Tip redakcii
 

9 tipov odborníčky: Vychutnajte si bublinky naplno

Pripíjate si sektom na Silvestra a tiež pri ďalších príležitostiach? Aby ste si bublinky vychutnali naplno, musíte dodržať správny postup pri skladovaní, otváraní aj samotnom pití sektu.

31. decembra 2013, 10:00
SEKT: Treba ho správne vychladiť  a potom správne otvoriť.

SEKT: Treba ho správne vychladiť a potom správne otvoriť.

Autor: Profimedia.sk

Ako správne bublinky skladovať, otvárať a piť vám poradí odborníčka z vinárstva v Seredi, enologička Ingrid Vajcziková.

Ako sekt uložiť

1. Do chladu a postojačky

Sekt uložte na chladné, pokojné a tmavé miesto. Lepšie je uskladniť ho v stoji ako ležmo. Pri skladovaní v stoji sa totiž vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje oxidácii.

2. Stabilná teplota

Dbajte tiež na stálu teplotu v miestnosti, pretože kolísanie teplôt sektu ubližuje. Časté ochladzovanie mu škodí rovnako ako preprava v prehriatom kufri auta. Chráňte fľašky aj pred svetlom, ktoré urýchľuje oxidáciu, a tým aj starnutie sektu.

3. Nech nezostarne

Sekt uzavretý plastovým uzáverom môžete pri správnom skladovaní vypiť do 2 rokov, fľaše uzavreté korkom do 3 rokov. Ročníkové sekty – vintage, dosahujú svoj vrchol aj po viac ako 3 rokoch.

Ako fľašu otvoriť

4. Fľašu nakloňte

Aby ste zabránili peneniu, musí mať víno odporúčanú teplotu. Pri otváraní má byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak bubliniek sústredil na stenu, a nie na ústie.

5. Ako na plastový uzáver

Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Zátku uvoľňujte kývavo-otočnými pohybmi spolu s košíkom.

6. Ako na korkový uzáver

Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom. Opatrne odstráňte košík. Fľašu uchopte za dno a nakloňte do uhla 45 stupňov, aby tlak nestúpal k hrdlu, ale k stene fľaše. Vtedy sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie. Zátku uvoľňujte otáčaním fľašou v smere hodinových ručičiek. Keď zátku vytočíte pomaly, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len „zasyčanie“.

Kedy naliať

7. Sekt sa musí zotaviť

Priniesli ste si sekt z obchodu a chcete si ho hneď aj vychutnať? Najskôr mu doprajte čas na zotavenie po preprave. Len vtedy sa bublinky opäť intenzívne nadviažu na sekt a nezaskočí vás prílišné penenie po odstránení zátky.

8. Optimálna teplota

Optimálna teplota na konzumáciu je pri bielom sekte 5 až 7 °C, pri ružovom sekte 6 až 8 °C a pri červenom sekte 9 až 11 °C.

9. Záchranné vedierko

Ak sa k vám ohlási nečakaná návšteva a nemáte poruke schladený sekt, môžete to raz- dva vyriešiť. Naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, ktoré zalejete vodou. Na kúsky ľadu nasypte asi 2 lyžice soli. V studenom soľnom roztoku otáčajte fľašou sem a tam, aby sa rovnomerne vychladila. Asi po 10 minútach dosiahne sekt prijateľnú teplotu. Na zdravie!

Autor: Plus JEDEN DEŇ/ča
 


 

Vaše diétne tipy

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...