Dátum: Nedeľa 04.12.2016 Dnes oslavuje:

Barbora Zajtra: Oto

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Ochutnali by ste fazuľovú zmrzlinu?

Zdroj: Šarm/ Ivana Mandáková 04. júla 2012, 16:00
Foto: profimedia.sk Medzi deťmi vedie jahodová príchuť.

Najviac zmrzliny sa spotrebuje v Amerike, až dvadsaťdva litrov na jedného obyvateľa. Za túto pochúťku ľudia na celom svete minú ročne desiatky miliárd eur.

Logicky by sa malo zdať, že najviac zmrzliny sa zje v Európe v južných prímorskych krajinách, no opak je pravda. Najviac jej totiž skonzumujú Švajčiari, Fíni a Švédi. Taliani a Španieli si doprajú asi polovicu množstva zmrzliny, čo je približne sedem litrov na osobu za rok. Na Slovensku je to približne päť litrov zmrzliny na jedného Slováka za rok, čo predstavuje asi dvesto kopčekov. Keďže zmrzlina patrí k najpredávanejším sladkostiam na svete, možno vás neprekvapí suma, ktorú sme ochotní zaplatiť za ňu. Ročne na ňu minieme približne šesťdesiat miliárd eur! A milujeme hlavne čokoládovú. Tá vyhráva pred orieškovou, vanilkovou a punčovou s veľkým náskokom. Z ovocných príchutí hrá prím citrónová, medzi deťmi jahodová.

Lízali už starovekí Gréci

Možno by sa zdalo, že zmrzlina je akási novodobá pochúťka, ale nie je to tak. Túto ľadovú sladkosť poznali už starovekí Gréci a starovekí Rimania. Gréci ju kombinovali s medom a ovocím, Rimania zase s rozličnými ovocnými šťavami. Išlo však o pochúťku pre horných desaťtisíc a bežný človek o nej mohol iba snívať. Hovorí sa dokonca, že rímski diktátori posielali otrokov do hôr po čerstvý sneh, ktorý následne ochucovali a podávali počas rozličných slávností. Babylonskí a egyptskí vládcovia preferovali sneh dovezený z hôr, ktorý bol ochutený orieškami a ovocnými šťavami, Peržania doň pridávali ovocie a šafran.

Nielen v týchto krajinách, ale aj priamo v Európe bola zmrzlina výsadou kráľov. Príkladom je aj anglický kráľovský dvor sedemnásteho storočia, kde zmrzlina predstavovala dezert kráľovskej rodiny a ich hostí a v prípade vyzradenia receptu na túto lahôdku hrozil prísny trest. Napríklad Karol I. vyplácal svojmu osobnému cukrárovi doživotnú rentu za to, že recept na zmrzlinu nevyzradí. Cukrári na ňom však i tak pracovali a snažili sa vylepšiť ho, a tak im v osemnástom storočí napadlo pridať do týchto ľadových, zväčša ovocných predchodcov zmrzliny mlieko. A tu sa začali definitívne písať dejiny zmrzliny takej, ako ju poznáme a milujeme dnes.

Objav kornútka

Naozajstnou masovou pochúťkou sa stala v Amerike, kde vznikol aj prvý kornút. Bolo to vďaka sýrskemu prisťahovalcovi Ernestovi A. Hamwimu, ktorý vyrábal a predával torty. Vedľa neho bol stánok so zmrzlinou, ktorú servírovali do misiek. Tieto však raz nešťastne došli, a tak Ernestovi napadlo, že by mohol vyskúšať stočiť tortové oblátky do tvaru kornúta. I keď sa to možno nezdá, ide o jeden z najväčších objavov v histórii gastronómie.

Hanbiť sa však nemusel ani starý kontinent, tu sa zmrzlina stala veľmi populárnou v roku 1922 – výrobca párkov Thomas Wall začal rozmýšľať, ako zamestná svojich zamestnancov počas leta, keď dopyt po párkoch výrazne klesal. Rozhodol sa pre výrobu balenej zmrzliny. Keďže ju od neho obchody nechceli preberať, začal ju predávať na trojkolesových vozíkoch s nápisom Zastav ma a kúp si jednu. Zožal obrovský úspech.

Pikošky zo života zmrzliny:

- Obrovským milovníkom zmrzliny bol americký prezident USA George Washington, ktorý ju dokonca podával aj svojim dôležitým návštevám.

- Najviac zmrzliny sa údajne spotrebuje v USA, nasledujú Nový Zéland a Austrália, v Európe vedú paradoxne chladné štáty Švédsko a Dánsko.

- Niektorí výrobcovia nanukov začali dbať aj na životné prostredie a začali produkovať svoje nanuky z výlučne udržateľných zdrojov kakaových bôbov. Zatiaľ jedinou značkou, ktorá vyrába z udržateľných zdrojov, je Magnum. Spoznáte to podľa zeleného loga so žabou uprostred.

- Ako prví v Európe začali jesť zmrzlinu počas zimných mesiacov Francúzi, Moskovčania sa čudovali, ako je možné, že doposiaľ lízanie zmrzliny počas zimy nepraktizovali, u nich to predsa bolo vždy bežné...

- Stálymi príchuťami zmrzliny na európskom trhu sú: jahoda, čokoláda, lieskový oriešok a karamel.

- Kráľ Ľudovít XIV. povolil v sedemnástom storočí otvorenie prvej zmrzlinárne Café Procope, ktorá existuje dodnes.

- Vo Venezuele údajne existuje zmrzlináreň, v ktorej ponúkajú až šesťstosedemnásť príchutí zmrzliny.

- Okrem tradičných a obľúbených príchutí zmrzliny sa ustavične vyvíjajú aj menej tradičné, napríklad sardinková, cibuľová, fazuľová či šunková.

Čo majú rady celebrity?

Ľutuje šmolkov

Kristína Farkašová: „Mám rada zmrzlinu. Mám rada orieškovú, straciatellu, kokosovú a chutila mi aj mentolová. Najradšej mám kopčekovú do toho veľkého sladkého kornútka a vždy sa odhodlávam, že jedného dňa vyskúšam šmolkovú, lebo ešte som na to nemala odvahu. Je mi totiž ľúto tých šmolkov, ktorých mrazia.“

Iba jeden kopček

Erika Barkolová: „Ja som asi jediný človek na zemeguli, ktorý neje zmrzlinu ani nanuky, asi mi to jednoducho nechutí. Ale raz až dvakrát za leto predsa len dostanem chuť a vtedy si dám jeden kopček banánovej alebo orieškovej.“

Turecká je najlepšia

Maroš Kramár: „Mám rád zmrzlinu, najradšej straciatellu, vanilkovú, citrónovú. Mám rád krémové zmrzliny. Najlepšia zmrzlina je však aj tak v Turecku, tam sa mi aj páči, že s tým vedia tak pekne žonglovať, a pre deti je to úžasné divadlo.“

Zmrzlinový žrút

Janko Koleník: „Najviac mám rád zmrzlinu, vždy si dám asi sedem kopčekov. Najviac mi chutila zmrzlina v Rusku, vyzeralo to ako maslo, aj to tak bolo zabalené, ale podstatne väčšie a celú som ju zjedol. Bola to tradičná smotanová zmrzlina. Inak nemám rád veľmi kyslé príchute, čiže tu na Slovensku si pochutím napríklad na banánovej, orieškovej alebo vanilkovej. Mám rád aj nanuky, som totálny zmrzlinový žrút, dokážem sa aj päťkrát vrátiť do obchodu po nejaký nanuk.“



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Dnes oslavujú Barbory a Barbary: Nezabudnite si narezať tradičné čerešňové konáriky

Aby stihli konáriky čerešní rozkvitnúť ešte do Vianoc, mali by ste ich narezať...
 

Morušu režte najmä v mladšom veku

Dobrý deň pán Komžík. Chcela by som Vás poprosiť o informáciu ohľadne úpravy...
 

Vtáčí bufet : Nezabudnite na operence

Veď, čo je krajšie, ako sa započúvať do spevu vtákov. Tým, že im pripravíme...
 

Žltodrevec farbiarsky: Mrazuvzdorný krásavec, ktorý bude vás očarí po celý rok

V minulosti ho vysádzali do zámockých parkov, nachádza sa v niektorých...
 

Neodmysliteľný symbol Vianoc: Takto bude vianočná ruža krásna aj po sviatkoch

Prýštec najkrajší, známejší ako vianočná ruža alebo hviezda je neodmysliteľnou...