Dátum: Nedeľa 25.09.2016 Dnes oslavuje: Vladislav Zajtra: Edita

Práve číta: 7218

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Jedna tekvica, päť rôznych jedál: Vyskúšajte zdravé menu na celý týždeň

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 24. február 2014, 08:00
Foto: Profimedia.sk Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Zeleninový základ

Očistite veľkú cibuľu, 2 až 3 mrkvy, 2 paštrnáky alebo kaleráb, zeler či kvaku podľa chuti a možností. Tekvicu dôkladne umyte kefkou, prekrojte, odrežte konce a vyberte dužinu s jadierkami. Potom ošúpte a šupy aj s dužinou a jadierkami dajte do hrnca. Pridajte očistenú koreňovú zeleninu v celku, zalejte vodou a osoľte. Dajte variť ako zeleninový vývar. Ak máte rady výrazné chute, pridajte kúsok zázvoru, čili papričku, zrnká nového korenia alebo bobkový list.

Tekvicu a cibuľu nakrájajte. V širokom kastróle na troche oleja alebo ešte lepšie na kokosovom tuku opečte cibuľu, pridajte tekvicu a uduste domäkka.

Teplý šalát

Z vývaru vyberte mrkvu (jednu si odložte do omáčky) a ostatnú zeleninu. Nakrájajte a zmiešajte asi so štvrtinou dusenej tekvice. K tomu nastrúhajte jednu čerstvú mrkvu a nasekajte malý zväzok petržlenu alebo koriandra. Všetko spolu premiešajte a naservírujte na tanier.

Zeleninové rizoto

Pohár ryže premyte na sitku, opečte na troche tuku, zalejte pohárom vody a pohárom zeleninového vývaru zo základu. Pridajte tymian, soľ a uvarte. Do hotovej ryže vmiešajte ďalšiu časť dusenej tekvice zo základu. Na tanieri môžete posypať sekanou vňaťou, strúhaným parmezánom alebo údeným tofu.

Krémová polievka

Ostala vám asi polovica tekvicového základu. Rozmixujte ju v hrnci ponorným mixérom a rozdeľte na tri časti. Tretinu rieďte zeleninovým vývarom a mixujte dovtedy, kým nedostanete konzistenciu krémovej polievky. Ochuťte sušenou čili paprikou, balzamovým octom, prípadne bielym korením alebo muškátovým orieškom. Na tanieri posypte tekvicovými semienkami.

Foto: Profimedia.sk

Omáčka a la sviečková

K tretine rozmixovanej tekvice pridajte mrkvu a trochu vývaru. Rozmixujte na hustotu omáčky. Ochuťte domácim ríbezľovým džemom a novým korením. Podávajte napríklad s chlebovými alebo so zeleninovými plackami, k dusenej rybe alebo, ak ste nevyliečiteľný mäsožravec, k varenému mäsu s knedľou.

Nátierka

Zvyšok rozmixovanej tekvice ochuťte bylinkami, pretlačeným cesnakom, ak ho máte rady, a koreninami. Premiešajte s lyžicou kvalitného oleja alebo kokosového tuku a so šťavou z limety.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Výsadba sliviek: Podľa čoho vybrať vhodné odrody?

Mám záhradku a chcem zasadiť slivky. Prosím o radu aké. Záhradka je v Nitre....
 

Chryzantémy sa postarajú o zakvitnutnú jeseň na balkóne

Kompaktné odrody chryzantém sú stvorené do nádob. Ozdobte si nimi balkón,...
 

Zberajte šípky: Pred mrazmi do čaju, po mrazoch do džemov

Názory na vhodný termín zberu šípok sa líšia. Akoby aj nie, veď je pravda,...
 

Vychutnávajte si stopkový zeler až do neskorej jesene

Nezabudnite pred priamou konzumáciou stonky zeleru bieliť, povieme si,...
 

Na poslednú chvíľu: Ako vybrať mečíky z pôdy a uskladniť hľuzy?

Mečíky známe aj ako gladioly, treba na zimu vybrať z pôdy, hľuzy nesmú premrznúť....