Tip redakcii
 

7 nedorozumení z kuchyne: Tieto "zaručené" rady nefungujú

Okolo varenia existuje zopár zaručených múdrych rád, ale na niektoré z nich radšej zabudnite!

09. februára 2013, 09:00
Na niektoré zaručené rady o varení radšej zabudnite.

Na niektoré zaručené rady o varení radšej zabudnite.

Autor: Profimedia.sk

Studené mäso rovno na panvicu

Ak vyberiete priamo z chladničky steaky, rezne či kotlety a položíte ich do rozpáleného oleja, stratia priveľa soli a zostanú suché. Tuk sa okolo studeného mäsa rýchlo ochladí, preto sa nemôže vytvoriť krusta. Mäso sa namiesto pečenia začne dusiť a vytečie z neho všetka šťava. Preto ho nechajte chvíľu odležať pri izbovej teplote.

Prudké schladenie varených vajíčok

Uvaríte vajíčka a hneď ich zalejete studenou vodou, aby sa dali lepšie ošúpať? Už vás síce nepália, no na šúpanie nemá schladzovanie žiadny vplyv. To, či sa vaječná škrupina ľahko oddeľuje, alebo nie, závisí od dátumu znášky a hodnoty Ph.

Pol litra je asi pol kilogramu

Niektoré hrnčekové recepty sú síce založené na meraní objemu aj hmotnosti rovnakou odmerkou, no tieto dve veličiny nemožno spájať. Pevné suroviny, ako sú cukor a múka, majú na základe svojej štruktúry jedinečnú hmotnosť. Ak chcete bez váhy presnejšie odmerať sypké suroviny, orientujte sa radšej podľa lyžice. Lyžica múky je asi 10 gramov. Pri cukre to už tak úplne neplatí. Je lepšie zadovážiť si presnú odmerku alebo sa predsa len obťažovať s kuchynskou váhou.

Himalájska soľ je zdravšia

Nie je to pravda. Obsahuje 97 percent chloridu sodného, pričom bežná kuchynská soľ 98 percent. Kryštalická soľ teda nemá žiadne mimoriadne zdravotné účinky. Jediným rozdielom je jej podstatne vyššia cena.

Zemiakové pyré s tyčovým mixérom

Uľahčujete si prácu, kde sa dá? Pri domácom zemiakovom pyré sa vám však neoplatí vyberať mixér. Jeho ostré nože rozsekajú škrobové zrnká zemiakov a masa zmazľavie. Použite radšej staromódne „mačkadlo“ alebo lis.

Olivový olej len na nízku teplotu

Taliani používajú iba olivový olej, a to aj na vysmážanie, fritovanie a pečenie. Dokonca aj extra panenský. Dôležité je vedieť, že bod jeho prepálenia je 180 stupňov Celzia. Môžete ho teda zahrievať tesne pod túto teplotu, čo pri väčšine pokrmov úplne stačí.

Čerstvá zelenina a ovocie z chladničky

Platí to len o niektorých druhoch. Čo im škodí?

Paradajky a uhorky – v chlade strácajú arómu a zostávajú sklovité.

Cesnak – začne klíčiť, urobia sa na ňom zelené škvrny.

Zemiaky – pri nižších teplotách sa škrob, ktorý obsahujú, premení na cukor.

Banány – prestanú v chlade dýchať, stratia svoju typickú arómu a začnú sa tvoriť čierne fľaky až sčernie celá šupka.

Ananás a mango – strácajú v chlade vitamíny.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...