznáva, že vystúpenie z anonymity a účinkovanie v letnej reality šou boli pre neho zo začiatku šok a na to, že ho ľudia spoznávajú na ulici, si musel chvíľu zvykať. „Nebolo to príjemné, ale zvládol som to. Na druhej strane, nevnímal som to veľmi dramaticky, pretože v šou nešlo o mňa, ale o účinkujúcich. A verím, že sa to po skončení relácie opäť vráti do starých koľají,“ hovorí Jakub.

Medzi súťažiacimi mal svojich dvoch favoritov a peňažnú výhru by najviac doprial Ferovi alebo Emovi. So ženským osadenstvom Pláže až taký spokojný nebol. Hoci nejedna z nich vynikala krásou, z profesijnej stránky ho nepresvedčili.

Ide sa na dovolenku!

Čo sa žien týka, Jakub vraj nemá vyhranený vkus. V súkromí je šťastný so svojou priateľkou, chystajú sa na spoločnú dovolenku. Na jeho podriadené v šou vraj nežiarlila. Veľa však o svojej milovanej prezradiť nechce. „Nebola to láska na prvý pohľad. Poznáme sa už asi dvadsať rokov z mesta a krčmičiek, sme spolu rok. Ona ma vždy dokáže rozosmiať,“ uzatvára Jakub Francisci.

Bez dirigentskej paličky

Jakub Francisci od malička spieval v detskom speváckom zbore. Dokonca uvažoval o štúdiu na konzervatóriu. Prečo sa nakoniec rozhodol pre gymnázium? „Chcel som študovať kompozíciu a dirigovanie, ale bolo to veľmi náročné na prípravu, tak som to vzdal. Gymnázium bolo len logickým krokom,“ vysvetľuje podnikateľ.

Nikdy nebudem spokojný

Hoci začiatky v podnikaní nemal jednoduché, Jakub Francisci spomína, že do roku 2008 reštaurácia slušne napredovala. „Ľudia boli ochotní míňať viac peňazí za gastronomické služby. Nevravím, že ich mali viacej, ale viac míňali,“ hovorí skúsený manažér. Aj keď sa situácia v tejto brandži opäť trochu stabilizovala, reštaurácia napreduje pomalšie. Jakub však priznáva, že spokojný nebude asi nikdy: „Neviem byť spokojný. Vždy sa nájde niečo, čo chcem zlepšiť. Momentálne sa chystáme prerábať interiér.“

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 


 

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 
 

pluska správy

Exkluzívne: Dara Rolins nám porozprávala o vzťahu k svojim osudovým mužom

Patrik nemal nikdy nijako zvlášť veľké ambície mať v živote Laury významné...
 

Hľadáte lásku svojho života? TIETO znamenia sa osudovo priťahujú #1

Ak ste doteraz nenašli toho pravého, či tu pravú, možno vám pri výbere pomôžu...
 

Prečo sme verní? Vieme, čo nás spája viac ako romantika!

Návrh na okamžitý sex odmietli všetky ženy, no len štvrtina mužov.
 

Ligotavé jazyky aj vagíny. Módu trblietok doviedli niektoré ženy až do krajnosti. Čo na to lekári?

Móda dnes diktuje ligotajte sa! Áno, takto nastajlovaná žena nemá o mužskú...
 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...