Dátum: Piatok 30.09.2016 Dnes oslavuje: Jarolím Zajtra: Arnold

Práve číta: 29793

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

9 tipov odborníčky: Vychutnajte si bublinky naplno

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/ča 31. december 2013, 10:00
Foto: Profimedia.sk SEKT: Treba ho správne vychladiť a potom správne otvoriť.

Pripíjate si sektom na Silvestra a tiež pri ďalších príležitostiach? Aby ste si bublinky vychutnali naplno, musíte dodržať správny postup pri skladovaní, otváraní aj samotnom pití sektu.

Ako správne bublinky skladovať, otvárať a piť vám poradí odborníčka z vinárstva v Seredi, enologička Ingrid Vajcziková.

Ako sekt uložiť

1. Do chladu a postojačky

Sekt uložte na chladné, pokojné a tmavé miesto. Lepšie je uskladniť ho v stoji ako ležmo. Pri skladovaní v stoji sa totiž vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje oxidácii.

2. Stabilná teplota

Dbajte tiež na stálu teplotu v miestnosti, pretože kolísanie teplôt sektu ubližuje. Časté ochladzovanie mu škodí rovnako ako preprava v prehriatom kufri auta. Chráňte fľašky aj pred svetlom, ktoré urýchľuje oxidáciu, a tým aj starnutie sektu.

3. Nech nezostarne

Sekt uzavretý plastovým uzáverom môžete pri správnom skladovaní vypiť do 2 rokov, fľaše uzavreté korkom do 3 rokov. Ročníkové sekty – vintage, dosahujú svoj vrchol aj po viac ako 3 rokoch.

Ako fľašu otvoriť

4. Fľašu nakloňte

Aby ste zabránili peneniu, musí mať víno odporúčanú teplotu. Pri otváraní má byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak bubliniek sústredil na stenu, a nie na ústie.

5. Ako na plastový uzáver

Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Zátku uvoľňujte kývavo-otočnými pohybmi spolu s košíkom.

6. Ako na korkový uzáver

Pri uvoľňovaní košíka pridŕžajte zátku palcom. Opatrne odstráňte košík. Fľašu uchopte za dno a nakloňte do uhla 45 stupňov, aby tlak nestúpal k hrdlu, ale k stene fľaše. Vtedy sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie. Zátku uvoľňujte otáčaním fľašou v smere hodinových ručičiek. Keď zátku vytočíte pomaly, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len „zasyčanie“.

Kedy naliať

7. Sekt sa musí zotaviť

Priniesli ste si sekt z obchodu a chcete si ho hneď aj vychutnať? Najskôr mu doprajte čas na zotavenie po preprave. Len vtedy sa bublinky opäť intenzívne nadviažu na sekt a nezaskočí vás prílišné penenie po odstránení zátky.

8. Optimálna teplota

Optimálna teplota na konzumáciu je pri bielom sekte 5 až 7 °C, pri ružovom sekte 6 až 8 °C a pri červenom sekte 9 až 11 °C.

9. Záchranné vedierko

Ak sa k vám ohlási nečakaná návšteva a nemáte poruke schladený sekt, môžete to raz- dva vyriešiť. Naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, ktoré zalejete vodou. Na kúsky ľadu nasypte asi 2 lyžice soli. V studenom soľnom roztoku otáčajte fľašou sem a tam, aby sa rovnomerne vychladila. Asi po 10 minútach dosiahne sekt prijateľnú teplotu. Na zdravie!


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Proti hryzcom a hrabošom v záhrade bojujte poriadkom

Hryzce a hraboše v záhrade vedia narobiť poriadne škody. Bežne ich záhradkári...
 

Urodilo sa vám v záhrade niečo výnimočné? Pošlite FOTO a vyhrajte

Hľadáme tie najčudnejšie tvary ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili v našich...
 

Všestranný rakytník: Odolá mrazu, spevní svahy, posilní imunitu

Popri cestách sa už medzi striebristými listami vynímajú žiarivé oranžové...
 

Keď sa nedarí dopestovať koreňovú zeleninu: Kde môže byť chyba?

Nedarí sa mi dopestovať mrkvu a petržlen. Skúsil som hroble, dokúpil piesok...
 

Vychutnajte si chren z vlastnej úrody: Aké korene sa zberajú?

Chren nie je náročný a porastie vám prakticky kdekoľvek. Tú najlepšiu chuť...