Tip redakcii
 

Jedna tekvica, päť rôznych jedál: Vyskúšajte zdravé menu na celý týždeň

Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

24. februára 2014, 08:00
Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Autor: Profimedia.sk

Zeleninový základ

Očistite veľkú cibuľu, 2 až 3 mrkvy, 2 paštrnáky alebo kaleráb, zeler či kvaku podľa chuti a možností. Tekvicu dôkladne umyte kefkou, prekrojte, odrežte konce a vyberte dužinu s jadierkami. Potom ošúpte a šupy aj s dužinou a jadierkami dajte do hrnca. Pridajte očistenú koreňovú zeleninu v celku, zalejte vodou a osoľte. Dajte variť ako zeleninový vývar. Ak máte rady výrazné chute, pridajte kúsok zázvoru, čili papričku, zrnká nového korenia alebo bobkový list.

Tekvicu a cibuľu nakrájajte. V širokom kastróle na troche oleja alebo ešte lepšie na kokosovom tuku opečte cibuľu, pridajte tekvicu a uduste domäkka.

Teplý šalát

Z vývaru vyberte mrkvu (jednu si odložte do omáčky) a ostatnú zeleninu. Nakrájajte a zmiešajte asi so štvrtinou dusenej tekvice. K tomu nastrúhajte jednu čerstvú mrkvu a nasekajte malý zväzok petržlenu alebo koriandra. Všetko spolu premiešajte a naservírujte na tanier.

Zeleninové rizoto

Pohár ryže premyte na sitku, opečte na troche tuku, zalejte pohárom vody a pohárom zeleninového vývaru zo základu. Pridajte tymian, soľ a uvarte. Do hotovej ryže vmiešajte ďalšiu časť dusenej tekvice zo základu. Na tanieri môžete posypať sekanou vňaťou, strúhaným parmezánom alebo údeným tofu.

Krémová polievka

Ostala vám asi polovica tekvicového základu. Rozmixujte ju v hrnci ponorným mixérom a rozdeľte na tri časti. Tretinu rieďte zeleninovým vývarom a mixujte dovtedy, kým nedostanete konzistenciu krémovej polievky. Ochuťte sušenou čili paprikou, balzamovým octom, prípadne bielym korením alebo muškátovým orieškom. Na tanieri posypte tekvicovými semienkami.

Foto: Profimedia.sk

Omáčka a la sviečková

K tretine rozmixovanej tekvice pridajte mrkvu a trochu vývaru. Rozmixujte na hustotu omáčky. Ochuťte domácim ríbezľovým džemom a novým korením. Podávajte napríklad s chlebovými alebo so zeleninovými plackami, k dusenej rybe alebo, ak ste nevyliečiteľný mäsožravec, k varenému mäsu s knedľou.

Nátierka

Zvyšok rozmixovanej tekvice ochuťte bylinkami, pretlačeným cesnakom, ak ho máte rady, a koreninami. Premiešajte s lyžicou kvalitného oleja alebo kokosového tuku a so šťavou z limety.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Simona Krainová v pokušení: Modelka prezrádza, ako nenaštvať mozog!

Už nemôžem po večeroch ležať a pchať sa veterníkmi – smeje sa blondínka,...
 

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....