Tip redakcii
 

Naj bylinky na balkón a okno: Nahraďte sušené za čerstvé

Začnite používať čerstvé bylinky. Keď sa pustíte do varenia, aj vašim susedom sa začnú zbiehať slinky v ústach.

02. apríla 2014, 10:00
Začnite používať čerstvé  bylinky. Keď sa pustíte  do varenia, aj vašim  susedom sa začnú zbiehať  slinky v ústach.

Začnite používať čerstvé bylinky. Keď sa pustíte do varenia, aj vašim susedom sa začnú zbiehať slinky v ústach.

Autor: Profimedia.sk

Prichádza jar, preto je najvyšší čas nahradiť sušené koreniny čerstvými zelenými bylinkami. Čím viac zelenej, tým viac chuti a vône dostanete do jedál.

Zoberte si príklad z francúzskej a talianskej kuchyne, ktoré sa bez byliniek nezaobídu. A všimnite si, že Francúzi ani Taliani nie sú veľmi obézni. Jedlá ochutené bylinkami a správnym korením obmedzujú použitie tuku, dokonca ich stačí aj menej soliť a cukriť. Ak si na tanier naservírujete voňavé a farebné jedlo, rýchlejšie vás zasýti a uspokojí na dlhší čas.

Bylinky za oknom

Nepotrebujete mať záhradu. Bylinky sú ideálne na pestovanie v črepníkoch na balkóne alebo na širokom parapete kuchynského okna. To, čo zasadíte v marci, „vyraší“ už o mesiac. Ak nie ste skúsená pestovateľka, kúpte si už vypestované rastlinky alebo sadenice.

Chcete si založiť bylinkovú minizáhradku? Najprv si urobte plán. Voňavé a kvitnúce bylinky, ako napríklad rumanček, nechtík, šalvia, levanduľa a materina dúška, potrebujú viac miesta. Radšej zvoľte väčšie a hlbšie črepníky – rastliny budú mať viac listov. Vňaťové bylinky, ako napríklad bazalka či mäta, budú prosperovať aj v menšom množstve zeminy.

So starostlivosťou to nepreháňajte

Bylinky pravidelne strihajte a oberajte im listy. To podporuje ich ďalší rast. Čo sa týka hnojenia, názory sa rôznia, ale mnohí odborníci ho neodporúčajú. Radšej nech majú bylinky menej reprezentatívny vzhľad, ako by ich mali znehodnotiť chemikálie. A polievajte ich s citom. Väčšina zelených rastliniek neznáša prelievanie.

Čo s čím do hrnca

Neexistujú žiadne pravidlá, ako treba kombinovať bylinky. Všetko závisí od vašej fantázie a chuti. Ideálne je pridávať časť byliniek na začiatku a časť ku koncu varenia. Tie, čo idú do hrnca skôr, nakrájajte nadrobno, tak najlepšie využijete ich chuťový aj voňavý potenciál. Nakoniec pridajte alebo jedlo ozdobte celými lístkami, ktoré sú aj efektné. Aj do šalátov môžete dať lístky celé, so zálievkou skutočne vyniknú.

Bylinkové oleje

Vyskúšajte domáci aromatizovaný bylinkový olej. Jeho príprava je jednoduchá. Čerstvé bylinky umyte, osušte a vložte do čistej fľaše. Zmes zalejte napríklad slnečnicovým olejom a nechajte tri týždne lúhovať na svetle. Takto pripravený olej potom preceďte do čistej fľaše. Použitie bylinkového oleja je ideálne pri príprave marinád, zálievok, ale aj pri varení.

Foto: Profimedia.sk

Naj bylinky na balkón a okno

  • Tymian – využijete ho do zeleninových polievok, šalátov, na hydinové mäso alebo na pečeň. Vynikajúci je tymian citrónový.
  • Majorán – je skvelý do sýtych polievok, na hovädzie mäso, zverinu a do vnútorností, ako aj na jedlá zo zemiakov.
  • Saturejka – využijete ju na ochutenie všetkých druhov mäsa, šalátov a do jedál s fazuľou.
  • Oregano – perfektné do cestovinových jedál a na šaláty.
  • Bazalka – skvelé korenie do omáčok, polievok, na mäso alebo do šalátov, veľmi sa hodí aj k paradajkám.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.