Dátum: Piatok 24.10.2014 Dnes oslavuje: Kvetoslava Zajtra: Aurél

Práve číta: 10461

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Nasušte si huby

Zdroj: DENISA BORKOVIČOVÁ, Foto: ROBO HUBAČ, PETER ZÁHRADNÍK, archív, profimedia.sk 10. september 2008, 12:00

Ak sa vám podarí nazbierať poriadny košík húb, nemusíte sa trápiť, že to množstvo nedokážete zjesť. Huby môžete naložiť do octu, slaného nálevu či usušiť... Správe sušenie je síce hotová veda, no s nami to zvládnete!

Zapamätajte si, že huby musíte spracovať čo najskôr, najlepšie do 24 hodín po zbere. Ak ich správne usušíte, môžete si na nich pochutiť aj po rokoch! Vysušené huby totiž musia mať svoju arómu, chuť, ale i farbu. 
„Sušte len zdravé a nečervivé huby. Predtým však ešte raz skontrolujte, či sú jedlé, pretože huba je rovnako jedovatá čerstvá ako sušená, a to aj po niekoľkých rokoch,“ upozornil podpredseda Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied Anton Janitor.

SITKO PRE HUBÁROV: Nedá sa kúpiť, ale šikovný manžel vám ho 
môže jednoducho a rýchlo vyrobiť.

Správne usušiť, správne uložiť

Najprv huby zbavte nečistôt, ale neumývajte! Potom nakrájajte na plátky, nie príliš tenké. „Najlepšie na hrúbku päť milimetrov,“ odporučil Janitor. 


Podľa jeho slov si práve takto zachovajú skvelú arómu i chuť a nebudú sa lámať. Huby môžete sušiť na slnku, ale aj v tieni. „Základom je dostatočný prúd vzduchu, takže najlepšie je poukladať ich na prútený podnos alebo na sieťku v drevenom rámčeku,“ upozornil odborník. 
Huby môžete vysušiť aj v rúre. V takom prípade ich poukladajte na plech a sušte pri teplote 60 až 80 stupňov Celzia. Čas aj prácu vám však najlepšie ušetrí sušenie v sušičke. 

SUŠIČKA: Okrem ovocia vám krásne nasuší aj huby. 
Kúpite ju od 1 800 korún (59,75 €).


Usušené huby uložte do látkových vrecúšok alebo sklených vzduchotesných nádob. Uchovajú si tak svoju jedinečnú arómu. 
„Sušené huby môžete skladovať aj niekoľko rokov, najviac však päť. Potom je lepšie vymeniť ich za čerstvo nasušené,“ uzavrel Janitor.

 

Karfiolové fašírky s hubami

POTREBUJETE: 
1 stredne veľký karfiol, 
100 g sušených húb, 
cibuľa, 
ľubovoľné korenie, 
hladká múka, 
strúhanka, 
1 až 2 vajcia, 
olej

AKO NA TO: 
Karfiol uvaríme v osolenej vode. Necháme odkvapkať, vychladnúť a potom ho posekáme. Sušené huby si vopred namočíme, necháme odkvapkať. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a pridáme namočené a odkvapkané huby. Chvíľu podusíme a studené zmiešame s karfiolom. Pridáme celé vajcia, hladkú múku, korenie a strúhanku na zahustenie. Z masy tvarujeme malé fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji z oboch strán. Najlepšie sú s novými zemiakmi.

Kapustnica so šošovicou, hubami a klobásou

POTREBUJETE: 
100 g šošovice, 
10 g sušených húb, 
40 g údenej slaniny, 
150 g údenej klobásy, 
250 g kyslej kapusty, 
mletá rasca, 
bobkový list, 
1 menšia cibuľa, 
30 g hladkej múky, 
mletá červená paprika, 
mleté čierne korenie, 
soľ

AKO NA TO: 
Vopred namočenú šošovicu a sušené huby uvaríme spolu s rascou a bobkovým listom takmer do mäkka. Pridáme kyslú kapustu a dovaríme. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, rozškvaríme, pridáme na drobno nasekanú cibuľu, speníme, zaprášime múkou a opražíme. Odstavíme, primiešame mletú červenú papriku a vlejeme do polievky. Nakoniec osolíme, okoreníme, pridáme klobásu a povaríme ešte 15 až 20 minút.

Polievka zo sušených húb

POTREBUJETE: 
40 g sušených húb, 
1 l vody, 
2 kocky hovädzieho bujónu, 
4 lyžice bieleho vína, 
3 lyžice masla, 
12 lyžíc smotany na šľahanie, 
soľ, 
mleté čierne korenie

AKO NA TO: 
Huby zalejeme vodou a necháme napučať. Potom ich scedíme a zalejeme čistou vodou. Pridáme bujón, víno a varíme do mäkka. Počas varenia dochutíme soľou a korením. Pred koncom varenia primiešame smotanu a maslo.

Zemiakové placky s rýdzikmi

POTREBUJETE: 
200 g čerstvých rýdzikov, 
500 g zemiakov, 
50 g ementálu, 
polohrubú múku, 
vajce, 
olej, 
rascu, 
mleté čierne korenie, 
majorán, 
cesnak, 
soľ

AKO NA TO: 
Zemiaky nastrúhajte na jemno. Pridajte soľ, korenie, rascu, majorán, rozotrený cesnak a vajce. Poprášte múkou, prisypte postrúhaný ementál a nadrobno pokrájané rýdziky. Zmes dobre premiešajte a upečte ako tradičné zemiakové placky na oleji.

HRÍBY A RÝDZIKY DAJTE DO NÁLEVU

Mnohí gurmáni si huby nakladajú do kyslého nálevu alebo do soli. Ale pozor. Zatiaľ čo na sušenie sú vhodné takmer všetky druhy, ktoré neobsahujú príliš veľa vody, na nakladanie si musíte pozorne vyberať. 

NAKLADANIE HÚB: Okrem rôznych nálevov ich môžete konzervovať aj v soli.


Na naloženie do kyslého alebo sladkokyslého nálevu sú vynikajúce hríby a rýdziky. Chutné budú aj ďalšie vaše úlovky, ako sú masliaky, pečiarky, kuriatka jedlé, podpňovky, pôvabnice fialové, dvojfarebné, strmuľky inovaťové, ale aj niektoré iné.

Ako na to: 
Použite mladé, zdravé a menšie kúsky. Po očistení huby dôkladne umyte vo vode. Potom ich vložte do vriacej vody na 3 - 4 minúty, pridajte asi jednu kávovú lyžičku soli na liter vody. Ak máte kyselinu citrónovú, pridajte štvrť kávovej lyžičky. Huby budú mať krásnu jasnú farbu. Povarené huby vyberte a ukladajte do sklenených pohárov. Potom ich zalejte nálevom, aký sa pripravuje aj na uhorky. Sterilizujte pri teplote 100 stupňov Celzia tridsať minút.

Huby v soli

Tento spôsob konzervovania sa používa menej, ale je jednoduchší a huby sú naozaj veľmi chutné. Na nakladanie do soli sú najvhodnejšie rýdziky, kuriatka jedlé, menej hríby, jedlé druhy plávok, pečiarky, prípadne iné huby.

Ako na to: 
Príprava je rovnaká ako pri nakladaní do nálevu. Uvarené huby však nechajte vychladnúť a nakladajte tak, že dno pohára posypete vrstvou soli, potom uložíte vrstvu húb, potom opäť soľ a tak to striedajte, až kým nebude pohár plný. Na vrchu však musí byť soľ. Na jeden kilogram húb dajte najmenej 250 gramov soli! Tá ich perfektne konzervuje, vďaka čomu ich ani nemusíte vzduchotesne uzatvárať.

Chcete sušiť? 
Nezabudnite:

– V žiadnom prípade huby nesušte na novinách. Farba im totiž škodí. 
– Pri sušení ich nezabudnite obracať, aby sa riadne presušili. 
– Huby sušte najviac štyri dni. Pri dlhšom sušení totiž môžu začať plesnivieť. 
– Skôr ako ich uskladníte, presvedčte sa, či sú dosť vysušené. Mali by „šušťať“. 
– Huby obsahujú veľa vody, takže z 1 kg čerstvých získate len asi 10 dag sušených húb. 
- Sušené huby by ste mali najneskôr do piatich rokov zjesť. 
- Keď sa rozhodnete sušené huby použiť, najprv ich vložte do vlažnej vody, aby zmäkli. Potom vodu zlejte.

Pozor na chrobáky

Ak ste huby usušili správne, určite v nich nesmiete nájsť pavučinku, ktorá by spájala jednotlivé kúsky. Tiež nesmú obsahovať hmyz, ani larvy. V prípade, že sa v nich rozmnožia chrobáky, ihneď ich vyhoďte. 

Náš tip: Pomeľte ich 
Dobre usušené hríby môžete pomlieť v mlynčeku na prášok. Je to málo používaný a nedocenený spôsob spracovania húb. Získate však dobrotu, ktorá obsahuje veľa bielkovín. Hríbový prášok skladujte vo vzduchotesných nádobách, sklených alebo kovových. Môžete ho využiť ako tradičnú vegetu, teda ochutiť si ním polievku či omáčku. Jedlo sa vám odmení príjemnou arómou a chuťou.

 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Vyrezávanie tekvice: Toto sú triky, s ktorými to zvládnete na jednotku

Chcete si spestriť jeseň, no nie ste si istý, ako vyrezať tekvicu správne?...
 

Stromy na jeseň: Nakombinujte si okrasné dreviny podľa farby listov

Začiatok jesene je známy fantastickým ohňostrojom žiarivých farebných...
 

Jahrada 2014: Pozrite si najkrajšie ovocie a prekonajte rekord v rýľovaní

Výstavisko v Trenčíne bude už po piatykrát organizuje výstavu Jahrada,...
 

Najkrajší strom Slovenska: Zviditeľnite ten svoj!

Iste aj vy poznáte krásny strom s bohatou históriou, alebo taký, ktorý ste...
 

Hľadá sa najkrajšie jablko a hruška

Už tradične sa v jeseni koná celoslovenská súťaž O najkrajšie jablko (19.ročník)...