Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Naj bylinky na balkón a okno: Nahraďte sušené za čerstvé

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 02. apríla 2014, 10:00
Foto: Profimedia.sk Začnite používať čerstvé bylinky. Keď sa pustíte do varenia, aj vašim susedom sa začnú zbiehať slinky v ústach.

Začnite používať čerstvé bylinky. Keď sa pustíte do varenia, aj vašim susedom sa začnú zbiehať slinky v ústach.

Prichádza jar, preto je najvyšší čas nahradiť sušené koreniny čerstvými zelenými bylinkami. Čím viac zelenej, tým viac chuti a vône dostanete do jedál.

Zoberte si príklad z francúzskej a talianskej kuchyne, ktoré sa bez byliniek nezaobídu. A všimnite si, že Francúzi ani Taliani nie sú veľmi obézni. Jedlá ochutené bylinkami a správnym korením obmedzujú použitie tuku, dokonca ich stačí aj menej soliť a cukriť. Ak si na tanier naservírujete voňavé a farebné jedlo, rýchlejšie vás zasýti a uspokojí na dlhší čas.

Bylinky za oknom

Nepotrebujete mať záhradu. Bylinky sú ideálne na pestovanie v črepníkoch na balkóne alebo na širokom parapete kuchynského okna. To, čo zasadíte v marci, „vyraší“ už o mesiac. Ak nie ste skúsená pestovateľka, kúpte si už vypestované rastlinky alebo sadenice.

Chcete si založiť bylinkovú minizáhradku? Najprv si urobte plán. Voňavé a kvitnúce bylinky, ako napríklad rumanček, nechtík, šalvia, levanduľa a materina dúška, potrebujú viac miesta. Radšej zvoľte väčšie a hlbšie črepníky – rastliny budú mať viac listov. Vňaťové bylinky, ako napríklad bazalka či mäta, budú prosperovať aj v menšom množstve zeminy.

So starostlivosťou to nepreháňajte

Bylinky pravidelne strihajte a oberajte im listy. To podporuje ich ďalší rast. Čo sa týka hnojenia, názory sa rôznia, ale mnohí odborníci ho neodporúčajú. Radšej nech majú bylinky menej reprezentatívny vzhľad, ako by ich mali znehodnotiť chemikálie. A polievajte ich s citom. Väčšina zelených rastliniek neznáša prelievanie.

Čo s čím do hrnca

Neexistujú žiadne pravidlá, ako treba kombinovať bylinky. Všetko závisí od vašej fantázie a chuti. Ideálne je pridávať časť byliniek na začiatku a časť ku koncu varenia. Tie, čo idú do hrnca skôr, nakrájajte nadrobno, tak najlepšie využijete ich chuťový aj voňavý potenciál. Nakoniec pridajte alebo jedlo ozdobte celými lístkami, ktoré sú aj efektné. Aj do šalátov môžete dať lístky celé, so zálievkou skutočne vyniknú.

Bylinkové oleje

Vyskúšajte domáci aromatizovaný bylinkový olej. Jeho príprava je jednoduchá. Čerstvé bylinky umyte, osušte a vložte do čistej fľaše. Zmes zalejte napríklad slnečnicovým olejom a nechajte tri týždne lúhovať na svetle. Takto pripravený olej potom preceďte do čistej fľaše. Použitie bylinkového oleja je ideálne pri príprave marinád, zálievok, ale aj pri varení.

Foto: Profimedia.sk

Naj bylinky na balkón a okno

  • Tymian – využijete ho do zeleninových polievok, šalátov, na hydinové mäso alebo na pečeň. Vynikajúci je tymian citrónový.
  • Majorán – je skvelý do sýtych polievok, na hovädzie mäso, zverinu a do vnútorností, ako aj na jedlá zo zemiakov.
  • Saturejka – využijete ju na ochutenie všetkých druhov mäsa, šalátov a do jedál s fazuľou.
  • Oregano – perfektné do cestovinových jedál a na šaláty.
  • Bazalka – skvelé korenie do omáčok, polievok, na mäso alebo do šalátov, veľmi sa hodí aj k paradajkám.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (3. časť)

Niektoré vtáky dávajú prednosť teplejším krajinám. Iné hľadajú útočisko...
 

Lieskovce si môžete vypestovať aj v záhrade

Liesky sú naším domácim druhom. Rastú na okrajoch lesov, kde tvoria súčasť...
 

FOTOsúťaž: Pošlite nám adventný veniec a vyhrajte knihu

Zapáliť si sviečku na svojom vlastnom adventnom venci stojí za to. Pochváľte...
 

Brest ako liek: Účinný pri poruchách trávenia

Čaj z kôry brestu upokojí všetko s čím príde do styku. Má široké využitie....
 

FOTOinšpirácie: Poradíme vám, ako naplno využiť šišky

Hoci pre niekoho nie sú šišky ničím zaujímavé, všetkým kreatívcom so šikovnými...