Dátum: Utorok 24.01.2017 Dnes oslavuje:

Timotej Zajtra: Gejza

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

9 faktov o čokoláde: Budete s ňou zdravší a šťastnejší!

Zdroj: glanc.sk 24. apríla 2013, 12:00
Foto: profimedia.sk Toto ste o čokoláde určite nevedeli!

Horká, mliečna, biela, BIO čokoláda, oriešková, s hrozienkami, s čili, na varenie... Čokolád existuje nespočetné množstvo druhov, no milujeme ich všetky. Čokoláda však nie je len sladkým potešením. Prezradíme vám niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o tejto sladkej pochúťke iste nevedeli.

Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sa fermentujú a sušia na slnku a potom sa opražia, aby sa rozvinula ich chuť. Pražené sa vylúpu a zomelú. Počas mletia sa v kakaových bôboch rozpúšťa tuk a vzniká tak horká a mastná kakaové hmota, ktorá je základom čokolády. Pravá čokoláda je teda horká a je vyrobená zmiešaním kakaovej hmoty a kakaového masla bez akýchkoľvek prídavkov iných rastlinných tukov, obsah kakaovej sušiny je najmenej 35%.

Mliečna čokoláda vzniká pridaním sušeného mlieka, obsah kakaovej sušiny je najmenej 25%. Biela čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, čokoládovú chuť jej dodáva iba kakaové maslo, ktorého musí byť najmenej 20%. Do všetkých čokolád sa tiež pridáva cukor.

Jedzte čokoládu - budete zdraví a šťastní

  • Čokoláda prospieva nášmu srdcu. U ľudí, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, sa znížilo riziko srdcových ochorení o 37%
  • Talianski vedci dokázali, že u ľudí, ktorí jedia veľa čokolády, je menší predpoklad vzniku demencie v starobe
  • Milovníci čokolády žijú dlhšie! Štúdie dokázali, že pravidelná konzumácia čokolády vám môže pridať aj niekoľko rokov života
  • Podľa štatistík je v krajinách, kde ľudia jedia veľa čokolády, viac nositeľov nobelovej ceny
  • Čokoláda zlepšuje náladu! Môže za to zvýšenie koncentrácie sérotonínu v mozgu. Okrem toho je čokoláda aj výborným afrodiziakom
  • Sladká pochúťka obsahuje viac ako 30% tuku, vrátane jej horkých variant
  • Takmer polovica svetovej produkcie čokolády sa skonzumuje v Európe, ďalšia polovica skončí v USA
  • Počas Valentína sa v USA predá takmer 30 miliónov kilogramov čokolády
  • Ženy skonzumujú priemerne dva krát viac čokolády ako muži



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Keď napadne sneh: Dajte pozor na rastliny

Hoci sa snehovej nádielky často nemôžete dočkať, sneh môže spôsobiť aj...
 

Obľúbené cyprušteky: Radíme pri nakupovaní

Možno si poviete, čo by malo byť zložité na nákupe okrasných drevín? No schválne,...
 

Kalina bodnanská: Drevina, ktorá si zimu vôbec nevšíma

Počasie na prelome rokov obyčajne nebýva najvľúdnejšie, no niektorým...
 

Nevyhadzujte zvyšok ananásu: Návod, ako ho zasadiť a pestovať

Patríte aj vy k tým, čo si v zime pravidelne kupujú okrem iného ovocia aj ananás?...
 

Ešte stíhate: Máte už nový Záhradkár špeciál zo izbovkách?

Keď príde rad na starostlivosť o izbové rastliny, niekedy môžu aj tie najlepšie...