Tip redakcii
 

3x teplý šalát: Pripravte si jednoduchú a chutnú večeru

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

26. apríla 2013, 12:00
Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Autor: Profimedia.sk

Miešaný

Ako teplý šalát sa označuje obvykle taký, v ktorom je čerstvá zelenina doplnená horúcim mäsom, teplými cestovinami, zemiakmi alebo aj inou tepelne upravenou zeleninou. Do teplých šalátov sa hodí horkejšia listová zelenina, nasucho opražené oriešky, varená, pečená alebo v oleji nakladaná zelenina, grilované ovocie, syry a sýtejšie dresingy. Neváhajte využiť do šalátu napríklad zvyšky pečeného mäsa, cestovín či ryže z nedeľného obeda.

Príprava

Klasickým príkladom je šalát cézar. Do misy natrhajte rímsky šalát. Slaninu a krajec chleba nakrájajte na kocky. Vyškvarte slaninu, vyberte a v masti opečte chlieb. Horúce krutóny a slaninu zmiešajte so šalátom. Prelejte jogurtovým dresingom a ozdobte hoblinkami parmezánu.

Grilovaný

Všetky druhy zeleniny treba vopred tepelne upraviť, pričom je jedno, či ich grilujete na rošte, alebo opekáte na panvici. V niektorých prípadoch je vhodné aj pečenie, napríklad pri tekvici alebo paradajkách.

Príprava

Cuketu nakrájajte na kolieska, potrite cesnakovým olejom a prudko opečte. Šalát little gem rozrežte a opečte zo všetkých strán. Očistenú špargľu alebo fazuľkové struky opečte nasucho na panvici. Cherry paradajky a papriku ugrilujte alebo dajte upiecť do rúry spolu s cesnakom. Všetku zeleninu zmiešajte ešte teplú s olivovým olejom, osoľte, posypte saturejkou, tymianom a pokvapkajte citrónom.

Varený

Spomeňte si na šalátovú omáčku od svojej starej mamy. Je to skvelé jarné jedlo a ak si do omáčky dáte iba varené vajíčko alebo volské oko, je aj diétne. Okrem toho môžete zúžitkovať vrchné listy hlávkového šalátu, ktoré by ste inak nespotrebovali.

Príprava

Z hladkej múky urobte zápražku, zalejte ju mliekom alebo smotanou na varenie a povarte. Natrhaný ľadový alebo hlávkový šalát vhoďte do omáčky, premiešajte, osoľte a okoreňte mletým bielym korením a muškátovým orieškom. Viac nevarte, aby zostal krehký. Podávajte s varenými zemiakmi a volským okom.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.