Tip redakcii
 

Neplytvajte jedlom: Máme pre vás 10 rád, ako tým ušetríte

Koľko jedla vyhodíte za týždeň, pretože sa pokazilo? Tu je 10 tipov, ako obmedziť plytvanie potravinami a ušetriť hromadu peňazí.

24. apríla 2014, 11:00
Koľko jedla vyhodíte za týždeň, pretože  sa pokazilo? Tu je 10 tipov, ako obmedziť  plytvanie potravinami a ušetriť hromadu  peňazí.

Koľko jedla vyhodíte za týždeň, pretože sa pokazilo? Tu je 10 tipov, ako obmedziť plytvanie potravinami a ušetriť hromadu peňazí.

Autor: Profimedia.sk

Do koša putuje nespočetné množstvo nedojedených zvyškov a pokazených potravín. Zamyslite sa nad svojím konzumným spôsobom života a uľavíte nielen peňaženke ale aj životnému prostrediu.

1. Plánujte nákupy

Zostavte si menu na celý týždeň. Overte si, čo doma máte, a kúpte iba to, čo vám chýba. Nakupujte presne podľa zoznamu, nič navyše. Do obchodu nechoďte s prázdnym žalúdkom, aby ste nedoniesli domov zbytočnosti. Uprednostnite vážené ovocie, zeleninu či mäsové výrobky pred balenými, aby ste kúpili len toľko, koľko potrebujete.

2. Pozerajte dátumy

Potraviny s krátkou lehotou spotreby kupujte len vtedy, keď ich čo najskôr zjete. Do zásoby nakupujte len trvanlivejšie potraviny. Rozlišujte: „dátum spotreby“ označuje, dokedy je výrobok bezpečný na konzumáciu, „dátum minimálnej trvanlivosti“ znamená, dokedy si potravina uchováva určité vlastnosti, pričom je bezpečná aj po tomto dátume.

3. Dobre skladujte

To, ako máte konkrétnu potravinu uchovávať, sa dozviete na jej obale. Nevyhoďte ho skôr, ako si to prečítate.

4. Skontrolujte chladničku

Potraviny ostanú dlhšie čerstvé, keď je v chladničke správna teplota – 1 až 5 stupňov Celzia. Skontrolujte teplotu v chladničke. Ak dobre nechladí, prezrite tesnenie alebo ju nastavte na vyšší stupeň.

5. Vyhadzujte čo najmenej

Keď vyhadzujete potraviny, mrháte peniazmi. Predídete tomu rozumným prístupom.

6. Princíp rotácie

Práve nakúpené potraviny dajte do zadnej časti chladničky alebo skrinky, staršie dopredu. Tak budete mať na očiach tie, ktoré treba skôr spotrebovať, aby sa neskazili.

7. Menšie porcie

Naložte si na tanier menej a radšej si pridajte, keď máte chuť, aby nezjedené zvyšky neskončili v koši.

8. Využite zvyšky

Jedlo nevyhadzujte. Keď sa vám nechce jesť dva dni po sebe to isté, radšej zvyšky odložte do mrazničky. Vädnúcu zeleninu využite do polievky, z ovocia, ktoré začína mäknúť, upečte koláč, vysychajúcu šunku pridajte do omelety či do praženice.

9. Mrazte

Ak nejete veľa chleba či pečiva, nechajte vonku len toľko, koľko spotrebujete za dva dni, a zvyšok dajte zamraziť. Tvrdnúce pečivo vyberte z mikroténu, aby nezačalo plesnivieť, a po usušení ho zomeľte na strúhanku. Do mrazničky môžete odložiť aj viac porcií jedla, aby ste ich mohli využiť, keď nebudete mať čas variť.

10. Kompostujte odpad

Ak na to máte vhodné podmienky, kompostujte. Šupy z ovocia a zo zeleniny hádžte do kompostovacej nádoby a o niekoľko mesiacov budete mať výživné hnojivo na rastliny.

Viete, že…

v Európskej únii sa každoročne vyhodí takmer 90 miliónov ton jedla. Na každého občana únie tak pripadne za rok až 179 kilogramov odpadu z potravín. Európska komisia na základe zozbieraných podkladov odhaduje, že od roku 1974 sa plytvanie potravinami zvýšilo až o 50 percent a že do roku 2020 by mal objem potravinového odpadu vzrásť o ďalších 40 percent, to znamená o 126 miliónov ton. V EÚ paralelne prebieha viacero iniciatív na zefektívnenie výroby a spotreby potravín. Rok 2014 bol vyhlásený za Rok boja Európskej únie proti plytvaniu potravinami.

Foto: Profimedia.sk

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.