Dátum: Piatok 09.12.2016 Dnes oslavuje:

Izabela Zajtra: Radúz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Čo na obed? Fialku! Pridajte do svojho jedálnička kvety

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/os 22. februára 2014, 07:00
Foto: profimedia.sk Máte chuť na niečo originálne? Pridajte do vašej delikatesy aj lupienky kvetov.

Ak si radi pochutíte na niečom originálnom, máme pre vás skvelý tip. Pridajte do vašej delikatesy aj lupienky kvetov, nie však dovezených z holandských trhov, ale doma vypestovaných. Pozor, nie všetky sú jedlé!

Púpava

Skúste mladé nerozvinuté kvety vypražiť na masle, majú jemnú medovú chuť. Púpavu môžete tiež naložiť do vína, octu alebo si z nej vyrobiť sirup.

Levanduľa

Sladká kvetinová vôňa sa výborne hodí k dezertom, zmrzline, čokoláde či ovocným šalátom. Môžete ju pridať do cesta na bábovku, ale hodí sa aj k slaným jedlám. Olej z levandule dodá zeleninovým šalátom jedinečnú chuť..

Sedmokráska

Nasekajte si ich najemno do šalátov. Výnimočnú chuť získate, aj keď ich zapečiete do mäsovej plnky, prisypete do rizota alebo nátierky.

Ruža

Ružové lupienky môžete dať do šalátov, ovocných sorbetov alebo nimi posypať dezerty. Ak budete mať dosť ruží, pridajte ich do ovocného džemu.

Fialka

Má sladkú, výraznú chuť, ktorá sa hodí k zmrzline, šalátom či ako ozdoba dezertov. Môžete ju pridať aj do jarnej krémovej polievky.

Pridajte do svojho receptu aj kvet

150 g cukru, 15 lístkov ruže, 750 ml bieleho rumu Kvety opláchnite v studenej vode a dajte odkvapkať. Do väčšieho zaváracieho pohára pridajte cukor, ružové lupienky a zalejte rumom. Pohár zatvorte a nechajte na teplom mieste odstáť 3 týždne. Napokon likér prefiltrujte cez plátno.

Tieto nejedzte

Medzi kvety, ktoré nám často môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, patria:
■ šalvia
■ verbena
■ hrachor
■ oleander
■ narcis
■ azalka
■ rododendron



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!