Tip redakcii
 

Jedna tekvica, päť rôznych jedál: Vyskúšajte zdravé menu na celý týždeň

Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

24. februára 2014, 08:00
Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Verili by ste, že z jednej tekvice môžete urobiť zdravé menu na celý týždeň? A dokonca všetko pripraviť naraz!

Autor: Profimedia.sk

Zeleninový základ

Očistite veľkú cibuľu, 2 až 3 mrkvy, 2 paštrnáky alebo kaleráb, zeler či kvaku podľa chuti a možností. Tekvicu dôkladne umyte kefkou, prekrojte, odrežte konce a vyberte dužinu s jadierkami. Potom ošúpte a šupy aj s dužinou a jadierkami dajte do hrnca. Pridajte očistenú koreňovú zeleninu v celku, zalejte vodou a osoľte. Dajte variť ako zeleninový vývar. Ak máte rady výrazné chute, pridajte kúsok zázvoru, čili papričku, zrnká nového korenia alebo bobkový list.

Tekvicu a cibuľu nakrájajte. V širokom kastróle na troche oleja alebo ešte lepšie na kokosovom tuku opečte cibuľu, pridajte tekvicu a uduste domäkka.

Teplý šalát

Z vývaru vyberte mrkvu (jednu si odložte do omáčky) a ostatnú zeleninu. Nakrájajte a zmiešajte asi so štvrtinou dusenej tekvice. K tomu nastrúhajte jednu čerstvú mrkvu a nasekajte malý zväzok petržlenu alebo koriandra. Všetko spolu premiešajte a naservírujte na tanier.

Zeleninové rizoto

Pohár ryže premyte na sitku, opečte na troche tuku, zalejte pohárom vody a pohárom zeleninového vývaru zo základu. Pridajte tymian, soľ a uvarte. Do hotovej ryže vmiešajte ďalšiu časť dusenej tekvice zo základu. Na tanieri môžete posypať sekanou vňaťou, strúhaným parmezánom alebo údeným tofu.

Krémová polievka

Ostala vám asi polovica tekvicového základu. Rozmixujte ju v hrnci ponorným mixérom a rozdeľte na tri časti. Tretinu rieďte zeleninovým vývarom a mixujte dovtedy, kým nedostanete konzistenciu krémovej polievky. Ochuťte sušenou čili paprikou, balzamovým octom, prípadne bielym korením alebo muškátovým orieškom. Na tanieri posypte tekvicovými semienkami.

Foto: Profimedia.sk

Omáčka a la sviečková

K tretine rozmixovanej tekvice pridajte mrkvu a trochu vývaru. Rozmixujte na hustotu omáčky. Ochuťte domácim ríbezľovým džemom a novým korením. Podávajte napríklad s chlebovými alebo so zeleninovými plackami, k dusenej rybe alebo, ak ste nevyliečiteľný mäsožravec, k varenému mäsu s knedľou.

Nátierka

Zvyšok rozmixovanej tekvice ochuťte bylinkami, pretlačeným cesnakom, ak ho máte rady, a koreninami. Premiešajte s lyžicou kvalitného oleja alebo kokosového tuku a so šťavou z limety.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

To najlepšie z kúpeľní! Pripomeňme si intímne triky najkrajších Sloveniek

Po celý rok vám známe krásky prezrádzali triky pre krásne telo, pleť a vlasy....