Tip redakcii
 

9 tipov odborníčky: Vychutnajte si bublinky naplno

Pripíjate si sektom na Silvestra a tiež pri ďalších príležitostiach? Aby ste si bublinky vychutnali naplno, musíte dodržať správny postup pri skladovaní, otváraní aj samotnom pití sektu.

31. decembra 2013, 10:00
SEKT: Treba ho správne vychladiť  a potom správne otvoriť.

SEKT: Treba ho správne vychladiť a potom správne otvoriť.

Autor: Profimedia.sk

Ako správne bublinky skladovať, otvárať a piť vám poradí odborníčka z vinárstva v Seredi, enologička Ingrid Vajcziková.

Ako sekt uložiť

1. Do chladu a postojačky

Sekt uložte na chladné, pokojné a tmavé miesto. Lepšie je uskladniť ho v stoji ako ležmo. Pri skladovaní v stoji sa totiž vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje oxidácii.

2. Stabilná teplota

Dbajte tiež na stálu teplotu v miestnosti, pretože kolísanie teplôt sektu ubližuje. Časté ochladzovanie mu škodí rovnako ako preprava v prehriatom kufri auta. Chráňte fľašky aj pred svetlom, ktoré urýchľuje oxidáciu, a tým aj starnutie sektu.

3. Nech nezostarne

Sekt uzavretý plastovým uzáverom môžete pri správnom skladovaní vypiť do 2 rokov, fľaše uzavreté korkom do 3 rokov. Ročníkové sekty – vintage, dosahujú svoj vrchol aj po viac ako 3 rokoch.

Ako fľašu otvoriť

4. Fľašu nakloňte

Aby ste zabránili peneniu, musí mať víno odporúčanú teplotu. Pri otváraní má byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak bubliniek sústredil na stenu, a nie na ústie.

5. Ako na plastový uzáver

Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Zátku uvoľňujte kývavo-otočnými pohybmi spolu s košíkom.

6. Ako na korkový uzáver

Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom. Opatrne odstráňte košík. Fľašu uchopte za dno a nakloňte do uhla 45 stupňov, aby tlak nestúpal k hrdlu, ale k stene fľaše. Vtedy sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie. Zátku uvoľňujte otáčaním fľašou v smere hodinových ručičiek. Keď zátku vytočíte pomaly, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len „zasyčanie“.

Kedy naliať

7. Sekt sa musí zotaviť

Priniesli ste si sekt z obchodu a chcete si ho hneď aj vychutnať? Najskôr mu doprajte čas na zotavenie po preprave. Len vtedy sa bublinky opäť intenzívne nadviažu na sekt a nezaskočí vás prílišné penenie po odstránení zátky.

8. Optimálna teplota

Optimálna teplota na konzumáciu je pri bielom sekte 5 až 7 °C, pri ružovom sekte 6 až 8 °C a pri červenom sekte 9 až 11 °C.

9. Záchranné vedierko

Ak sa k vám ohlási nečakaná návšteva a nemáte poruke schladený sekt, môžete to raz- dva vyriešiť. Naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, ktoré zalejete vodou. Na kúsky ľadu nasypte asi 2 lyžice soli. V studenom soľnom roztoku otáčajte fľašou sem a tam, aby sa rovnomerne vychladila. Asi po 10 minútach dosiahne sekt prijateľnú teplotu. Na zdravie!

Autor: Plus JEDEN DEŇ/ča
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...