Dátum: Sobota 03.12.2016 Dnes oslavuje:

Oldrich Zajtra: Barbora

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Jedna tekvica, päť rôznych jedál: Vyskúšajte zdravé menu na celý týždeň

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 24. februára 2014, 08:00
Foto: Profimedia.sk Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Zeleninový základ

Očistite veľkú cibuľu, 2 až 3 mrkvy, 2 paštrnáky alebo kaleráb, zeler či kvaku podľa chuti a možností. Tekvicu dôkladne umyte kefkou, prekrojte, odrežte konce a vyberte dužinu s jadierkami. Potom ošúpte a šupy aj s dužinou a jadierkami dajte do hrnca. Pridajte očistenú koreňovú zeleninu v celku, zalejte vodou a osoľte. Dajte variť ako zeleninový vývar. Ak máte rady výrazné chute, pridajte kúsok zázvoru, čili papričku, zrnká nového korenia alebo bobkový list.

Tekvicu a cibuľu nakrájajte. V širokom kastróle na troche oleja alebo ešte lepšie na kokosovom tuku opečte cibuľu, pridajte tekvicu a uduste domäkka.

Teplý šalát

Z vývaru vyberte mrkvu (jednu si odložte do omáčky) a ostatnú zeleninu. Nakrájajte a zmiešajte asi so štvrtinou dusenej tekvice. K tomu nastrúhajte jednu čerstvú mrkvu a nasekajte malý zväzok petržlenu alebo koriandra. Všetko spolu premiešajte a naservírujte na tanier.

Zeleninové rizoto

Pohár ryže premyte na sitku, opečte na troche tuku, zalejte pohárom vody a pohárom zeleninového vývaru zo základu. Pridajte tymian, soľ a uvarte. Do hotovej ryže vmiešajte ďalšiu časť dusenej tekvice zo základu. Na tanieri môžete posypať sekanou vňaťou, strúhaným parmezánom alebo údeným tofu.

Krémová polievka

Ostala vám asi polovica tekvicového základu. Rozmixujte ju v hrnci ponorným mixérom a rozdeľte na tri časti. Tretinu rieďte zeleninovým vývarom a mixujte dovtedy, kým nedostanete konzistenciu krémovej polievky. Ochuťte sušenou čili paprikou, balzamovým octom, prípadne bielym korením alebo muškátovým orieškom. Na tanieri posypte tekvicovými semienkami.

Foto: Profimedia.sk

Omáčka a la sviečková

K tretine rozmixovanej tekvice pridajte mrkvu a trochu vývaru. Rozmixujte na hustotu omáčky. Ochuťte domácim ríbezľovým džemom a novým korením. Podávajte napríklad s chlebovými alebo so zeleninovými plackami, k dusenej rybe alebo, ak ste nevyliečiteľný mäsožravec, k varenému mäsu s knedľou.

Nátierka

Zvyšok rozmixovanej tekvice ochuťte bylinkami, pretlačeným cesnakom, ak ho máte rady, a koreninami. Premiešajte s lyžicou kvalitného oleja alebo kokosového tuku a so šťavou z limety.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Vtáčí bufet : Nezabudnite na operence

Veď, čo je krajšie, ako sa započúvať do spevu vtákov. Tým, že im pripravíme...
 

Žltodrevec farbiarsky: Mrazuvzdorný krásavec, ktorý bude vás očarí po celý rok

V minulosti ho vysádzali do zámockých parkov, nachádza sa v niektorých...
 

Neodmysliteľný symbol Vianoc: Takto bude vianočná ruža krásna aj po sviatkoch

Prýštec najkrajší, známejší ako vianočná ruža alebo hviezda je neodmysliteľnou...
 

Architektka radí: Vytvorte si záhon s hojdačkou

Ak máte malý pozemok a plný murovaný plot, ktorý chcete prekryť zeleňou,...
 

Ako mať nekonečnú zásobu zázvoru v pohodlí vášho domova? Stačí kvetináč a môžete ísť na to

Ľudia, čo objavili jeho zázračné účinky, majú veľkú spotrebu zázvoru....