Dátum: Streda 28.09.2016 Dnes oslavuje: Václav Zajtra: Michal, Michaela

Práve číta: 35627

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

9 trikov pekárok: Takto už koláč nikdy nepripečiete

Zdroj: Báječná žena 31. január 2013, 10:00
Foto: Profimedia.sk S nami sa vám koláče konečne podaria

Rada by ste svojej rodinke upiekli chutný koláč, či tortu, no každý vás pokus sa končí neúspešne? Prečítajte si rady skúsených pekárok, vďaka ktorým sa vám koláče konečne podaria.

Radí Zuzana Petrovičová, zodpovedná redaktorka Zimného receptára

Vyskúšajte tajný rodinný recept!

Priznám sa vám, že z roka na rok pečiem na Vianoce menej drobného pečiva. Odkedy mi dcéra odrástla, akosi už ne - mám tú správnu motiváciu a v hre je aj otázka štíhlej línie. O to radšej si obe vyberáme recepty, pri ktorých sa jednoducho oplatí zhrešiť. Pre moju dcéru je to vianočná bábovka. A pre mňa? Ak sa ma mama opýta, čo má tento rok upiecť, bez rozmýšľania si okrem jej skvelých vanilkových rožtekov nakážem starosvetské. Tento originálny a veľmi starý recept pochádza z oblasti Bošácej od našej haluzickej pratety.

Je trochu nákladný aj prácny, ale tá „piplačka“ sa určite oplatí. Neodporúčam vám však experimentovať s nahrádzaním surovín. Maximálne môžete dať namiesto vlašských orechov nelúpané mandle, ak máte doma ťažkých alergikov. No určite použite pravé kravské maslo a dodržte postup. Výsledkom by mali byť mierne sladké koláčiky – nadýchané a ľahučké ako obláčik.

Postup:

1. Z masla, múky a zo žĺtkov vymiesime cesto, zabalíme ho do fólie a necháme cez noc postáť v chladničke. Potom z cesta vytvarujeme guľky veľké ako lyžička, poukladáme na tácku a necháme dobre schladiť. Malo by vyjsť asi 48 kúskov.

2. Medzitým vyšľaháme bielky, pridáme cukor a došľaháme na pevný sneh. Ručne doň zľahka zamiešame pomleté orechy.

3. Guľky postupne vyberáme z chladničky a každú zvlášť vyvaľkáme čo najtenšie, asi na veľkosť tanierika pod šálku na kávu.

4. Na každú placku dáme lyžičku plnky. Viac nie, inak placka „napuchne“. Opatrne tvarujeme do balíčkov alebo do rožtekov. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme 5 až 7 minút.

Triky cukrárok

  • Ak pečiete tradičné zákusky, vyberajte kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Časť masla nahraďte trochou oleja, ovocnou šťavou alebo pyré. Chuť pridá aj domáci džem.
  • Namiesto masti a masla používajte kvalitné rastlinné tuky. Napríklad oškvarkové pagáče môžete urobiť s olejom, chrumkavé kúsky môžu byť aj z opečenej kukurice alebo zo sóje. Kyprosť dosiahnete pridaním lyžice octu alebo jogurtu.
  • Pšeničnú múku nahrádzajte alebo aspoň nadstavujte žitnou, ktorá je bohatšia na minerálne látky, vitamíny a vlákninu. Aspoň tretinu múky môžete v každom recepte doplniť ovsenými vločkami, otrubami alebo pomletými semienkami.
  • Cukor nahraďte medom, nebieleným cukrom, melasou a javorovým sirupom, ktorý neškodí ani malým deťom.
  • Pozor na kalórie zo sušeného ovocia a z orechov. Sušené plody si zachovajú až 80 percent vitamínov a rovnako ako oriešky a semená obsahujú množstvo antioxidantov, minerálnych látok a vlákniny. Napriek tomu, že sú zdravé, strážte ich množstvo.

Lepšie cestá

  • Krehké – pri vaľkaní sa nebude lepiť, ak valček na hodinu odložíte do mrazničky.
  • Kysnuté – lepšie vybehne, ak časť mlieka nahradíte jogurtom.
  • Tortový korpus – bude vláčnejší, ak doň zamiešate trochu oleja.

Prilepený papier

Ak z vyklopeného piškótového koláča nemôžete odstrániť papier na pečenie, odlepíte ho tak, že papier potriete navlhčenou utierkou.

Vláčna bábovka

Podarilo sa vám urobiť trené cesto príliš tuhé? Pridajte trochu mlieka. Ak sa vám to stáva pravidelne pri kakaovom ceste, na vine je práve sypké kakao. Rozmiešajte ho najprv v mlieku alebo vo vode na redšiu kašu, až potom zapracujte do cesta. Bude mať aj lepšiu farbu.

Ochrana pred spálením

Niekedy sa môže stať, že koláč vložíte do príliš rozhorúčenej rúry a jeho povrch zhnedne rýchlejšie, ako sa stihne prepiecť v strede. Vtedy stačí, ak navrch položíte kus alobalu a koláč dopečiete pri nižšej teplote.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Obyčajná úroda neobyčajných tvarov? Pošlite nám FOTO vyhrajte!

Hľadáme tie najčudnejšie tvary ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili v našich...
 

Ako rezať mladú broskyňu v roku po výsadbe?

Dobrý deň, broskyňu - Fairhaven som vysadil na jar, silno som ju zrezal,...
 

Uskladnenie kalerábu nie je veda, stačí dodržať pár zákonitostí

Na dlhodobejšie uskladnenie sú vhodné len určité odrody a dobre vyvinuté...
 

Zelené hnojenie má svoje zákonitosti: Aplikujte ho správne

Prázdne záhony vysejte druhmi určenými na zelené hnojenie. Keď potom rastlinky...
 

Veternice obohatia jeseň v záhrade o nežnú krásu

Veternice kvitnúce na jeseň ozdobia záhony aj nádoby. Treba však na ich...