Dátum: Sobota 24.09.2016 Dnes oslavuje: Ľuboš, Ľubor Zajtra: Vladislav

Práve číta: 25432

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Luxusné zaoceánske lode: Takto to vyzerá v zákulisí

Zdroj: ŠARM/ Milan Grejták 14. september 2012, 07:00
Foto: profimedia.sk Zaoceánske lode skrývajú aj takýto luxus.

Vlado Lengyel (32) z Kysaku strávil viac ako tri roky v Karibiku ako čašník na zaoceánskej lodi. Pre cestujúcich sú rajom, pre zamestnancov niekedy očistcom.

Vlado sa do luxusného plávajúceho hotela dostal po roku snaženia a dvoch konkurzoch, kde človek mohol skončiť len preto, že mal špinavé nechty alebo neprišiel v kravate. Začínal ako väčšina nováčikov – obsluhovaním personálu v podpalubí. „Je tam obrovská, nepretržito otvorená jedáleň, kde sa stravuje aj kapitán lode. Až neskôr sa možno prepracovať do jedálne pre hostí. Na takýchto lodiach je pritom okolo tisíc členov posádky a zhruba trojnásobok hostí. Robí sa desať i viac hodín denne, voľno prakticky neexistuje,“ spomína na neľahké začiatky, keď uvažoval aj o tom, či mu to všetko za to stojí. Presvedčila ho prvá výplata. „Čašník má fixných tisíc dolárov, stravu a ubytovanie. K tomu dostáva prepitné. Po jednej plavbe sme si s hlavným čašníkom niekedy rozdelili aj štyristo dolárov,“ prezrádza. I preto mali všetci radi kratšie plavby trvajúce tri či štyri dni.

Prefíkaní hostia

Niekoľkokrát sa ocitol aj v Taliansku, kde lode pre Američanov vyrábali. „Bol som súčasťou otváracieho tímu,“ vysvetľuje. Zdalo by sa, že to bolo ocenenie kvality jeho práce, Vlado si to však nemyslí. „Nové lode nemal nikto rád, hoci boli čoraz modernejšie. Nie je to však na nich zabehnuté a zo začiatku jazdia niekoľko mesiacov len v Európe. Trasy sú dlhé a pre hostí i pre posádku je to potom utrpenie.“

Napriek niekoľkoročnému predchádzajúcemu pôsobeniu v Anglicku mal Vlado spočiatku občas problém s angličtinou. „Stalo sa mi, že som i trikrát priniesol niečo iné, ako si hostia pýtali. Bolo si treba zvyknúť na rôzne americké slangy, ktoré sú v každom štáte iné. Horšie však bolo, ak prišiel náročný a navyše nevrlý hosť, ktorý s čašníkom neprehodil ani slovo. To som sa mohol aj pokrájať, vždy vyzeral nespokojný,“ prezrádza Vlado. Myslí si, že niektorí to robili náročky. „Časť sumy, čo za pobyt na lodi platili, bola určená pre čašníka. No ak nebol spokojný s jeho službami, mohol na konci pobytu požiadať o jej vrátenie bez toho, aby musel niečo bližšie vysvetľovať. Hlavne ľudia z chudobnejších oblastí Spojených štátov ako Georgia či Alabama to využívali niekedy až húfne. Potom sme robili prakticky zadarmo,“ poukazuje na prefíkanosť niektorých Američanov. Navyše, ak čašník získal tri záporné hodnotenia, mohol sa s ďalšou prácou rozlúčiť.

Povinný úsmev

Na jednej plavbe mal na starosti v priemere dvadsať ľudí. Musel vyhovieť každému, či to bolo dieťa, človek na vozíku, alebo alergik. „Dôležitý bol hlavne úsmev. Mali sme tam kolegyňu z Česka, ktorá sa usmievala veľmi málo. Vedenie jej preto pripravilo desaťhodinový kurz usmievania,“ vraví Vlado. Úsmev preto musel mať na tvári, keď mu hosť nahádzal kosti pod stôl, keď sa opil a vykrikoval, keď ho učil používať príbor, alebo keď upratoval vývratky po staršej dáme, ktorá ich v jedálni rozkývanej vlnami vypustila i so zubnou protézou. „Stalo sa mi, že ma jedna černošská rodina poslala hádam osemkrát do kuchyne po nejakú vec. Bolo vidieť, že to robia náročky, pre zábavu. Bolo im jedno, že som musel zakaždým cez jedáleň, eskalátorom do kuchyne a späť. Ich to nebolelo.“

Boj o riad

Lode plávali zväčša v noci tak, aby hostia deň strávili v zaujímavých letoviskách na pobreží. Pritom každá loď bola v podstate jedným plávajúcim letoviskom s množstvom reštaurácií, bazénmi, umelými vodopádmi i pyramídami, ale aj s klziskami, diskotékami a kasínami. „Často to bolo až gýčovité, keď napríklad pri bazéne postával trojmetrový plastový jeleň. Američania to však majú radi.“

Vlado Lengyel (32) z Kysaku strávil viac ako tri roky v Karibiku .

Kým na palubách sa ľudia zabávali, v zákulisí to bolo často o boji. „Čašníci sa predháňali, kto skôr zoberie pripravené jedlo, len aby ich hostia boli spokojní. Bojovali sme aj o taniere a príbory, lebo každý chcel mať svoje stoly tip-top. Stávalo sa totiž, že nejakého riadu bolo málo. A to si predstavte, že v tomto chaose sa máte v jednej chvíli s ostatnými čašníkmi postaviť do radu a hosťom zaspievať O, sóle mio alebo začať tancovať makarenu.“ Aj zabávať hostí bolo mal totiž Vlado v náplni práce.

Rozprávkové prepitné

Hostia si na rozdiel od posádky, ktorá jedla hlavne kurčatá, mohli dopriať i rôzne steaky, kačky a slimáky. „Keď boli homáre, dali si ich takmer všetci, pritom to chutilo ako guma,“ opisuje niečo z jedálneho lístka. Niektorí hostia si dali všetko. „Mal som muža, čo si dal priniesť naraz päť jedál a zjedol ich,“ dodáva so smiechom.

Štyri dni na lodi snov hostí vyšlo od dvesto do tisíc dolárov. „Čím je človek na nižšej palube, tým je výbava sparťanskejšia a cena nižšia. Boli tam však aj apartmány, kde sa za noc platilo desaťtisíc dolárov. Keď som sa pýtal, či si ich niekto aj objednáva, povedali mi, že tam mali dôchodcu, čo si ho prenajal na tri mesiace.“ Tam si už hosť dovolí aj osobného čašníka, ktorý dokáže zarobiť i viac ako päťtisíc dolárov. Z chýrov kolujúcich po lodiach Vlado spomína na kolegu, ktorému hosťka z Austrálie v testamente odkázala osem miliónov dolárov, alebo na ďalšieho, čo prišiel za svoju úslužnosť k Rolls Royceu. Jeho najpríjemnejší tringelt bol od dôchodcu, čo predtým pracoval pre NASA, len za to, že sa s ním rozprával. S hosťami z Filadelfie, ktorých bavil rozhovormi o hokeji, si zasa vymieňal hokejové dresy.

Opačný zážitok mal s tučnou Američankou, ktorú na vozíku vyviezol z lode po úzkej, zvažujúcej sa rampe: „Mala vari dvesto kíl a vôbec mi nepomáhala, keď som ju nakladal. Dole rampou som brzdil, až mi podrážky horeli, a keď bola na móle, pokojne sa postavila, zbalila vozík a odišla.“


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Výsadba sliviek: Podľa čoho vybrať vhodné odrody?

Mám záhradku a chcem zasadiť slivky. Prosím o radu aké. Záhradka je v Nitre....
 

Chryzantémy sa postarajú o zakvitnutnú jeseň na balkóne

Kompaktné odrody chryzantém sú stvorené do nádob. Ozdobte si nimi balkón,...
 

Zberajte šípky: Pred mrazmi do čaju, po mrazoch do džemov

Názory na vhodný termín zberu šípok sa líšia. Akoby aj nie, veď je pravda,...
 

Vychutnávajte si stopkový zeler až do neskorej jesene

Nezabudnite pred priamou konzumáciou stonky zeleru bieliť, povieme si,...
 

Na poslednú chvíľu: Ako vybrať mečíky z pôdy a uskladniť hľuzy?

Mečíky známe aj ako gladioly, treba na zimu vybrať z pôdy, hľuzy nesmú premrznúť....