Tip redakcii
 

3x teplý šalát: Pripravte si jednoduchú a chutnú večeru

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

26. apríla 2013, 12:00
Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Autor: Profimedia.sk

Miešaný

Ako teplý šalát sa označuje obvykle taký, v ktorom je čerstvá zelenina doplnená horúcim mäsom, teplými cestovinami, zemiakmi alebo aj inou tepelne upravenou zeleninou. Do teplých šalátov sa hodí horkejšia listová zelenina, nasucho opražené oriešky, varená, pečená alebo v oleji nakladaná zelenina, grilované ovocie, syry a sýtejšie dresingy. Neváhajte využiť do šalátu napríklad zvyšky pečeného mäsa, cestovín či ryže z nedeľného obeda.

Príprava

Klasickým príkladom je šalát cézar. Do misy natrhajte rímsky šalát. Slaninu a krajec chleba nakrájajte na kocky. Vyškvarte slaninu, vyberte a v masti opečte chlieb. Horúce krutóny a slaninu zmiešajte so šalátom. Prelejte jogurtovým dresingom a ozdobte hoblinkami parmezánu.

Grilovaný

Všetky druhy zeleniny treba vopred tepelne upraviť, pričom je jedno, či ich grilujete na rošte, alebo opekáte na panvici. V niektorých prípadoch je vhodné aj pečenie, napríklad pri tekvici alebo paradajkách.

Príprava

Cuketu nakrájajte na kolieska, potrite cesnakovým olejom a prudko opečte. Šalát little gem rozrežte a opečte zo všetkých strán. Očistenú špargľu alebo fazuľkové struky opečte nasucho na panvici. Cherry paradajky a papriku ugrilujte alebo dajte upiecť do rúry spolu s cesnakom. Všetku zeleninu zmiešajte ešte teplú s olivovým olejom, osoľte, posypte saturejkou, tymianom a pokvapkajte citrónom.

Varený

Spomeňte si na šalátovú omáčku od svojej starej mamy. Je to skvelé jarné jedlo a ak si do omáčky dáte iba varené vajíčko alebo volské oko, je aj diétne. Okrem toho môžete zúžitkovať vrchné listy hlávkového šalátu, ktoré by ste inak nespotrebovali.

Príprava

Z hladkej múky urobte zápražku, zalejte ju mliekom alebo smotanou na varenie a povarte. Natrhaný ľadový alebo hlávkový šalát vhoďte do omáčky, premiešajte, osoľte a okoreňte mletým bielym korením a muškátovým orieškom. Viac nevarte, aby zostal krehký. Podávajte s varenými zemiakmi a volským okom.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...