Strašidelné keksíky
Potrebujeme:
- 175 g masla
- 200 g hnedého cukru
- 2 vajíčka
- 350 g hladkej múky
- 50 g olúpaných mletých mandlí
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- mandľovú alebo vanilkovú arómu
- štipku soli
Na polevu:
- asi 100 g práškového cukru
- vodu
- potravinárske farbivo (najlepšie v tube – čím hustejšie, tým lepšie)
- čokoládovú polevu – tmavú aj bielu.
Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, potom pridáme vajíčka a esenciu a dobre rozmiešame. V mise zmiešame mandle, múku, soľ, prášok do pečiva, vsypeme do prvej zmesi a vymiesime. Vyformujeme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke asi hodinu a pol. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na pol centimetra a nožom alebo formičkami vykrajujeme tvary duchov a netopierov. Upečieme v predhriatej rúre na papieri na pečenie do jemného zlatistého odtieňa. Vychladnuté zdobíme čokoládou alebo cukrovou polevou, ktorú urobíme vymiešaním cukru s troškou vody (a farbiva) na hustú kašu.
Foto: profimedia.sk
Očné buľvy
Potrebujeme:
- vajcia
- zelené olivy plnené kapiou
- kečup alebo tabasco
- soľ
- horčicu
- trochu masla
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo a vychladnuté a ošúpané priečne rozpolíme. Vyberieme žĺtka a podľa chuti vymiešame s maslom, so soľou a s horčicou a opatrne vrátime do bielka. Do stredu vtlačíme olivu s kapiou a okraje bielka ozdobíme kečupovými žilkami.
Foto: profimedia.sk
Trasľavé červy
Potrebujeme:
- 10 g želatíny
- 1 balenie jahodového želatínového prášku
- 3 šálky horúcej vody
- tri štvrtiny šálky sladkej smotany na šľahanie
- farebné potravinárske farbivá
- hrubšie slamky s ohýbateľným koncom
Postup:
V horúcej vode rozpustíme zmiešané želatíny a necháme vychladnúť. Do vlažnej hmoty primiešame smotanu. Rozdelíme do nádob a vmiešame rôzne farby. Slamky dáme do vysokého pohára a opatrne do každej vlejeme zmes. Necháme stuhnúť v chlade aspoň osem hodín, potom „červy“ vytiahneme pomocou ihly tak, že na koniec slamky púšťame teplú vodu a naaranžujeme na misu.
Foto: profimedia.sk
Krvavé prsty
Potrebujeme:
- balíček lístkového cesta
- malé párky
- mandľové lupienky alebo lúpané mandle
- červenú mletú papriku alebo celú rascu
- soľ
Postup:
Párky uvaríme. Jeden koniec zrežeme, na druhom konci jemne narežeme a vložíme do škárky mandľový lupienok, aby vyzeral ako necht. V strede spravíme ďalšie zárezy, akože kĺby. Naaranžujeme na misu a pokropíme „nechtové lôžka“ a zárezy kečupom, aby vznikol dojem krvi. Lístkové cesto rozvaľkáme a narežeme z neho tyčinky zhruba ako prsty. Na koniec vtlačíme „necht“ z lupienka alebo z celej mandle. „Prsty“ posypeme červenou paprikou alebo rascou, osolíme a upečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre. Napokon doaranžujeme kečupom.
Foto: profimedia.sk
Halloweenske muffiny
Potrebujeme:
- mafiny v prášku
- na ozdobenie cukrovú polevu z práškového cukru
- vody a farbiva
- marcipán
- želatínu
- gumené halloweenske cukríky
- čokoládovú polevu – bielu a tmavú
Postup:
Mafiny upečieme podľa návodu, necháme vychladnúť, odkrojíme vršky, aby boli rovné a ozdobíme farebnou cukrovou polevou či marcipánom a gumovým strašidelným cukríkom. Na iné dáme svetlú čokoládovú polevu, do jej stredu trochu tmavej a špáradlom roztiahneme do tvaru pavučiny.
Foto: profimedia.sk
Polievka s pavučinou
Potrebujeme:
- žltú tekvicu
- jednu väčšiu cibuľu
- smotanu na varenie
- kurací alebo zeleninový vývar
- šľahačku
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- olivový olej.
Postup:
Na olivovom oleji necháme zmäknúť väčšie kusy cibule, potom pridáme očistenú tekvicu nakrájanú na kusy, podlejeme troškou vody a udusíme domäkka. Rozmixujeme, rozriedime vývarom a smotanu, no tak, aby polievka zostala dosť hustá, a necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme, prelejeme do kotlíka alebo do vydlabanej tekvice. Do stredu dáme trochu hustej šľahačky a špáradlom roztiahneme linky, aby vznikol obraz pavúčej siete.
Foto: profimedia.sk
Podobné stránky
- S tabletovými maniakmi to máte ťažké. Vypnúť wi-fi nestačí! Ako na deti?
- VIDEO: Trenčiansky hrad je plný záhad a legiend. TIETO naň lákajú ľudí na výlet najviac
- VIDEO: Kúsok od slovenských hraníc nájdete mesto, ktoré malo byť malou Amerikou. TOTO v ňom uvidíte
- Kedy si najlepšie vychutnáte Moskvu: Spoznajte hlavné mesto chladného Ruska
- VIDEO: Štrbské Pleso kedysi nadchlo celý svet. Viete, čomu majiteľ tejto časti Tatier holdoval?
- TOTO dokáže len pani príroda: Opustené stavby, ktoré sa vďaka nej zmenili na rozprávkové miesta!