Tip redakcii
 

Gaštanové hody sa práve začínajú: Vychutnajte si ich!

Počas jesennej prechádzky možno natrafíte na jedlé gaštany popadané na zemi. Alebo si ich kúpite v obchode, aby ste si z nich doma pripravili skvelú pochúťku. Vedeli ste, že gaštany sú aj výnimočným liekom?

08. októbra 2013, 11:00
Vedeli ste, že gaštany sú aj výnimočným liekom?

Vedeli ste, že gaštany sú aj výnimočným liekom?

Autor: Profimedia.sk

Niekto má rád pečené, iný varené gaštany. Je úplne jedno, ako ich spracujete, nezabudnite však pred úpravou narezať šupky, inak budú „vybuchovať“.

Stačí plytký rez veľkosti 1 cm na vypuklej strane. Pečieme i varíme Ak ich chcete upiecť, predhrejte rúru na 200 stupňov.

Narezané gaštany naukladajte na plech a pečte 15 až 20 minút. Pri varení je to podobné, gaštany vložte do vriacej vody a povarte 15 minút.

Prečo jesť gaštany:

  • posilňujú kosti
  • zlepšujú činnosť obličiek
  • majú toľko vitamínu C ako citrón
  • vitamín E skrášľuje pokožku
  • obsahujú protistresové vitamíny B1
  • sú bohaté na horčík, zinok, draslík, železo a fosfor
  • ideálne na posilnenie kĺbov a kostí
  • pomáhajú pri málokrvnosti
  • čaj z listov gaštana pomáha pri astme a pľúcnych chorobách
  • kôra pôsobí proti hnačke
  • potláčajú nespavosť
  • pomáhajú pri depresii

Pozor!

Pri zlom skladovaní môže gaštany napadnúť pleseň. Preto ich skonzumujte čo najskôr. Môžete ich dať v mikroténových vreckách do mrazničky, potom stačí rozmraziť a spracovať.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/mst
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.