Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Bloger Daniel: Na hnusné jedlá ma rýchlo prešla chuť

Zdroj: EMMS/ Broňa Horváthová 16. apríla 2013, 11:00
Foto: Júlia Šimáková Bloger Daniel

Názov jeho blogu dostane do kolien každého, kto sa aspoň trochu orientuje v narkomanskej terminológii. No Daniel Stančík tvrdí, že jedlo a varenie sú pre neho naozaj drogou. Neškodnou a zdravou.

Daniel Stančík

Odkiaľ ho poznáte: Varičdaniel.sk

Milý, vtipný a ešte aj vie variť! Sympatický dispečer z Nitry o dobrom (aj zlom) jedle bloguje už štyri roky, čo je v prípade slovenských foodblogerov, a zvlášť tých silnejšieho pohlavia, skutočne dosť. Stačí si kliknúť na jeho blog a zrazu zistíte, že ste jeho čítaním „zabili“ pol dňa. „Najviac ľudí sa pýta, prečo, preboha, som nazval svoj blog varič. No možno som ho mal zmeniť, ale už takto fungujem pridlho a varenie pre mňa je v istom zmysle závislosťou,“ smeje sa tridsaťtriročný Daniel, ktorý sa kamaráti so sporákom od dvadsiatky.

Na začiatku sa ani on nevyhol kupovaným bujónom, no dnes si už nevie predstaviť, že by v mrazničke nemal poctivý vývar. „Vyvinulo sa to celkom prirodzene. Prestali mi chutiť kupované polotovary a na hnusné jedlá z väčšiny reštaurácií ma tiež veľmi rýchlo prešla chuť. A keď som sa zamyslel, z čoho pripravujú menu, radšej som si navaril sám,“ opisuje svoje kulinárske začiatky. Na svojom blogu sa okrem varenia venuje aj recenziám reštaurácií, s ktorými to vraj na Slovensku nie je žiadna sláva. „Zobrať priateľku na dobrú večeru?

V Nitre by som sa odvážil ísť možno do troch podnikov, ak vôbec. A je to obrovská škoda, veď by stačilo, keby sa v našich reštauráciách varilo zo zdravších potravín.“ Najradšej pripravuje ázijskú kuchyňu s originálnymi ingredienciami. „Je ľahká a zdravá, akurát zohnať suroviny je vždy tak trochu problém, takže si po ne chodím do Bratislavy.“ Okrem orientálnych receptov si však Daniel potrpí aj na tradičnú slovenskú kuchyňu – nájdete v nej pohánkovú kašu, bryndzovú polievku a domáci chlieb. Práve ten považuje za našu top potravinu a odkedy nebojuje s celiakiou, rád si ho dopraje.

Nikdy však na jeho prípravu nepoužíva droždie, ale kvások. „Kliknite si na kváskovú mapu a zožeňte si ho sami. Chlieb z kvásku chutí celkom ináč, je aj ľahšie stráviteľný. Vydrží až päť dní a tí, ktorí ho vyrábajú, vám kvások ochotne dajú aj zadarmo,“ odporúča Dano, ktorý má aj veľký gastronomický sen. otvoriť si malé bistro s čerstvými bagetkami a domácimi polievkami.

Zelerová polievka (6-8 porcií)

1 veľký zeler (aspoň 500 g), 1 jablko, 1 zemiak, 1 mrkva, šťava z pol citróna, 50 g masla, pol lyžičky kurkumy, pol lyžičky červenej papriky, 1 lyžica worcesterskej omáčky, 100 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie

V litri vody alebo litri zeleninového vývaru povarte nadrobno nakrájanú mrkvu a zemiaky. Zeler a jablko nastrúhajte. Jablko výdatne pokvapkajte šťavou z citróna a premiešajte, aby nezhnedlo. Na veľkej panvici speňte maslo a osmažte na ňom zeler s jablkom 5 až 10 minút. Uvarený zemiak, mrkvu a vývar vlejte na panvicu k zeleru. Prikryte a poduste 10 minút, potom obsah panvice prelejte do vyššej nádoby, pridajte koreniny a rozmixujte dohladka tyčovým mixérom. Preložte do hrnca, prilejte smotanu a priveďte nakrátko do varu. Podávajte posypané vyzretým čedarom a koriandrom.

Pomarančové maf iny s limetovou polevou (12 ks)

200 g hladkej múky, 180 g rozpusteného masla, 140 g svetlého cukru muscovado, 50 g mandlí rozmixovaných najemno, 2 vajcia, 2 kopcovité lyžičky prášku do pečiva, 2 pomaranče (kôra i dužina) 1 lyžička vanilkového extraktu, štipka soli

Poleva: 110 g práškového cukru, pol limety (šťava a kôra) Vlažné maslo rozmiešajte s cukrom tyčovým mixérom. Postupne pridávajte kôru a dužinu z jedného pomaranča, mandle, vajcia, múku, soľ, prášok do pečiva, vanilkový extrakt. Rozmiešajte dohladka, cesto bude mať konzistenciu tuhšieho krému. Dajte ho odstáť do chladu minimálne na dve hodinky, ideálne cez noc.

Dužinu druhého pomaranča rozdeľte na drobné kúsky, nie väčšie ako pol centimetra. Rozložte ich na tanierik a dajte do mrazničky stuhnúť. Rúru rozohrejte na 220 °C. Zmrazené kúsky pomaranča zľahka vmiešajte do cesta, ktoré rozdeľte do formy na mafiny. Pečte 20 minút. Mierne vychladnuté mafiny polejte limetovou polevou, vyrobenou zmiešaním cukru, limetovej šťavy a kôry.

Šalát Coleslaw s jogurtom, bylinkami a pikantným kuracím mäsom

Na šalát: štvrť hlávky bielej kapusty, štvrť hlávky červenej kapusty, 1-2 mrkvy, 1 červená cibuľa, 1 fenikel, 5 červených reďkoviek, kúsok zeleru, 200 ml bieleho jogurtu, 1 citrón, 1-2 lyžice horčice, olivový olej, čerstvé alebo mrazené bylinky – pažítka, petržlenová vňať, koriander, kôpor, soľ, čerstvo mleté čierne korenie Pikantné kuracie mäso: 2 plátky kuracích pŕs, 2 vajcia, 100 ml mlieka, 2 lyžičky mletej červenej papriky, 2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, 30 g soli, 20 g cukru

Zeleninu nakrájajte na tenké prúžky, osoľte a dajte bokom. Z jogurtu, horčice, byliniek, olivového oleja a korenia pripravte dresing a nalejte ho na zeleninu. Zamiešajte. Kuracie prsia rozrežte horizontálne nožom, takže vám vzniknú štyri kúsky. Do uzatvárateľnej nádoby vlejte liter chladnej vody, vsypte soľ a cukor a rozmiešajte. Mäso vložte do marinády a nechajte ho v chlade marinovať tri hodiny. Vajíčka rozmiešajte s mliekom a postavte bokom. Múku zmiešajte s korením, paprikou, troškou soli, lyžičkou cukru a lyžičkou prášku do pečiva.

Do múky nakvapkajte dve lyžice mlieka a prstami vytvorte drobné lupienky. Mäso vyberte z marinády, osušte ho a posypte zvyškom koreniacej zmesi. Obaľte ho vo vajíčku s mliekom, nechajte odkvapkať a obaľte v okorenenej múke. Vysmažte na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Dôkladne osušte papierovým utierkami, nechajte vychladnúť. Nakrájajte na plátky a podávajte so šalátom.

Foto: Júlia Šimáková

Danielov tip: Ak máte v pláne prekvapenie pre partnera, určite ho potešíte poriadnym steakom. „Je to síce klišé, ale na mužov funguje stopercentne!“



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Urodilo sa vám veľa jabĺk? Pripravte si domáce pečené jabĺčko v pohári

Teplý nápoj, poleva na lievance alebo waffle či plnka do palaciniek, na...
 

Záhradné jazierko uložte na zimný spánok

Správnym zazimovaním jazierka ochránite vaše rastliny, ryby aj technické...
 

Céder ako liek: Upokojí emócie a vyčistí myseľ

Prírodná liečiteľka a spisovateľka Susanne Fischer­Rizziová o cédri...
 

Orchidey, ktoré rastú vo voľnej prírode: Poznáte ich?

Možno sa to stalo aj vám. Boli ste na prechádzke v lese či na hubách a natrafili...
 

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (1. časť)

Sýkorky ani drozdy predstavovať určite netreba, no na kŕmidlách sa objavujú...