Dátum: Utorok 17.01.2017 Dnes oslavuje:

Nataša Zajtra: Bohdana

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

9 faktov o čokoláde: Budete s ňou zdravší a šťastnejší!

Zdroj: glanc.sk 24. apríla 2013, 12:00
Foto: profimedia.sk Toto ste o čokoláde určite nevedeli!

Horká, mliečna, biela, BIO čokoláda, oriešková, s hrozienkami, s čili, na varenie... Čokolád existuje nespočetné množstvo druhov, no milujeme ich všetky. Čokoláda však nie je len sladkým potešením. Prezradíme vám niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o tejto sladkej pochúťke iste nevedeli.

Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sa fermentujú a sušia na slnku a potom sa opražia, aby sa rozvinula ich chuť. Pražené sa vylúpu a zomelú. Počas mletia sa v kakaových bôboch rozpúšťa tuk a vzniká tak horká a mastná kakaové hmota, ktorá je základom čokolády. Pravá čokoláda je teda horká a je vyrobená zmiešaním kakaovej hmoty a kakaového masla bez akýchkoľvek prídavkov iných rastlinných tukov, obsah kakaovej sušiny je najmenej 35%.

Mliečna čokoláda vzniká pridaním sušeného mlieka, obsah kakaovej sušiny je najmenej 25%. Biela čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, čokoládovú chuť jej dodáva iba kakaové maslo, ktorého musí byť najmenej 20%. Do všetkých čokolád sa tiež pridáva cukor.

Jedzte čokoládu - budete zdraví a šťastní

  • Čokoláda prospieva nášmu srdcu. U ľudí, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, sa znížilo riziko srdcových ochorení o 37%
  • Talianski vedci dokázali, že u ľudí, ktorí jedia veľa čokolády, je menší predpoklad vzniku demencie v starobe
  • Milovníci čokolády žijú dlhšie! Štúdie dokázali, že pravidelná konzumácia čokolády vám môže pridať aj niekoľko rokov života
  • Podľa štatistík je v krajinách, kde ľudia jedia veľa čokolády, viac nositeľov nobelovej ceny
  • Čokoláda zlepšuje náladu! Môže za to zvýšenie koncentrácie sérotonínu v mozgu. Okrem toho je čokoláda aj výborným afrodiziakom
  • Sladká pochúťka obsahuje viac ako 30% tuku, vrátane jej horkých variant
  • Takmer polovica svetovej produkcie čokolády sa skonzumuje v Európe, ďalšia polovica skončí v USA
  • Počas Valentína sa v USA predá takmer 30 miliónov kilogramov čokolády
  • Ženy skonzumujú priemerne dva krát viac čokolády ako muži



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Chcete okamžite identifikovať rastlinu? Stiahnite si aplikáciu

Garden Answers Plant Identification je aplikácia číslo jedna, ktorú si...
 

Acylpyrin je liekom aj pre vaše kvety. Vyskúšajte!

Acylpyrin nepredstavuje prvú pomoc len pre ľudí, ale aj pre záhrady. Má...
 

Na návšteve u čitateľov: Záhrada plná rozmanitosti

Je to malý kúsok pozemku, ktorý sa nebráni cudzím pohľadom a nemaskuje sa...
 

Ako si vypestovať priesady?

Každý, kto má skleník alebo fóliovník, si môže vypestovať zdravé a kvalitné...
 

Zabezpečte izbovým rastlinám dostatok svetla

V zime zhoršuje stav izbových rastlín nedostatok svetla. S zväčšujúcou...