Dátum: Piatok 30.09.2016 Dnes oslavuje: Jarolím Zajtra: Arnold

Práve číta: 4768

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Neplytvajte jedlom: Máme pre vás 10 rád, ako tým ušetríte

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 24. apríl 2014, 11:00
Foto: Profimedia.sk Koľko jedla vyhodíte za týždeň, pretože sa pokazilo? Tu je 10 tipov, ako obmedziť plytvanie potravinami a ušetriť hromadu peňazí.

Koľko jedla vyhodíte za týždeň, pretože sa pokazilo? Tu je 10 tipov, ako obmedziť plytvanie potravinami a ušetriť hromadu peňazí.

Do koša putuje nespočetné množstvo nedojedených zvyškov a pokazených potravín. Zamyslite sa nad svojím konzumným spôsobom života a uľavíte nielen peňaženke ale aj životnému prostrediu.

1. Plánujte nákupy

Zostavte si menu na celý týždeň. Overte si, čo doma máte, a kúpte iba to, čo vám chýba. Nakupujte presne podľa zoznamu, nič navyše. Do obchodu nechoďte s prázdnym žalúdkom, aby ste nedoniesli domov zbytočnosti. Uprednostnite vážené ovocie, zeleninu či mäsové výrobky pred balenými, aby ste kúpili len toľko, koľko potrebujete.

2. Pozerajte dátumy

Potraviny s krátkou lehotou spotreby kupujte len vtedy, keď ich čo najskôr zjete. Do zásoby nakupujte len trvanlivejšie potraviny. Rozlišujte: „dátum spotreby“ označuje, dokedy je výrobok bezpečný na konzumáciu, „dátum minimálnej trvanlivosti“ znamená, dokedy si potravina uchováva určité vlastnosti, pričom je bezpečná aj po tomto dátume.

3. Dobre skladujte

To, ako máte konkrétnu potravinu uchovávať, sa dozviete na jej obale. Nevyhoďte ho skôr, ako si to prečítate.

4. Skontrolujte chladničku

Potraviny ostanú dlhšie čerstvé, keď je v chladničke správna teplota – 1 až 5 stupňov Celzia. Skontrolujte teplotu v chladničke. Ak dobre nechladí, prezrite tesnenie alebo ju nastavte na vyšší stupeň.

5. Vyhadzujte čo najmenej

Keď vyhadzujete potraviny, mrháte peniazmi. Predídete tomu rozumným prístupom.

6. Princíp rotácie

Práve nakúpené potraviny dajte do zadnej časti chladničky alebo skrinky, staršie dopredu. Tak budete mať na očiach tie, ktoré treba skôr spotrebovať, aby sa neskazili.

7. Menšie porcie

Naložte si na tanier menej a radšej si pridajte, keď máte chuť, aby nezjedené zvyšky neskončili v koši.

8. Využite zvyšky

Jedlo nevyhadzujte. Keď sa vám nechce jesť dva dni po sebe to isté, radšej zvyšky odložte do mrazničky. Vädnúcu zeleninu využite do polievky, z ovocia, ktoré začína mäknúť, upečte koláč, vysychajúcu šunku pridajte do omelety či do praženice.

9. Mrazte

Ak nejete veľa chleba či pečiva, nechajte vonku len toľko, koľko spotrebujete za dva dni, a zvyšok dajte zamraziť. Tvrdnúce pečivo vyberte z mikroténu, aby nezačalo plesnivieť, a po usušení ho zomeľte na strúhanku. Do mrazničky môžete odložiť aj viac porcií jedla, aby ste ich mohli využiť, keď nebudete mať čas variť.

10. Kompostujte odpad

Ak na to máte vhodné podmienky, kompostujte. Šupy z ovocia a zo zeleniny hádžte do kompostovacej nádoby a o niekoľko mesiacov budete mať výživné hnojivo na rastliny.

Viete, že…

v Európskej únii sa každoročne vyhodí takmer 90 miliónov ton jedla. Na každého občana únie tak pripadne za rok až 179 kilogramov odpadu z potravín. Európska komisia na základe zozbieraných podkladov odhaduje, že od roku 1974 sa plytvanie potravinami zvýšilo až o 50 percent a že do roku 2020 by mal objem potravinového odpadu vzrásť o ďalších 40 percent, to znamená o 126 miliónov ton. V EÚ paralelne prebieha viacero iniciatív na zefektívnenie výroby a spotreby potravín. Rok 2014 bol vyhlásený za Rok boja Európskej únie proti plytvaniu potravinami.

Foto: Profimedia.sk


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Keď sa nedarí dopestovať koreňovú zeleninu: Kde môže byť chyba?

Nedarí sa mi dopestovať mrkvu a petržlen. Skúsil som hroble, dokúpil piesok...
 

Vychutnajte si chren z vlastnej úrody: Aké korene sa zberajú?

Chren nie je náročný a porastie vám prakticky kdekoľvek. Tú najlepšiu chuť...
 

Poponáhľajte sa, aby ste si stihli nazbierať drienky

V závislosti od oblasti dozrievajú drienky od konca augusta až do októbra....
 

Obyčajná úroda neobyčajných tvarov? Pošlite nám FOTO a vyhrajte!

Hľadáme tie najčudnejšie tvary ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili v našich...
 

Sušená či mrazená? Zásoby papriky nemusia byť len v náleve

Sušenie či mrazenie papriky má trošku iné požiadavky na plody, ako nakladanie...