Tip redakcii
 

3x teplý šalát: Pripravte si jednoduchú a chutnú večeru

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

26. apríla 2013, 12:00
Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Porcia šalátu konzumovaného ako hlavné jedlo má mať asi 350 gramov.

Autor: Profimedia.sk

Miešaný

Ako teplý šalát sa označuje obvykle taký, v ktorom je čerstvá zelenina doplnená horúcim mäsom, teplými cestovinami, zemiakmi alebo aj inou tepelne upravenou zeleninou. Do teplých šalátov sa hodí horkejšia listová zelenina, nasucho opražené oriešky, varená, pečená alebo v oleji nakladaná zelenina, grilované ovocie, syry a sýtejšie dresingy. Neváhajte využiť do šalátu napríklad zvyšky pečeného mäsa, cestovín či ryže z nedeľného obeda.

Príprava

Klasickým príkladom je šalát cézar. Do misy natrhajte rímsky šalát. Slaninu a krajec chleba nakrájajte na kocky. Vyškvarte slaninu, vyberte a v masti opečte chlieb. Horúce krutóny a slaninu zmiešajte so šalátom. Prelejte jogurtovým dresingom a ozdobte hoblinkami parmezánu.

Grilovaný

Všetky druhy zeleniny treba vopred tepelne upraviť, pričom je jedno, či ich grilujete na rošte, alebo opekáte na panvici. V niektorých prípadoch je vhodné aj pečenie, napríklad pri tekvici alebo paradajkách.

Príprava

Cuketu nakrájajte na kolieska, potrite cesnakovým olejom a prudko opečte. Šalát little gem rozrežte a opečte zo všetkých strán. Očistenú špargľu alebo fazuľkové struky opečte nasucho na panvici. Cherry paradajky a papriku ugrilujte alebo dajte upiecť do rúry spolu s cesnakom. Všetku zeleninu zmiešajte ešte teplú s olivovým olejom, osoľte, posypte saturejkou, tymianom a pokvapkajte citrónom.

Varený

Spomeňte si na šalátovú omáčku od svojej starej mamy. Je to skvelé jarné jedlo a ak si do omáčky dáte iba varené vajíčko alebo volské oko, je aj diétne. Okrem toho môžete zúžitkovať vrchné listy hlávkového šalátu, ktoré by ste inak nespotrebovali.

Príprava

Z hladkej múky urobte zápražku, zalejte ju mliekom alebo smotanou na varenie a povarte. Natrhaný ľadový alebo hlávkový šalát vhoďte do omáčky, premiešajte, osoľte a okoreňte mletým bielym korením a muškátovým orieškom. Viac nevarte, aby zostal krehký. Podávajte s varenými zemiakmi a volským okom.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...