Dátum: Nedeľa 22.01.2017 Dnes oslavuje:

Zora Zajtra: Miloš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Chutné a rýchle nátierky: Týmito receptami to svojej rodine natriete

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 02. februára 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Nechajte rodinu natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

Zmiešajte zopár surovín a hneď máte chutné a zdravé raňajky, desiatu i večeru. A nechajte všetkých natrieť si svoj krajec chleba, aspoň ušetríte čas.

Bryndzová

Suroviny

150 g bryndze, 40 g masla, 2 lyžice kyslej smotany, mletá červená paprika, mletá rasca, 1 cibuľa

Bryndzu vymiešame s maslom a rozriedime podľa potreby kyslou smotanou. Ochutíme červenou paprikou a rascou. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a vmiešame k nátierke. Ak treba, prisolíme. Najlepšie chutí s paprikou.

Tip Glancu: Rovnako pripravíte aj nátierku z tvarohu. Namiesto cibule môžete nasekať pažítku.

Sardinková

Suroviny

1 konzerva sardiniek (tuniak v oleji), 3 lyžice horčice, 1 menšia cibuľa, 2 lyžice bieleho jogurtu, 50 g topeného syra, 1 lyžica posekanej pažítky, cherry paradajky na ozdobenie, soľ, mleté čierne korenie

V hlbšej miske premiešame sardinky s horčicou. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, jogurt a syr. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a premiešame. Nátierku podávame na chlebe alebo na pečive posypanú nadrobno nasekanou pažítkou. Ozdobíme polovičkami cherry paradajok.

Vajíčková

Suroviny

3 vajíčka, pol téglika rastlinného masla, 2 lyžice horčice, 3 lyžice nastrúhaného tvrdého syra, 1 Lučina (creme fraiche), trochu kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie

Vajíčka uvaríme natvrdo, schladíme a olúpeme. Prekrojíme na polovice a vyberieme žĺtky. Maslo vyšľaháme so žĺtkami, s horčicou a so soľou. Vmiešame čerstvý syr, nadrobno nakrájané vaječné bielky a strúhaný syr. Nakoniec rozriedime kyslou smotanou. Okoreníme a necháme chvíľu postáť.

Mrkvová

Suroviny

150 g mrkvy, 1 lyžica nastrúhaného chrenu, 30 g cibule, 1 lyžica nasekanej pažítky, citrónová šťava, 60 ml kyslej smotany, soľ

Mrkvu nastrúhame na strúhadle s menšími otvormi. Pridáme postrúhaný chren, nadrobno pokrájanú cibuľku a pažítku. Trocha osolíme a všetko dobre premiešame. Pridáme kyslú smotanu a opäť premiešame. Dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Hotovú nátierku necháme 20 minút odležať v chlade. Podávame na čiernom chlebe alebo s tmavou bagetou.

varenie

Foto: profimedia.sk

Zemiaková

Suroviny

400 g uvarených zemiakov, 2 lyžice tatárskej omáčky, 2 lyžice majonézy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, kyslá smotana, soľ, mleté biele korenie

Vychladnuté zemiaky postrúhame najemno. Pridáme tatársku omáčku, majonézu, kyslú smotanu a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou a mletým bielym korením.

Syrová

Do ľubovoľného topeného syra typu Bambino alebo Lunex dáme roztlačený cesnak a rozriedime trochou kyslej smotany. Možno použiť ako nátierku, omáčku k pečeným zemiakom alebo ako dip k zelenine.

Báječná rada

Malý peceň chleba vydlabte, striedku natrhajte na menšie kúsky a dajte do osobitnej misky. Do striedky poukladajte očistenú a nakrájanú zeleninu. Podávajte s nátierkami.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Populárne mikrobylinky: Drobné rastlinky zo semienok vám dodajú množstvo energie

Pestovanie microgreens alebo microherbs, teda mikrobyliniek, ktoré...
 

Je čas na prvé sejby

V januári je čas na prvé vysievanie zeleniny. Pripravíme si priesady na...
 

Potešia vás prvé kvety v novom roku

Ak ste si v decembri dali naklíčiť cibuľky snežienok, už o pár týždňov ich...
 

Bylinky & klíčky: Spestrite si jedálny lístok a doprajte si aj v zime porciu vitamínov

Aj v chladných dňoch si pri troche starostlivosti a pri správnom výbere...
 

Prečo sa v trávniku šíria plesne?

Trávnik v zime chráni sneh a mráz. No pri odmäku sa na ňom môžu začať šíriť...