Tip redakcii
 

Čo kúpiť tomu, kto má všetko? Fľašou dobrej whiskey nič nepokazíte

Či už vám whiskey chutí, alebo nie, jedno sa musí nechať. Je to ten najštýlovejší a najdrahší druh alkoholu. Vo všetkých správnych hollywoodskych trhákoch pije škótsku (whiskey) s ľadom každý, kto niečo znamená. Cena skutočne dobrej whiskey sa môže vyšplhať poriadne vysoko, preto sa hodí aj ako štýlový darček. My vám o nej povieme aj niečo viac...

07. mája 2013, 11:00
Viete, čo to tá whiskey skutočne je?

Viete, čo to tá whiskey skutočne je?

Autor: profimedia.sk

Whisky je alkoholický nápoj destilovaný prevažne z obilnín. Zreje v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Chuť whisky ovplyvňuje pár hlavných faktorov, ako je zloženie resp. množstvo pridaných obilnín a doba zrenia v sudoch (zvyčajne od 3 cez 12 až po 18 rokov). Whisky nedozrievajú vo fľaši, iba v sudoch, takže za vek whisky označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš.

Teplota

Ideálna teplota podávanej whiskey by mala byť 18-20 stupňov. Nesmie byť chladená, pretože vtedy sa správne nerozvíjajú jej vône a chute. Preto by ste sa nemali riadiť spôsobom, akým whiskey pijú vo filmoch. S ľadom si totiž jej chuť určite nevychutnáte-

Riediť či nie?

Hovorí sa, že whiskey by sa mala piť zásadne čistá, nanajvýš zriedená obyčajnou vodou. Bežný pomer riedenia je 1:1, preto sú na správnom poháriku na whiskey dve rysky. Riediť ju však môžete podľa chuti a nálady

Správne poháre

Valcové poháre s ťažkým dnom sú síce veľmi populárne, na whiskey však nie príliš vhodné. Z takých pohárikov totiž aróma rýchlejšie vyprchá. Praví znalci pijú whiskey z pohára na stopke. V ňom má aróma dostatok miesta na rozvinutie a zostáva dlhšie vo vnútri poháriku

Autor: glanc.sk

video

 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...