Dátum: Streda 28.09.2016 Dnes oslavuje: Václav Zajtra: Michal, Michaela

Práve číta: 6746

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Ušetrite na strave: Stačí nákupy dôkladne plánovať a neplytvať

Zdroj: Báječná žena/ Alena Jurisová 31. október 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Naučte sa neplytvať jedlom

Koľko peňazí mesačne miniete na potraviny? Ak budete nákupy rozumne plánovať a suroviny správne skladovať, výrazne ušetríte.

Chodíte najskôr do potravín a potom sa s nákupom prechádzate po ďalších predajniach? Alebo ho odložíte v aute a myslíte si, že v chladnejších dňoch sa mäsu a jogurtom nič nestane? Je viac ako pravdepodobné, že o pár dní skončia v odpadkoch. Ani kopy zásob v mrazničke vám peniaze nemusia ušetriť. Akoby ste do koša rovno hodili pár eur...

Zásoby v mraze

Mraznička je skvelým pomocníkom, no nie vždy sa na ňu môžete spoľahnúť – ak ju neviete využiť rozumne a správne. Hodláte v nej uskladniť zásoby mäsa a sezónnej zeleniny? Porcie by ste mali ukladať v čo najtenšej vrstve. Napríklad, zeleninu nakrájajte na kocky a rozložte na jednu plochu – nevrstvite. Aj plátky a kúsky mäsa by mali byť čo najmenšie. Tak sa skôr zamrazia. Ak vám záleží na tom, čo jete, nemali by ste suroviny v mrazničke skladovať dlhšie ako pol roka, maximálne rok. Mäso sa snažte spotrebovať čo najskôr, slanina by nemala byť v mrazničke dlhšie ako dva mesiace.

Ochranná atmosféra

Špeciálny mix plynov, ktoré udržia mäso a iné potraviny dlhšie čerstvé, nedokáže zázraky. Stačí, aby sa okolitá teplota zmenila o jeden stupeň a ochranná atmosféra takisto zmení svoje vlastnosti – no k lepšiemu určite nie. Preto potraviny balené v ochrannej atmosfére odneste z predajne rovno domov. Nevláčte ich so sebou ešte hodiny po nákupnom stredisku alebo nenechávajte čakať v aute, kým si vybavíte iné veci.

Varené jedlo

Odkladáte časť obeda do chladničky na ďalšie dni? Nerátajte s tým, že v nej vydrží týždeň či viac. V prvom rade jedlo by malo byť dobre vychladené – predĺžite tým jeho trvanlivosť a ušetríte aj energiu. Jedlá s cibuľou by ste mali zjesť do 24 hodín, pripravené mäso, vývary a ostatné jedlá do 3 dní.

Ovocie a zelenina

Patria do špeciálnych zásuviek v chladničke, prípadne ich uskladňujte v chladnej komore, ale teplota v nej by nemala byť vyššia než 10 stupňov Celzia. Komoru nezabudnite pravidelne vetrať. Jablká skladujte oddelene od ostatných druhov ovocia či zeleniny. Vylučujú látku etylén, ktorá napomáha dozrievanie – čo však nemusí byť vždy plus. Napríklad banány skladované blízko jabĺk sa skôr pokazia.

Viete, čo kam patrí?

Skladovanie potravín v chladničke je doslova veda, ktorá však môže byť na vašej strane. Ak viete, do ktorej poličky patrí jogurt a chladené kuracie prsia, vydržia vám v poriadku až do dátumu spotreby. Keďže na vrchných poličkách je najteplejšie, uložte tam vajíčka, maslo, syr i varené, ale vychladené jedlo. Nižšie patrí mlieko a výrobky z neho, pod ne mäso a mäsové výrobky, prípadne nárezy, a na úplný spodok či do špeciálnych zásuviek zelenina.

Takmer tri stovky

Priemerná slovenská štvorčlenná rodina minie na nákup potravín mesačne takmer 300 eur. Žiaľ, časť z týchto peňazí skončí doslova v odpadkoch. Odkladajte si mesiac až dva účtenky z potravín. Tak najpresnejšie zistíte, koľko na ne z rodinného rozpočtu miniete. Pri kontrole jednotlivých položiek môžete neskôr zvážiť, bez ktorých sa zaobídete.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!