Dátum: Utorok 27.09.2016 Dnes oslavuje: Cyprián Zajtra: Václav

Práve číta: 24099

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Baby z cukru: Ľubka a Danka pre vás exluzívne napiekli tri špeciality

Zdroj: EMMA/Broňa Horváthová 11. august 2013, 09:00
Foto: Júlia Šimáková Ľubka a Danka exkluzívne pre vás napiekli tri špecialitky.

Vymámiť recepty na dokonalé domáce dobroty od Ľubky a Danky z Home Bakery bola fuška, no EMMA ich zlomila. A exkluzívne pre vás napiekli tri špecialitky.

Ľubka a Danka

Dievčatá si pred dvomi rokmi pri dlhej ceste z Donovál vysnívali vlastnú pekárničku. Žiadnu veľkovýrobu, ale takú, v ktorej by piekli len z tých najkvalitnejších surovín poctivé domáce koláče a torty. Trojnásobná mamina Dana Hlaváčková mala práve chuť rozbehnúť niečo nové a študentka manažmentu Ľubi Chmelíková zasa túžila pracovať v gastronómii. A keďže si ľudsky sadli, vymysleli Home Bakery – miesto, kde šľahačka musí byť 36-percentná, džem domáci, ovocie sezónne a múka tá najkvalitnejšia široko-ďaleko.

„Zohnať nadštandardné potraviny dá zabrať a často za nimi cestujeme poriadne ďaleko. Všetci sa nás pýtajú, či sa nám to oplatí, veď v našom biznise sa každý snaží ušetriť na surovinách, kde sa len dá, ale my ideme vlastnou cestou. Nič, čo nie je dobré na 100 percent, do pekárne nepustíme,“ vysvetľuje svoje zásady Danka.

V pekárni objavíte klasický cheesecake, americký osgood, fantastické torty, brownies, tradičný valašský frgál, ale aj klasickú vianočku, domácu bábovku či slané koláče, ktoré idú naozaj na dračku. Najnovšie chcú dievčatá rozšíriť sortiment o domáce džemy.

Vanilková torta s letným ovocím

Nadýchané piškótové cesto, jemná tvarohová plnka, kvalitný domáci džem a množstvo ovocia . Neodolateľné!

Korpus: 220 g krupicového cukru, 6 vajec, 1 vanilkový cukor , 225 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, štipka soli

Náplň: ríbezľový džem, 250 g tvarohu, 150 g práškového cukru, 1 balenie vanikového cukru, 250 ml šľahačky vyšľahanej s jedným stužovačom, čerstvé ovocie

Ozdoba: 200 g drobného ovocia (jahody, maliny, ríbezle, čučoriedky, černice)

Glazúra: jahodový/ríbezľový džem s troškou horúcej vody, 6 guľôčok Rafaella

Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Do žĺtkov najprv vmiešame cukor a vanilkový cukor a dôkladne premiešame. Až potom pridáme múku a prášok do pečiva. Spojíme hmoty a nalejeme do vymastenej vyššej formy vysypanej múkou. Pečieme asi 40 minút pri 170 stupňoch. Rúru zásadne neotvárame – koláč by nám padol. Po vychladnutí korpus prekrojíme, aby vznikli tri vrstvy, a obe poschodia natrieme džemom. Na jednu vrstvu uložíme čerstvé ovocie a druhú potrieme polovicou vymiešanej šľahačky s tvarohom a cukrom. Vrch potrieme druhou polovicou krému. Okraje ozdobíme kokosom alebo bielou čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky a potom ozdobíme ovocím, ktoré sme potreli glazúrou, a pridáme guľôčky Rafaello.

Plnené mäsové pirôžky

Kvalitné mleté mäsko s rozmarínom v bolonskej omáčke povýši každé posedenie s priateľmi na hotovú udalosť.

Cesto: 250 g zmäknutého masla, 200 g kyslej smotany, 1 lyžička soli, 380 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva

Mäsová plnka: 100 g mletého hovädzieho mäsa, 100 g mletého bravčového mäsa, 0,5 l paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, trochu rozmarínu, korenie, soľ, vajce na potretie

Deň vopred si pripravíme cesto aj mäsovú náplň. Všetky ingrediencie na cesto spolu dobre vymiešame a necháme odstáť v chladničke. Cibuľku nakrájame najemno a opražíme na oleji. Pridáme mleté mäso, poopekáme, prilejeme pretlak a podusíme 20 minút. Pridáme cesnak nakrájaný na plátky, rozmarín a dusíme pol hodiny. Okoreníme a osolíme.

Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Vykrajovačkou na pirohy vyrežeme kruh, naplníme (asi 1 kávová lyžička plnky) a uzavrieme. Potrieme osoleným rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 15 minút.

Kysnutý jahodový koláč

Poctivá domáca dobrôtka vyzerá nenápadne , no jej chuť si zamilujete.

Cesto: 50 g masla, 50 g práškového cukru, 200 g polohrubej múky, 20 g droždia, 1 žĺtok, 125 ml mlieka, štipka soli

Plnka: 500 g jahôd

Posýpka: 50 g masla, 40 g krupicového cukru, 70 g hrubej múky

Vo vlažnom mlieku rozpustíme trochu kryštálového cukru a droždie. Pridáme trochu múky a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste. Zatiaľ vo veľkej nádobe zmiešame zmäknuté maslo, práškový cukor, múku a soľ. Pridáme kvások a necháme podkysnúť. Vykysnuté cesto uložíme na formu vystlanú papierom na pečenie, uložíme naň jahody a posypeme posýpkou. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov.

Foto: Júlia Šimáková


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Vychutnajte si záplavu višní: Vysaďte tú správnu zostavu

Prosím o odpoveď na otázku, či je neskorá višňa GEREMA, ktorá je vraj odolná...
 

Ako pestovať tekvice? Tešte sa aj vy z bohatej úrody

Zatiaľ, čo niekto rok čo rok vypestuje bohatú úrodu impozantných tekvíc...
 

5 krokov, aby orchidea na zimu krásne rozkvitla

Orchidea v našich podmienkach prirodzene zakvitne zvyčajne na zimu. Viete...
 

Georgíny už treba vybrať z pôdy: Pripravte hľuzy na zimu

Koncom septembra či začiatkom októbra nastáva čas, keď sa vyberajú teplomilné...
 

Využite jeseň: Ako si vybrať a ako vysadiť ríbezle?

Ríbezle sú zdravé, chutné a obľúbené ovocie. Kríčky sú pomerne nenáročné...