Dátum: Sobota 01.10.2016 Dnes oslavuje: Jarolím Zajtra: Arnold

Práve číta: 15140

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Superstar z kuchyne Martin Škoda: Z jeho receptov budete namäkko

Zdroj: EMMA/ Danka Vilhanová 30. júl 2012, 11:00
Foto: Peter Šimončík Varím naozaj rád. Viem sa pri tom odreagovať, baví ma to a je to pre mňa ideálny liek na stres.

Varí ako profík a z jeho knižky receptov sú namäkko aj mladé baby, ktoré ešte nedávno ani netušili, že existuje čosi ako zápražka. Martin Škoda, nová kuchárska hviezda.

Čo je na tom také výnimočné, keď varí chlap? Vlastne nič, iba to, že Martin má len sedemnásť. A tiež to, že tento gymnazista v úzkych džínsoch a s divokým účesom v štýle – práve som vstal z postele – na prvý pohľad vôbec nevyzerá ako chalan, ktorého baví motať sa okolo hrncov. Lenže on sa okolo nich motá dobrovoľne. „Varím naozaj rád. Viem sa pri tom odreagovať, baví ma to a je to pre mňa ideálny liek na stres,“ vysvetľuje študent gymnázia v Českých Budějoviciach.

A s vareškami si rozumie tak dobre, že mu už stihla prischnúť nálepka český Jamie Oliver. Do svojho kresla si ho pozval Jan Kraus, dostal ponuky na kuchárske televízne šou, a pritom to všetko odštartoval obyčajný dezert z pudingu s lentilkami, ktorý uvaril ako deväťročný. „Bol som naň taký hrdý, že som si ho dokonca na zemi pekne odfotil,“ spomína na prvý kulinársky výtvor. K tomu ho vraj inšpiroval práve Jamie Oliver. Vlastne, skôr jeho programy o varení, ktoré ako dieťa s úžasom pozeral. „Jamieho uznávam, lebo je nielen skvelý kuchár, ale dokáže okolo varenia urobiť dokonalú šou a ukázať, že to nie je len otravná povinnosť. V Londýne som sa bol pozrieť v jeho reštaurácii a pustili ma aj do kuchyne, kde všetko úžasne klapalo.“

Skončilo sa to výbuchom

Lenže prečo práve varenie? Nemala by sedemnásťročného tínedžera zaujímať skôr hudba, pekné baby alebo poriadna párty s kamošmi? „Ale veď to všetko ide dokopy. Varenie nie je len o tom, že na sporáku urobím palivo, ktoré do seba rýchlo napchám. Ja si pri tom vždy pustím dobrú hudbu a tú atmosféru si užívam. Rád varím nielen doma, ale aj pre kamarátov, ktorí ma teraz často volajú, aby som im niečo dobré ukuchtil. Asi si na to budem musieť založiť diár s poradovníkom,“ priznáva Martin Škoda, okolo ktorého sa spustil ošiaľ, keď mu vyšla kuchárska kniha. Volá sa veľmi výstižne Škoda nevariť a vysníval si ju už pred dvomi rokmi. „Raz sme sa s našimi pri obede bavili, že keď tak rád skúšam nové recepty, prečo by som i

ch nemohol vydať? Tak som sa toho nápadu chytil, zašiel do vydavateľstva, a kniha je na svete.“

Nejde však o bežnú kuchárku s návodmi na to, ako si doma pripraviť domáce ravioly či pečeného pstruha. Martin každé jedlo sám starostlivo nafotil, pridal fotky z gurmánskych potuliek, aj svoje zaručené recepty na stres či opicu. Radšej sa nepýtam, či ich má chlapec odskúšané na vlastnej koži, tiež som kedysi mala sedemnásť. A výsledok? Z knihy je dnes bestseller a z jej autora vychádzajúca star českého gurmánskeho neba. Žeby mal Zdeněk Pohlreich, Jaroslav Židek či „Ital“ Emanuele Ridi novú konkurenciu? „to asi nie, ja som iba chalan, ktorého baví varenie. Nikdy som to neštudoval a všetky recepty som skúšal sám alebo som čosi odkukal z videa,“ prezrádza kuchár samouk, ktorému vraj nejde o zbieranie michelinských hviezdičiek. Len by rád svetu ukázal, že pri varení sa dá zažiť kopa zábavy. A nielen vtedy, ak sa jedlo nevydarí. „Keď som prvýkrát robil domáce cestoviny, bol z toho poriadny výbuch. Alebo som raz piekol mafiny, poplietol som si pomer cesta a keď som plech vytiahol z rúry, neboli to mafiny, ale brownies. Ale tie najlepšie čokoládové brownies, aké som kedy jedol,“ spomína na svoje kuchárske trapasy a zahrabne si pri tom do vlasov.

Ozaj, vlasy, tie sú jeho poznávacím znamením. Načo by si ich česal, keď stačí použiť ruky a strapaté „háro“ je na svete? S imidžom si však ťažkú hlavu nerobí, pri fotení do EMMY s panvicou v ruke pobehuje po českobudějovickom námestí, akoby sa nechumelilo, a ochotne vyskakuje do metrovej výšky, aby na fotkách vynikla jeho rozviata „hriva“. Lebo aj keď dokáže uvariť pravé talianske rizoto zaručene lepšie ako tety kuchárky v jeho školskej jedálni, stále je to uletený tínedžer, ktorý má sedemnásť.

Priateľka variť nemusí

Ako študent španielskeho gymnázia miluje nielen Španielsko, ale aj tamojšiu kuchyňu. Doma najčastejšie skúša recepty na cestoviny, ryby, steaky, ale nikto, naozaj nikto by ho nenahovoril na tvarohové či makové rezance. „Tie vážne nemusím a už by som asi nejedol ani instantnú polievku. To si radšej za tých päť minút urobím ľahký zeleninový šalát.“ Na rozdiel od spolužiakov nevymetá ani fastfoody a svoje gurmánske chute si cibrí na cestách. Pri návšteve Madridu radšej chodil pešo, len aby ušetril na metre a mohol si zaplatiť dobrú večeru. Aj v Kanade a Amerike ho viac než pamiatky zaujímalo to, čo tam ľudia jedávajú a ako varia. A nemal zábrany vopchať sa do reštaurácie známych, aby im potom pomáhal pri príprave osemchodového menu.

„Na to, aby som v Česku jedával v drahých a luxusných podnikoch, zatiaľ nemám. Veď som ešte stále študent a ani mi to nevadí. Radšej idem niekam, kde sa dá najesť za dobrú cenu,“ pokrčí plecami Martin, ktorý by síce na svoje umenie mohol začať baliť aj baby, no zatiaľ to vraj neskúšal. Alebo chlapec ešte nevie, že muži, ktorí vedia variť, sú pre opačné pohlavie sexi? „Zistil som, že to priťahuje najmä staršie ženy. Ale priateľku zatiaľ nemám.“ Od svojej budúcej partnerky vraj veľké kuchárske schopnosti nečaká. „Nemusí vedieť výborne variť, ja to rád urobím za ňu.“ No nie je tento mladý muž dobrá partia?

Cesnačka a Portishead

To však neznamená, že celé dni a noci trávi v zástere. Vlastne, Martin aj tak najradšej varí bez nej. A ešte rád fotí, túla sa po múzeách, občas musí otvoriť aj nejakú tú učebnicu, aby o dva roky zmaturoval a dostal sa na výšku. A ako správny tínedžer počúva dobrú muziku, ktorou prešpikoval aj svoju kuchársku knižku. Čo recept, to hudobný tip. Jeho cesnačka sa vraj najlepšie vydarí pri kapele Portishead, na limetkový koláč je ideálny Nick Cave. Najviac je vraj pyšný na svoju hruškovú tortu s mascarpone alebo baklažánové rissoto s pečeným kolenom.

„Najradšej mám recepty, ktoré nie sú zložité. Rád používam veľa byliniek a vždy sa teším, ako to potom zjem. Dúfam, že to na mne až tak nevidieť,“ usmieva sa rodák zo Soběslavi pri Budějoviciach, ktorý ešte nerieši, či z neho „vyrastie“ profišéfkuchár v päťhviezdičkovom hoteli, či si raz otvorí vlastný podnik, alebo bude grilovať, opekať a flambovať iba doma, pre vlastné potešenie. Vie iba jedno. S varením neprestane, lebo je to zábava. A cool. Aj poriadna žúrka. A keď to tvrdí nová česká superstar z kuchyne, asi na tom niečo bude.


 

Naj z glancu

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 

Pluska video

Koniec nudy v saune!