Dátum: Pondelok 05.12.2016 Dnes oslavuje:

Oto Zajtra: Mikuláš

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Halloweenske maškrty: Uvarte im strašidelne dobré veci

Zdroj: ŠARM/Barbora Dvořáková 31. októbra 2012, 09:00
Foto: Profimedia.sk Strašidelný recept na "Očné buľvy"

Fakt, že Halloween sa definitívne udomácnil aj na Slovensku, dokazuje i vyrojenie množstva „strašidelných“ receptov od tvorivých gazdiniek. Vyskúšajte niektoré z nich, najlepšie so svojimi deťmi.

Strašidelné keksíky

Potrebujeme:

  • 175 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 350 g hladkej múky
  • 50 g olúpaných mletých mandlí
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • mandľovú alebo vanilkovú arómu
  • štipku soli

Na polevu:

  • asi 100 g práškového cukru
  • vodu
  • potravinárske farbivo (najlepšie v tube – čím hustejšie, tým lepšie)
  • čokoládovú polevu – tmavú aj bielu.

Postup:

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, potom pridáme vajíčka a esenciu a dobre rozmiešame. V mise zmiešame mandle, múku, soľ, prášok do pečiva, vsypeme do prvej zmesi a vymiesime. Vyformujeme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke asi hodinu a pol. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na pol centimetra a nožom alebo formičkami vykrajujeme tvary duchov a netopierov. Upečieme v predhriatej rúre na papieri na pečenie do jemného zlatistého odtieňa. Vychladnuté zdobíme čokoládou alebo cukrovou polevou, ktorú urobíme vymiešaním cukru s troškou vody (a farbiva) na hustú kašu.

Foto: profimedia.sk

Očné buľvy

Potrebujeme:

  • vajcia
  • zelené olivy plnené kapiou
  • kečup alebo tabasco
  • soľ
  • horčicu
  • trochu masla

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a vychladnuté a ošúpané priečne rozpolíme. Vyberieme žĺtka a podľa chuti vymiešame s maslom, so soľou a s horčicou a opatrne vrátime do bielka. Do stredu vtlačíme olivu s kapiou a okraje bielka ozdobíme kečupovými žilkami.

Foto: profimedia.sk

Trasľavé červy

Potrebujeme:

  • 10 g želatíny
  • 1 balenie jahodového želatínového prášku
  • 3 šálky horúcej vody
  • tri štvrtiny šálky sladkej smotany na šľahanie
  • farebné potravinárske farbivá
  • hrubšie slamky s ohýbateľným koncom

Postup:

V horúcej vode rozpustíme zmiešané želatíny a necháme vychladnúť. Do vlažnej hmoty primiešame smotanu. Rozdelíme do nádob a vmiešame rôzne farby. Slamky dáme do vysokého pohára a opatrne do každej vlejeme zmes. Necháme stuhnúť v chlade aspoň osem hodín, potom „červy“ vytiahneme pomocou ihly tak, že na koniec slamky púšťame teplú vodu a naaranžujeme na misu.

Foto: profimedia.sk

Krvavé prsty

Potrebujeme:

  • balíček lístkového cesta
  • malé párky
  • mandľové lupienky alebo lúpané mandle
  • červenú mletú papriku alebo celú rascu
  • soľ

Postup:

Párky uvaríme. Jeden koniec zrežeme, na druhom konci jemne narežeme a vložíme do škárky mandľový lupienok, aby vyzeral ako necht. V strede spravíme ďalšie zárezy, akože kĺby. Naaranžujeme na misu a pokropíme „nechtové lôžka“ a zárezy kečupom, aby vznikol dojem krvi. Lístkové cesto rozvaľkáme a narežeme z neho tyčinky zhruba ako prsty. Na koniec vtlačíme „necht“ z lupienka alebo z celej mandle. „Prsty“ posypeme červenou paprikou alebo rascou, osolíme a upečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre. Napokon doaranžujeme kečupom.

Foto: profimedia.sk

Halloweenske muffiny

Potrebujeme:

  • mafiny v prášku
  • na ozdobenie cukrovú polevu z práškového cukru
  • vody a farbiva
  • marcipán
  • želatínu
  • gumené halloweenske cukríky
  • čokoládovú polevu – bielu a tmavú

Postup:

Mafiny upečieme podľa návodu, necháme vychladnúť, odkrojíme vršky, aby boli rovné a ozdobíme farebnou cukrovou polevou či marcipánom a gumovým strašidelným cukríkom. Na iné dáme svetlú čokoládovú polevu, do jej stredu trochu tmavej a špáradlom roztiahneme do tvaru pavučiny.

Foto: profimedia.sk

Polievka s pavučinou

Potrebujeme:

  • žltú tekvicu
  • jednu väčšiu cibuľu
  • smotanu na varenie
  • kurací alebo zeleninový vývar
  • šľahačku
  • soľ
  • korenie
  • muškátový oriešok
  • olivový olej.

Postup:

Na olivovom oleji necháme zmäknúť väčšie kusy cibule, potom pridáme očistenú tekvicu nakrájanú na kusy, podlejeme troškou vody a udusíme domäkka. Rozmixujeme, rozriedime vývarom a smotanu, no tak, aby polievka zostala dosť hustá, a necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme, prelejeme do kotlíka alebo do vydlabanej tekvice. Do stredu dáme trochu hustej šľahačky a špáradlom roztiahneme linky, aby vznikol obraz pavúčej siete.

Foto: profimedia.sk



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Možno rastú aj vo vašej záhrade: Bežné stromy majú liečivé účinky

Viete, že keď si vypestujete svoje vlastné jedlo, je to dobrá vec pre vaše...
 

Máte radi škoricu? Vaše rastliny ju milujú

V súčasnosti sa stále viac uberáme k prírodným zdrojom. Platí to aj pri likvidovaní...
 

Zo záhrady šéfredaktorky: Kedy dozrieva arónia?

Okrem klasických čučoriedok, si môžete v záhrade vypestovať rôzne bobule,...
 

Štiepačky: Vyberáme pomocníka na zimu

Nakopilo sa vám v záhrade drevo? Jeho príprava na zimu je každoročná, ale...
 

Zimný špenát na záhone: Vyberte si vhodnú odrodu

Otužilé odrody špenátu vydržia v zemi aj v zime. Poradíme vám, ako pestovať...