Tip redakcii
 

Bleskové varenie: Takto dokážete v kuchyni ušetriť čas

Nemusíte byť šéfkuchárka, aby ste varili ako šéfkuchárka...

19. marca 2013, 11:00
Nemusíte byť šéfkuchárka, aby ste varili ako šéfkuchárka...

Nemusíte byť šéfkuchárka, aby ste varili ako šéfkuchárka...

Autor: Profimedia.sk

Ako to funguje

Bleskovým varením sa preslávil predovšetkým britský šéfkuchár Jamie Oliver, ktorý ako prvý začal tvrdiť, že aj priemerná gazdiná je schopná uvariť kompletné jedlo pre celú rodinu za 30 minút! Zopár dobrých tipov a receptov, ako to funguje, nájdete v jednej z jeho kuchárskych kníh 30 minút v kuchyni alebo na TV Paprika v televíznej verzii Jamie varí minútky.

Hlavným princípom je, že sa musíte naučiť robiť veci zároveň. Lepšie povedané, rozvrhnúť si to tak, aby jednotlivé činnosti do seba zapadali. Kým sa pečie dezert, krájate zeleninu a podobne. Dôležité je tiež dobre poznať recept, aby ste sa počas varenia už ničím nezdržovali. Ak teda varíte nové jedlo, dobre si naštudujte postup. Je to už váš osvedčený recept? Potom si premyslite postupnosť jednotlivých krokov, kedy máte „prestoje“ a čo by ste v nich mohli stihnúť. Čas, ktorý ušetríte, si môžete oveľa lepšie vychutnať pri stole s rodinou.

Toto vám ušetrí čas

  • Pri rýchlom varení počítajte s rýchlovarnou kanvicou a mikrovlnkou, mnohé kroky vám môžu skrátiť.
  • Investujte do viacfunkčného kuchynského robota alebo si kúpte aspoň poriadny krájač na zeleninu.
  • Používajte kvalitné polotovary, napríklad mrazenú zeleninu, lístkové cesto, bujón v kocke, krájané paradajky či fazuľu v konzerve.
  • Ak nechcete kupovať predražené mäso v balíčku, robte si vlastné balíčky do mrazničky a v priebehu týždňa ich postupne vyberajte.
  • Využívajte zvyšky z predchádzajúceho dňa na prípravu nového jedla. Z varených zemiakov urobte nákyp, cestovinu zmeňte na šalát, ryžu premeňte na rizoto.
  • Myslite dopredu, ak pečiete mäso či varíte prílohu, urobte toho viac. Budete mať „zvyšky“ v tom najpozitívnejšom zmysle slova.

Postupnosť

  • Urobte si poriadok na pracovnej doske a na sporáku, nech vám nič nezavadzia.
  • Všetky suroviny zoraďte na jedno miesto. Čo treba, odvážte a odmerajte, zvyšok odložte.
  • Na sporák položte potrebné hrnce a panvice.
  • Začnite činnosťou, ktorá trvá najdlhšie, alebo chodom, ktorý môže postáť a nestratí na kvalite.
  • Dokončovacie práce robte pri stole, servírujte priamo z hrncov, nezdržujte sa prekladaním.

Autor: Báječná žena
 


 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...