Dátum: Sobota 03.12.2016 Dnes oslavuje:

Oldrich Zajtra: Barbora

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Veľkonočná hostina: Pripravte vajíčka, šunku a koláče inak

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 30. marca 2013, 09:00
Foto: Profimedia.sk Zalistujte v starých kuchárskych knihách a prekvapte všetkých pestrým menu.

Nachystáte tradičné pokrmy alebo vystačíte s rezňami a so šalátom? Zalistujte v starých kuchárskych knihách a prekvapte všetkých pestrým menu.

Spomínate s nostalgiou, čo varievala na Veľkú noc vaša stará mama? Od Popolcovej stredy sa prísne dodržiaval 40-dňový pôst v jedení i v spôsobe života. Nekonali sa zábavy ani večierky, nepil sa alkohol a zmenšili sa nielen porcie, ale aj celkové množstvo stravy za deň.

Varili sa výhradne bezmäsité jedlá na rastlinnom oleji alebo masle, bravčová a husacia masť sa nesmeli používať. Niekde sa nekonzumovali ani vajcia, mlieko a syry. Medzi typické pôstne jedlá patrili zemiaky v šupke s kyslou kapustou, pokrmy zo strukovín, mliečne a zeleninové polievky, opekance, šúľance či rezance s makom, s kapustou a tvarohom. Ak pôst nedodržiavate, možno ste aspoň uprednostnili vegetariánsku stravu či vyskúšali nejakú očisťovaciu kúru, ktorá vám po vianočnom, novoročnom a fašiangovom hodovaní odľahčila a upokojila trávenie.

Vo štvrtok nazeleno

Na Kvetnú nedeľu, poslednú nedeľu pred Veľkou nocou, sa jedávali len vybrané pokrmy, pretože údajne mali magickú a ochrannú moc. Varili sa cestoviny posypané makom, aby bola bohatá úroda zrna, prípadne strukoviny. Zo zeleniny sa pripravovali tie druhy, ktoré mali skoro kvitnúť. Nejedla sa napríklad kapusta, lebo keby predčasne vykvitla, nevytvorila by veľké, pevné hlávky.

Na Zelený štvrtok sa na obed tradične varili „zelené“ pokrmy, aby boli ľudia po celý rok zdraví. Vyskúšajte aj vy osviežujúce polievky a prívarky z jarných byliniek, zo šťaveľa, šalátu, špenátu či z mladej žihľavy.

Na Veľký piatok sa dodržiaval najprísnejší pôst. Kto nechcel podstúpiť hladovku, smel zjesť tri malé jedlá – zo zeleniny a strukovín.

Vyvárajte, vypekajte

Na Bielu sobotu sa začali veľké prípravy. V tento deň sa už mohlo začať jesť všetko vrátane mäsa. Na obed sa podával vývar z údeného mäsa s vajcom alebo s cestovinami, na večeru bývala kapustnica s hríbmi a opekance s bryndzou či s makom.

Na Veľkonočnú nedeľu sa ráno zvykli pripravovať pokrmy z vajec, napríklad praženica s posekanou žihľavou, plnina z vajec, zo žemlí a z údeného mäsa, sladká alebo slaná hrudka, niekde nazývaná sirek, ktorá sa varila z vajec a mlieka. Na obloženú misu sa naaranžovala šunka s chrenom a natvrdo uvarené vajíčka. V mäsitých pokrmoch prevládala bravčovina – varilo sa údené mäso, huspenina, šunka, údili sa klobásky a slanina. V niektorých regiónoch bolo zvykom piecť jahňa alebo kozľa.

Medzi tradičné prílohy a pochutiny patril čerstvo postrúhaný chren a varená cvikla s chrenom. Vo vinárskych oblastiach sa k sviatočnému menu podávalo víno, inde pálenka.

Sladké koláče

Typické veľkonočné pečivo je baranček z piškótového alebo z kysnutého cesta, ktorý sa po upečení štedro pocukruje alebo sa poleje polevou, ozdobí a previaže stužkou.

Na sviatočnom stole nesmú chýbať kysnuté koláče, napríklad mazanec, a záviny s rôznymi náplňami, napríklad s makovou, orechovou, jablkovou a s tvarohovou, bratislavské rožteky, plnené bábovky a štrúdle, osúchy z kysnutého cesta – nasladko s tvarohom i s kapustou, alebo naslano s údeným mäsom či so slaninou.

Popri všetkom tom zhone nezabudnite pripraviť výslužku pre šibačov – maľované vajíčka. A nech sú zvyky vo vašej rodine akékoľvek, ani pri veľkonočnom maškrtení by ste nemali zabúdať na striedmosť, pretože aj dobrého veľa škodí.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Po období pôstu predstavujú veľkonočné sviatky pre mnohých ľudí skvelú príležitosť na prejedanie mastnými, tučnými jedlami či sladkosťami. Na jednej strane je náročné odolávať dobrotám na bohato prestretých stoloch, preto pokojne po troškách ochutnávajte. Na druhej strane by ste nemali tieto sviatky brať ako dôvod na obžerstvo. Opatrne aj s alkoholom, ktorý ešte viac stimuluje chuť do jedla.
  • Ak sa snažíte racionálne stravovať alebo dodržiavate režim redukčnej výživy a ste hostiteľkou, recepty na veľkonočné dobroty si môžete pripraviť v zdravších variantoch doplnených množstvom zeleninových a ovocných šalátov. Vysedávanie pri stoloch plných maškŕt striedajte s dostatočným pohybom, napríklad prechádzkou na čerstvom vzduchu.
  • Keď ste pozvané na návštevu, kde sa podávajú tradičné kalorické maškrty, nechoďte z domu hladné, znížite tak riziko bezbrehého prejedania. Jedlo si vedome vyberajte, jedzte pomaly a vychutnávajte si každý hlt. Nebojte sa odmietnuť destiláty, prípadne požiadať o pohár kvalitného suchého vína. Mnohým ľuďom je nepríjemné, keď ich stále ponúkajú či doslova nútia jesť. Vtedy nepomôže nič iné, len zdvorilo, ale rozhodne odmietnuť.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!