Tip redakcii
 

Chutné a rýchle nátierky: Týmito receptami to svojej rodine natriete

Zmiešajte zopár surovín a hneď máte chutné a zdravé raňajky, desiatu i večeru. A nechajte všetkých natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

02. februára 2013, 08:00
Nechajte rodinu natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

Nechajte rodinu natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

Autor: profimedia.sk

Bryndzová

Suroviny

150 g bryndze, 40 g masla, 2 lyžice kyslej smotany, mletá červená paprika, mletá rasca, 1 cibuľa

Bryndzu vymiešame s maslom a rozriedime podľa potreby kyslou smotanou. Ochutíme červenou paprikou a rascou. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a vmiešame k nátierke. Ak treba, prisolíme. Najlepšie chutí s paprikou.

Tip Glancu: Rovnako pripravíte aj nátierku z tvarohu. Namiesto cibule môžete nasekať pažítku.

Sardinková

Suroviny

1 konzerva sardiniek (tuniak v oleji), 3 lyžice horčice, 1 menšia cibuľa, 2 lyžice bieleho jogurtu, 50 g topeného syra, 1 lyžica posekanej pažítky, cherry paradajky na ozdobenie, soľ, mleté čierne korenie

V hlbšej miske premiešame sardinky s horčicou. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, jogurt a syr. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a premiešame. Nátierku podávame na chlebe alebo na pečive posypanú nadrobno nasekanou pažítkou. Ozdobíme polovičkami cherry paradajok.

Vajíčková

Suroviny

3 vajíčka, pol téglika rastlinného masla, 2 lyžice horčice, 3 lyžice nastrúhaného tvrdého syra, 1 Lučina (creme fraiche), trochu kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvaríme natvrdo, schladíme a olúpeme. Prekrojíme na polovice a vyberieme žĺtky. Maslo vyšľaháme so žĺtkami, s horčicou a so soľou. Vmiešame čerstvý syr, nadrobno nakrájané vaječné bielky a strúhaný syr. Nakoniec rozriedime kyslou smotanou. Okoreníme a necháme chvíľu postáť.

Mrkvová

Suroviny

150 g mrkvy, 1 lyžica nastrúhaného chrenu, 30 g cibule, 1 lyžica nasekanej pažítky, citrónová šťava, 60 ml kyslej smotany, soľ

Mrkvu nastrúhame na strúhadle s menšími otvormi. Pridáme postrúhaný chren, nadrobno pokrájanú cibuľku a pažítku. Trocha osolíme a všetko dobre premiešame. Pridáme kyslú smotanu a opäť premiešame. Dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Hotovú nátierku necháme 20 minút odležať v chlade. Podávame na čiernom chlebe alebo s tmavou bagetou.

varenie

Foto: profimedia.sk

Zemiaková

Suroviny

400 g uvarených zemiakov, 2 lyžice tatárskej omáčky, 2 lyžice majonézy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, kyslá smotana, soľ, mleté biele korenie

Vychladnuté zemiaky postrúhame najemno. Pridáme tatársku omáčku, majonézu, kyslú smotanu a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou a mletým bielym korením.

Syrová

Do ľubovoľného topeného syra typu Bambino alebo Lunex dáme roztlačený cesnak a rozriedime trochou kyslej smotany. Možno použiť ako nátierku, omáčku k pečeným zemiakom alebo ako dip k zelenine.

Báječná rada

Malý peceň chleba vydlabte, striedku natrhajte na menšie kúsky a dajte do osobitnej misky. Do striedky poukladajte očistenú a nakrájanú zeleninu. Podávajte s nátierkami.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...