Tip redakcii
 

9 faktov o čokoláde: Budete s ňou zdravší a šťastnejší!

Horká, mliečna, biela, BIO čokoláda, oriešková, s hrozienkami, s čili, na varenie... Čokolád existuje nespočetné množstvo druhov, no milujeme ich všetky. Čokoláda však nie je len sladkým potešením. Prezradíme vám niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o tejto sladkej pochúťke iste nevedeli.

24. apríla 2013, 12:00
Toto ste o čokoláde určite nevedeli!

Toto ste o čokoláde určite nevedeli!

Autor: profimedia.sk

Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sa fermentujú a sušia na slnku a potom sa opražia, aby sa rozvinula ich chuť. Pražené sa vylúpu a zomelú. Počas mletia sa v kakaových bôboch rozpúšťa tuk a vzniká tak horká a mastná kakaové hmota, ktorá je základom čokolády. Pravá čokoláda je teda horká a je vyrobená zmiešaním kakaovej hmoty a kakaového masla bez akýchkoľvek prídavkov iných rastlinných tukov, obsah kakaovej sušiny je najmenej 35%.

Mliečna čokoláda vzniká pridaním sušeného mlieka, obsah kakaovej sušiny je najmenej 25%. Biela čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, čokoládovú chuť jej dodáva iba kakaové maslo, ktorého musí byť najmenej 20%. Do všetkých čokolád sa tiež pridáva cukor.

Jedzte čokoládu - budete zdraví a šťastní

  • Čokoláda prospieva nášmu srdcu. U ľudí, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, sa znížilo riziko srdcových ochorení o 37%
  • Talianski vedci dokázali, že u ľudí, ktorí jedia veľa čokolády, je menší predpoklad vzniku demencie v starobe
  • Milovníci čokolády žijú dlhšie! Štúdie dokázali, že pravidelná konzumácia čokolády vám môže pridať aj niekoľko rokov života
  • Podľa štatistík je v krajinách, kde ľudia jedia veľa čokolády, viac nositeľov nobelovej ceny
  • Čokoláda zlepšuje náladu! Môže za to zvýšenie koncentrácie sérotonínu v mozgu. Okrem toho je čokoláda aj výborným afrodiziakom
  • Sladká pochúťka obsahuje viac ako 30% tuku, vrátane jej horkých variant
  • Takmer polovica svetovej produkcie čokolády sa skonzumuje v Európe, ďalšia polovica skončí v USA
  • Počas Valentína sa v USA predá takmer 30 miliónov kilogramov čokolády
  • Ženy skonzumujú priemerne dva krát viac čokolády ako muži

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...