Tip redakcii
 

Chutné a rýchle nátierky: Týmito receptami to svojej rodine natriete

Zmiešajte zopár surovín a hneď máte chutné a zdravé raňajky, desiatu i večeru. A nechajte všetkých natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

02. februára 2013, 08:00
Nechajte rodinu natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

Nechajte rodinu natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

Autor: profimedia.sk

Bryndzová

Suroviny

150 g bryndze, 40 g masla, 2 lyžice kyslej smotany, mletá červená paprika, mletá rasca, 1 cibuľa

Bryndzu vymiešame s maslom a rozriedime podľa potreby kyslou smotanou. Ochutíme červenou paprikou a rascou. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a vmiešame k nátierke. Ak treba, prisolíme. Najlepšie chutí s paprikou.

Tip Glancu: Rovnako pripravíte aj nátierku z tvarohu. Namiesto cibule môžete nasekať pažítku.

Sardinková

Suroviny

1 konzerva sardiniek (tuniak v oleji), 3 lyžice horčice, 1 menšia cibuľa, 2 lyžice bieleho jogurtu, 50 g topeného syra, 1 lyžica posekanej pažítky, cherry paradajky na ozdobenie, soľ, mleté čierne korenie

V hlbšej miske premiešame sardinky s horčicou. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, jogurt a syr. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a premiešame. Nátierku podávame na chlebe alebo na pečive posypanú nadrobno nasekanou pažítkou. Ozdobíme polovičkami cherry paradajok.

Vajíčková

Suroviny

3 vajíčka, pol téglika rastlinného masla, 2 lyžice horčice, 3 lyžice nastrúhaného tvrdého syra, 1 Lučina (creme fraiche), trochu kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvaríme natvrdo, schladíme a olúpeme. Prekrojíme na polovice a vyberieme žĺtky. Maslo vyšľaháme so žĺtkami, s horčicou a so soľou. Vmiešame čerstvý syr, nadrobno nakrájané vaječné bielky a strúhaný syr. Nakoniec rozriedime kyslou smotanou. Okoreníme a necháme chvíľu postáť.

Mrkvová

Suroviny

150 g mrkvy, 1 lyžica nastrúhaného chrenu, 30 g cibule, 1 lyžica nasekanej pažítky, citrónová šťava, 60 ml kyslej smotany, soľ

Mrkvu nastrúhame na strúhadle s menšími otvormi. Pridáme postrúhaný chren, nadrobno pokrájanú cibuľku a pažítku. Trocha osolíme a všetko dobre premiešame. Pridáme kyslú smotanu a opäť premiešame. Dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Hotovú nátierku necháme 20 minút odležať v chlade. Podávame na čiernom chlebe alebo s tmavou bagetou.

varenie

Foto: profimedia.sk

Zemiaková

Suroviny

400 g uvarených zemiakov, 2 lyžice tatárskej omáčky, 2 lyžice majonézy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, kyslá smotana, soľ, mleté biele korenie

Vychladnuté zemiaky postrúhame najemno. Pridáme tatársku omáčku, majonézu, kyslú smotanu a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou a mletým bielym korením.

Syrová

Do ľubovoľného topeného syra typu Bambino alebo Lunex dáme roztlačený cesnak a rozriedime trochou kyslej smotany. Možno použiť ako nátierku, omáčku k pečeným zemiakom alebo ako dip k zelenine.

Báječná rada

Malý peceň chleba vydlabte, striedku natrhajte na menšie kúsky a dajte do osobitnej misky. Do striedky poukladajte očistenú a nakrájanú zeleninu. Podávajte s nátierkami.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Počuli ste už o hubovej káve, hubovom latte a hubovom kakau? Oplatí sa ich vyskúšať!

Máte problémy so srdcom, alebo tlakom? Riešte to kávou. Samozrejme, bezkofeínovou....
 

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...