Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Jedna tekvica, päť rôznych jedál: Vyskúšajte zdravé menu na celý týždeň

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 24. februára 2014, 08:00
Foto: Profimedia.sk Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Zeleninový základ

Očistite veľkú cibuľu, 2 až 3 mrkvy, 2 paštrnáky alebo kaleráb, zeler či kvaku podľa chuti a možností. Tekvicu dôkladne umyte kefkou, prekrojte, odrežte konce a vyberte dužinu s jadierkami. Potom ošúpte a šupy aj s dužinou a jadierkami dajte do hrnca. Pridajte očistenú koreňovú zeleninu v celku, zalejte vodou a osoľte. Dajte variť ako zeleninový vývar. Ak máte rady výrazné chute, pridajte kúsok zázvoru, čili papričku, zrnká nového korenia alebo bobkový list.

Tekvicu a cibuľu nakrájajte. V širokom kastróle na troche oleja alebo ešte lepšie na kokosovom tuku opečte cibuľu, pridajte tekvicu a uduste domäkka.

Teplý šalát

Z vývaru vyberte mrkvu (jednu si odložte do omáčky) a ostatnú zeleninu. Nakrájajte a zmiešajte asi so štvrtinou dusenej tekvice. K tomu nastrúhajte jednu čerstvú mrkvu a nasekajte malý zväzok petržlenu alebo koriandra. Všetko spolu premiešajte a naservírujte na tanier.

Zeleninové rizoto

Pohár ryže premyte na sitku, opečte na troche tuku, zalejte pohárom vody a pohárom zeleninového vývaru zo základu. Pridajte tymian, soľ a uvarte. Do hotovej ryže vmiešajte ďalšiu časť dusenej tekvice zo základu. Na tanieri môžete posypať sekanou vňaťou, strúhaným parmezánom alebo údeným tofu.

Krémová polievka

Ostala vám asi polovica tekvicového základu. Rozmixujte ju v hrnci ponorným mixérom a rozdeľte na tri časti. Tretinu rieďte zeleninovým vývarom a mixujte dovtedy, kým nedostanete konzistenciu krémovej polievky. Ochuťte sušenou čili paprikou, balzamovým octom, prípadne bielym korením alebo muškátovým orieškom. Na tanieri posypte tekvicovými semienkami.

Foto: Profimedia.sk

Omáčka a la sviečková

K tretine rozmixovanej tekvice pridajte mrkvu a trochu vývaru. Rozmixujte na hustotu omáčky. Ochuťte domácim ríbezľovým džemom a novým korením. Podávajte napríklad s chlebovými alebo so zeleninovými plackami, k dusenej rybe alebo, ak ste nevyliečiteľný mäsožravec, k varenému mäsu s knedľou.

Nátierka

Zvyšok rozmixovanej tekvice ochuťte bylinkami, pretlačeným cesnakom, ak ho máte rady, a koreninami. Premiešajte s lyžicou kvalitného oleja alebo kokosového tuku a so šťavou z limety.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

FOTOsúťaž: Pošlite nám adventný veniec a vyhrajte knihu

Zapáliť si sviečku na svojom vlastnom adventnom venci stojí za to. Pochváľte...
 

Brest ako liek: Účinný pri poruchách trávenia

Čaj z kôry brestu upokojí všetko s čím príde do styku. Má široké využitie....
 

FOTOinšpirácie: Poradíme vám, ako naplno využiť šišky

Hoci pre niekoho nie sú šišky ničím zaujímavé, všetkým kreatívcom so šikovnými...
 

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (2. časť)

Mnohé vtáky, ktoré počas leta žijú v našej prírode, odlietajú na juh. Je...
 

Zo starého nové: Odoberajte vrúble

Z  ovocných aj okrasných stromov a krov môžete od polovice decembra odoberať...