Dátum: Piatok 20.01.2017 Dnes oslavuje:

Dalibor Zajtra: Vincent

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

3x teplý šalát: Pripravte si jednoduchú a chutnú večeru

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 26. apríla 2013, 12:00
Foto: Profimedia.sk Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Miešaný

Ako teplý šalát sa označuje obvykle taký, v ktorom je čerstvá zelenina doplnená horúcim mäsom, teplými cestovinami, zemiakmi alebo aj inou tepelne upravenou zeleninou. Do teplých šalátov sa hodí horkejšia listová zelenina, nasucho opražené oriešky, varená, pečená alebo v oleji nakladaná zelenina, grilované ovocie, syry a sýtejšie dresingy. Neváhajte využiť do šalátu napríklad zvyšky pečeného mäsa, cestovín či ryže z nedeľného obeda.

Príprava

Klasickým príkladom je šalát cézar. Do misy natrhajte rímsky šalát. Slaninu a krajec chleba nakrájajte na kocky. Vyškvarte slaninu, vyberte a v masti opečte chlieb. Horúce krutóny a slaninu zmiešajte so šalátom. Prelejte jogurtovým dresingom a ozdobte hoblinkami parmezánu.

Grilovaný

Všetky druhy zeleniny treba vopred tepelne upraviť, pričom je jedno, či ich grilujete na rošte, alebo opekáte na panvici. V niektorých prípadoch je vhodné aj pečenie, napríklad pri tekvici alebo paradajkách.

Príprava

Cuketu nakrájajte na kolieska, potrite cesnakovým olejom a prudko opečte. Šalát little gem rozrežte a opečte zo všetkých strán. Očistenú špargľu alebo fazuľkové struky opečte nasucho na panvici. Cherry paradajky a papriku ugrilujte alebo dajte upiecť do rúry spolu s cesnakom. Všetku zeleninu zmiešajte ešte teplú s olivovým olejom, osoľte, posypte saturejkou, tymianom a pokvapkajte citrónom.

Varený

Spomeňte si na šalátovú omáčku od svojej starej mamy. Je to skvelé jarné jedlo a ak si do omáčky dáte iba varené vajíčko alebo volské oko, je aj diétne. Okrem toho môžete zúžitkovať vrchné listy hlávkového šalátu, ktoré by ste inak nespotrebovali.

Príprava

Z hladkej múky urobte zápražku, zalejte ju mliekom alebo smotanou na varenie a povarte. Natrhaný ľadový alebo hlávkový šalát vhoďte do omáčky, premiešajte, osoľte a okoreňte mletým bielym korením a muškátovým orieškom. Viac nevarte, aby zostal krehký. Podávajte s varenými zemiakmi a volským okom.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Japonská záhrada u vás doma: Naplánujte si ju už teraz

Malý kúsok prírody izolovaný od okolitého sveta. Miesto, kde sa vás netýka...
 

Upečte si jablkové ruže

Ako správni záhradkári určite máte pedantne uskladnené debničky plné...
 

Majte v kúpeľni ako v trópoch

Ak má kúpeľňa dostatok denného svetla, je ideálne miesto pre mnoho rastlín,...
 

Ploty a plôtiky: Ochráňte záhradu pred škodcami

Záhrada v blízkosti lesa má určite ideálnu polohu a svoje čaro, ale možno...
 

PICHĽAVÁ SÚŤAŽ: Vyhrali ste semienka kaktusov?

V januárovom čísle Záhradkára ste sa v rámci obľúbenej rubriky Malá škola...