Dátum: Utorok 27.09.2016 Dnes oslavuje: Cyprián Zajtra: Václav

Práve číta: 9466

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Kuchynské múdrosti: Pyré nerobte mixérom

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 27. január 2014, 10:00
Foto: Profimedia.sk Aj kuchyňa má svoje nepísané pravidlá. Chcete v tej svojej vyvárať veľkolepé pochúťky? Prečítajte si naše rady.

Aj kuchyňa má svoje nepísané pravidlá. Chcete v tej svojej vyvárať veľkolepé pochúťky? Prečítajte si naše rady.

Studené mäso nedávajte rovno na panvicu

Ak vyberiete priamo z chladničky steaky, rezne či kotlety a položíte ich do rozpáleného oleja, stratia priveľa soli a zostanú suché. Tuk sa okolo studeného mäsa rýchlo ochladí, preto sa nemôže vytvoriť krusta. Mäso sa namiesto pečenia začne dusiť a vytečie z neho všetka šťava. Nechajte ho preto chvíľu odležať pri izbovej teplote.

Varené vajíčka nemusíte schladiť

Uvaríte vajíčka a hneď ich zalejete studenou vodou, aby sa dali lepšie ošúpať? Už vás síce nepália na prstoch, ale ani vám také studené nechutia? Vedzte, že ochladzovanie škrupiny nemá žiadny vplyv na jej lepšie šúpanie. To, či sa vaječná škrupina ľahko oddeľuje alebo nie, závisí od dátumu znášky a hodnoty pH.

Pol litra nie je pol kila

Niektoré hrnčekové recepty sú síce založené na meraní objemu aj hmotnosti rovnakou odmerkou, no tieto dve veličiny nemožno spájať. Pevné suroviny ako cukor a múka majú na základe svojej štruktúry jedinečnú hmotnosť.

Ak chcete bez váhy presnejšie odmerať sypké suroviny, orientujte sa radšej podľa lyžice. Lyžica múky je asi 10 gramov. Pri cukre to však úplne neplatí. Lepšie je použiť presnú odmerku alebo sa predsa len obťažovať s kuchynskou váhou.

Himalájska soľ nie je zdravšia

Obsahuje 97 percent chloridu sodného, pričom bežná kuchynská soľ ho má 98 percent. Kryštalická soľ teda nemá žiadne mimoriadne zdravotné účinky. Jediným rozdielom je jej podstatne vyššia cena.

Zemiakové pyré nerobte mixérom

Uľahčujete si prácu, kde sa dá? Pri domácom zemiakovom pyré sa vám však neoplatí vyberať tyčový mixér. Jeho ostré nože rozsekajú škrobové zrnká zemiakov a masa zmazľavie. Použite preto staromódne pučidlo alebo lis.

Olivový olej znesie aj vysoké teploty

Taliani používajú na všetko iba olivový olej, a to aj na vysmážanie, fritovanie a pečenie. Dokonca aj ten extra panenský! Dôležité je vedieť, že jeho bod prepálenia je 180 stupňov Celzia. Môžete ho teda zahrievať tesne pod túto teplotu, čo pri väčšine pokrmov úplne postačuje.

Čerstvá zelenina a ovocie nepatria do chladničky

Niektorým druhom síce nižšie teploty neublížia, no tomuto ovociu a zelenine chladnička vyslovene škodí:

  • Paradajky a uhorky – v chlade strácajú arómu a zostávajú sklovité.
  • Cesnak – začne klíčiť, urobia sa na ňom zelené škvrny.
  • Zemiaky – pri nižších teplotách sa škrob, ktorý obsahujú, premení na cukor.
  • Banány –v chlade prestanú dýchať, stratia svoju typickú arómu a začnú sa tvoriť čierne fľaky, až sčernie celá šupka.
  • Ananás a mango – v chlade strácajú vitamíny.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Vychutnajte si záplavu višní: Vysaďte tú správnu zostavu

Prosím o odpoveď na otázku, či je neskorá višňa GEREMA, ktorá je vraj odolná...
 

Ako pestovať tekvice? Tešte sa aj vy z bohatej úrody

Zatiaľ, čo niekto rok čo rok vypestuje bohatú úrodu impozantných tekvíc...
 

5 krokov, aby orchidea na zimu krásne rozkvitla

Orchidea v našich podmienkach prirodzene zakvitne zvyčajne na zimu. Viete...
 

Georgíny už treba vybrať z pôdy: Pripravte hľuzy na zimu

Koncom septembra či začiatkom októbra nastáva čas, keď sa vyberajú teplomilné...
 

Využite jeseň: Ako si vybrať a ako vysadiť ríbezle?

Ríbezle sú zdravé, chutné a obľúbené ovocie. Kríčky sú pomerne nenáročné...