Dátum: Streda 29.06.2016 Dnes oslavuje: Petra, Peter, Pavol Zajtra: Melánia

Práve číta: 3964

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Žúr u Gordona Ramsayho: Úspešný barman mieša drinky v ďalekom Singapure

Zdroj: ŠARM/ KOV 24. január 2016, 00:00
Foto: Jana Yar Hoci má Tomáš len dvadsaťpäť rokov, stihol už precestovať Grécko, Japonsko až zakotvil v exotickom Singapure.

Mladý barman Tomáš Sobota (25) si jedného dňa zbalil kufre a skúsil šťastie za barom v exotickom Singapure.

Miešať kokteily začal ako prvák na strednej škole v Nových Zámkoch, odkiaľ pochádza. Hoci to bol len krúžok, ktorý navštevoval po škole, natoľko ho to zaujalo, že po škole si našiel prácu ako barman. Najprv v rodnom meste, potom sa posunul do Bratislavy. Práve tu vystriedal niekoľko vychytených podnikov, do ktorých s obľubou chodili slovenské herečky, herci, politici či hokejisti. Priznal, že na Slovensku sa týmto povolaním rozhodne dá slušne uživiť.

„Samozrejme, záleží na tom, kde robíš barmana. Hlavné mesto a väčšie krajské mestá sú okej.“ Napriek rozbiehajúcej sa kariére sa však Tomáš rozhodol, že skúsi šťastie v cudzine. Hoci má len dvadsaťpäť rokov, stihol už precestovať Grécko, Japonsko až zakotvil v exotickom Singapure. „Pre barmana je dôležité, aby cestoval po svete a stále sa učil. Po prvé, je dobré poznať rôzne kultúry a ich zvyky, lebo je to výhoda, ak máte pri bare zahraničného hosťa. Dôležité je aj vidieť, čo je in vo svete, akým smerom sa uberá barová kultúra. A v neposlednom rade sa naučíte cudzie jazyky.“

Môže za to kamarát Ako sa vlastne dostal do Singapuru? „Bol to nápad môjho najlepšieho kamaráta, s ktorým som býval v dedinke neďaleko Bratislavy. Raz sme sa vracali z jedného eventu a Peťo začal nadšene rozprávať o Singapure. Vraj si ho pozeral na internete, aký je to vyspelý štát, a že barmanská scéna je tam na vysokej úrovni. Rozprával o tom tak zapálene, že ma to hneď zaujalo. Bez toho, aby spomenul, že tam chce ísť, otočil som sa k nemu so slovami: Ani sa ma nemusíš pýtať, idem s tebou!“ smeje sa Tomáš, ktorý si ešte v ten istý týždeň kúpil jednosmernú letenku do Singapuru.

Problémy

Obaja sem prileteli v januári minulého roku, a keď sa Tomáš na to spätne pozerá, priznáva, že svoju kariéru v zahraničí videli cez ružové okuliare. „Nevedeli sme, aké ťažké bude nájsť si prácu. Peťo nakoniec odišiel domov, pretože bol mladší a mal menšie šance dostať príležitosť. Mne to trvalo presne pol roka. Aby som bol presný, práca, čo mám momentálne, bola mojou siedmou pracovnou ponukou, ktorú som dostal, ale prvá, kde sa im podarilo vybaviť mi víza. Získať ich totiž vôbec nie je ľahké. Navyše, Singapur patrí medzi najdrahšie mestá na svete a bez otcovej podpory by som tu polrok bez práce určite nezvládol. “

Osamelé začiatky

Tomáš sa ocitol v krajine, kde nikoho nepoznal. „Bol som v kontakte s jedinou kamarátkou, čo tam robí fotografku, a priznám sa, že mi veľmi pomohla. Či už na začiatku, keď som sa potreboval bližšie informovať o živote v Singapure, alebo keď ma zoznámila s rôznymi ľuďmi.“

Po pár týždňoch sa Tomáš ako-tak zorientoval a už tu žije rok. Domov sa zatiaľ nezberá: „Keď som sem prišiel, plánoval som ostať dva roky. Momentálne sa mi tu však páči natoľko, že si pobyt asi ešte predĺžim. Určite to však závisí od roboty, či sa mi stále bude páčiť na mieste, kde som, alebo príde niečo nové, lepšie. Nemôžem povedať, že sa tu barmanovi pracuje ľahšie, ale Mladý barman Tomáš Sobota (25) si jedného dňa zbalil kufre a skúsil šťastie za barom v exotickom Singapure. určite lepšie. Teda aspoň mne. Ľudia sú ústretoví, na nič sa nehrajú... Preskákal som svoje, keď som hľadal robotu, ale výsledok stojí za to.“

U Ramsayho

Tomáš otvorene priznáva, že práca v Singapure ho v kariére posunula najďalej. „Barová scéna je tu neskutočná. Sú tu šikovní barmani z celého sveta, takže mám možnosť naučiť sa toho veľmi veľa. Najmä keď barová komunita je tu úzka a navzájom sa poznáme. A je tu dosť barmanov z Česka a zo Slovenska, ktorí držia pokope.“

Práve miestnym Slovákom a Čechom sa v októbri podaril husársky kúsok, keď v jednej z reštaurácií svetoznámeho kuchára Gordona Ramsayho zorganizovali vlastnú akciu. „Osmi slovenskí a českí barmani na nej hosťom miešali rôzne kokteily. Dopadlo to nad očakávanie. Prišlo sa zabaviť veľa ľudí, takže sme boli spokojní.“ Napriek úspechom sa Tomáš za barmanskú elitu nepovažuje.

„Elita sú barmani a barmanky, ktorí sa niečím preslávili, sami udávajú trendy. Pár takýchto špičiek už poznám aj osobne, niektorí sú aj tu v Singapure, ale ja mám od nich ešte ďaleko.Treba sa stále zdokonaľovať, každú chvíľku prichádza niečo nové, treba držať krok s trendmi, až sa vypracujete na to, že tie trendy udávate vy.“

Kokteil od Tomáša

Tipsy Sailor

  • 20 ml Spiced Rumu
  • 15 ml Rumu blanco
  • 20 ml ananásového a mandľového sirupu
  • 10 ml limetkového džúsu
  • 30 ml pomarančového džúsu

Všetky ingrediencie okrem sódy nalejeme do šejkra. Poriadne vyšejkrujeme, dolejeme sódou, mierne premiešame barovou lyžicou a prelejeme do pohára na kocky ľadu. Ozdobíme plátkom pomaranča, prípadne pomarančovou kôrou.

Foto: Archív T.S.


 

Naj z glancu

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 

Pluska video

Koniec nudy v saune!