Dátum: Pondelok 26.09.2016 Dnes oslavuje: Edita Zajtra: Cyprián

Práve číta: 9694

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Halloweenske maškrty: Uvarte im strašidelne dobré veci

Zdroj: ŠARM/Barbora Dvořáková 31. október 2012, 09:00
Foto: Profimedia.sk Strašidelný recept na "Očné buľvy"

Fakt, že Halloween sa definitívne udomácnil aj na Slovensku, dokazuje i vyrojenie množstva „strašidelných“ receptov od tvorivých gazdiniek. Vyskúšajte niektoré z nich, najlepšie so svojimi deťmi.

Strašidelné keksíky

Potrebujeme:

  • 175 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 350 g hladkej múky
  • 50 g olúpaných mletých mandlí
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • mandľovú alebo vanilkovú arómu
  • štipku soli

Na polevu:

  • asi 100 g práškového cukru
  • vodu
  • potravinárske farbivo (najlepšie v tube – čím hustejšie, tým lepšie)
  • čokoládovú polevu – tmavú aj bielu.

Postup:

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, potom pridáme vajíčka a esenciu a dobre rozmiešame. V mise zmiešame mandle, múku, soľ, prášok do pečiva, vsypeme do prvej zmesi a vymiesime. Vyformujeme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke asi hodinu a pol. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na pol centimetra a nožom alebo formičkami vykrajujeme tvary duchov a netopierov. Upečieme v predhriatej rúre na papieri na pečenie do jemného zlatistého odtieňa. Vychladnuté zdobíme čokoládou alebo cukrovou polevou, ktorú urobíme vymiešaním cukru s troškou vody (a farbiva) na hustú kašu.

Foto: profimedia.sk

Očné buľvy

Potrebujeme:

  • vajcia
  • zelené olivy plnené kapiou
  • kečup alebo tabasco
  • soľ
  • horčicu
  • trochu masla

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a vychladnuté a ošúpané priečne rozpolíme. Vyberieme žĺtka a podľa chuti vymiešame s maslom, so soľou a s horčicou a opatrne vrátime do bielka. Do stredu vtlačíme olivu s kapiou a okraje bielka ozdobíme kečupovými žilkami.

Foto: profimedia.sk

Trasľavé červy

Potrebujeme:

  • 10 g želatíny
  • 1 balenie jahodového želatínového prášku
  • 3 šálky horúcej vody
  • tri štvrtiny šálky sladkej smotany na šľahanie
  • farebné potravinárske farbivá
  • hrubšie slamky s ohýbateľným koncom

Postup:

V horúcej vode rozpustíme zmiešané želatíny a necháme vychladnúť. Do vlažnej hmoty primiešame smotanu. Rozdelíme do nádob a vmiešame rôzne farby. Slamky dáme do vysokého pohára a opatrne do každej vlejeme zmes. Necháme stuhnúť v chlade aspoň osem hodín, potom „červy“ vytiahneme pomocou ihly tak, že na koniec slamky púšťame teplú vodu a naaranžujeme na misu.

Foto: profimedia.sk

Krvavé prsty

Potrebujeme:

  • balíček lístkového cesta
  • malé párky
  • mandľové lupienky alebo lúpané mandle
  • červenú mletú papriku alebo celú rascu
  • soľ

Postup:

Párky uvaríme. Jeden koniec zrežeme, na druhom konci jemne narežeme a vložíme do škárky mandľový lupienok, aby vyzeral ako necht. V strede spravíme ďalšie zárezy, akože kĺby. Naaranžujeme na misu a pokropíme „nechtové lôžka“ a zárezy kečupom, aby vznikol dojem krvi. Lístkové cesto rozvaľkáme a narežeme z neho tyčinky zhruba ako prsty. Na koniec vtlačíme „necht“ z lupienka alebo z celej mandle. „Prsty“ posypeme červenou paprikou alebo rascou, osolíme a upečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre. Napokon doaranžujeme kečupom.

Foto: profimedia.sk

Halloweenske muffiny

Potrebujeme:

  • mafiny v prášku
  • na ozdobenie cukrovú polevu z práškového cukru
  • vody a farbiva
  • marcipán
  • želatínu
  • gumené halloweenske cukríky
  • čokoládovú polevu – bielu a tmavú

Postup:

Mafiny upečieme podľa návodu, necháme vychladnúť, odkrojíme vršky, aby boli rovné a ozdobíme farebnou cukrovou polevou či marcipánom a gumovým strašidelným cukríkom. Na iné dáme svetlú čokoládovú polevu, do jej stredu trochu tmavej a špáradlom roztiahneme do tvaru pavučiny.

Foto: profimedia.sk

Polievka s pavučinou

Potrebujeme:

  • žltú tekvicu
  • jednu väčšiu cibuľu
  • smotanu na varenie
  • kurací alebo zeleninový vývar
  • šľahačku
  • soľ
  • korenie
  • muškátový oriešok
  • olivový olej.

Postup:

Na olivovom oleji necháme zmäknúť väčšie kusy cibule, potom pridáme očistenú tekvicu nakrájanú na kusy, podlejeme troškou vody a udusíme domäkka. Rozmixujeme, rozriedime vývarom a smotanu, no tak, aby polievka zostala dosť hustá, a necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme, prelejeme do kotlíka alebo do vydlabanej tekvice. Do stredu dáme trochu hustej šľahačky a špáradlom roztiahneme linky, aby vznikol obraz pavúčej siete.

Foto: profimedia.sk


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Dostatok jabĺk pre celú rodinu: Skombinujte vhodné odrody

Prosím Vás, mohli by ste uviesť info týkajúce sa opeľovacích pomerov, odrody...
 

Ako správne uskladniť záhradnú techniku?

Počas studených zimných mesiacov sa záhrada chystá na dlhý spánok.Tento...
 

Chorá jabloň v susedstve: Hrozí niečo vašim stromom?

Pán Komžík, chcem Vás poprosiť o Váš odborný názor na: suseda má pri mojom...
 

Výsadba sliviek: Podľa čoho vybrať vhodné odrody?

Mám záhradku a chcem zasadiť slivky. Prosím o radu aké. Záhradka je v Nitre....
 

Chryzantémy sa postarajú o zakvitnutnú jeseň na balkóne

Kompaktné odrody chryzantém sú stvorené do nádob. Ozdobte si nimi balkón,...