Tip redakcii
 

3x teplý šalát: Pripravte si jednoduchú a chutnú večeru

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

26. apríla 2013, 12:00
Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Autor: Profimedia.sk

Miešaný

Ako teplý šalát sa označuje obvykle taký, v ktorom je čerstvá zelenina doplnená horúcim mäsom, teplými cestovinami, zemiakmi alebo aj inou tepelne upravenou zeleninou. Do teplých šalátov sa hodí horkejšia listová zelenina, nasucho opražené oriešky, varená, pečená alebo v oleji nakladaná zelenina, grilované ovocie, syry a sýtejšie dresingy. Neváhajte využiť do šalátu napríklad zvyšky pečeného mäsa, cestovín či ryže z nedeľného obeda.

Príprava

Klasickým príkladom je šalát cézar. Do misy natrhajte rímsky šalát. Slaninu a krajec chleba nakrájajte na kocky. Vyškvarte slaninu, vyberte a v masti opečte chlieb. Horúce krutóny a slaninu zmiešajte so šalátom. Prelejte jogurtovým dresingom a ozdobte hoblinkami parmezánu.

Grilovaný

Všetky druhy zeleniny treba vopred tepelne upraviť, pričom je jedno, či ich grilujete na rošte, alebo opekáte na panvici. V niektorých prípadoch je vhodné aj pečenie, napríklad pri tekvici alebo paradajkách.

Príprava

Cuketu nakrájajte na kolieska, potrite cesnakovým olejom a prudko opečte. Šalát little gem rozrežte a opečte zo všetkých strán. Očistenú špargľu alebo fazuľkové struky opečte nasucho na panvici. Cherry paradajky a papriku ugrilujte alebo dajte upiecť do rúry spolu s cesnakom. Všetku zeleninu zmiešajte ešte teplú s olivovým olejom, osoľte, posypte saturejkou, tymianom a pokvapkajte citrónom.

Varený

Spomeňte si na šalátovú omáčku od svojej starej mamy. Je to skvelé jarné jedlo a ak si do omáčky dáte iba varené vajíčko alebo volské oko, je aj diétne. Okrem toho môžete zúžitkovať vrchné listy hlávkového šalátu, ktoré by ste inak nespotrebovali.

Príprava

Z hladkej múky urobte zápražku, zalejte ju mliekom alebo smotanou na varenie a povarte. Natrhaný ľadový alebo hlávkový šalát vhoďte do omáčky, premiešajte, osoľte a okoreňte mletým bielym korením a muškátovým orieškom. Viac nevarte, aby zostal krehký. Podávajte s varenými zemiakmi a volským okom.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...