Dátum: Piatok 30.09.2016 Dnes oslavuje: Jarolím Zajtra: Arnold

Práve číta: 29363

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Opaľovanie je zdravé kvôli vitamínu D

Zdroj: glanc.sk 11. máj 2013, 07:00
Foto: Shutterstock Vitamín D je zdravý dôvod na opaľovanie.

Z každej strany počúvame, aké je opaľovanie pre našu pokožku nebezpečné. Áno, bez jej ochrany môžu slnečné lúče spôsobiť rakovinu kože, no bez slnka nám bude chýbať vitamín D, a to je veru rovnako nebezpečné.

Až polovica ľudí v našej zemepisnej šírke má problém s nedostatkom vitamínu D, ktorý naše telo najjednoduchšie získava práve zo slnka. Čísla sú najviac alarmujúce práve počas zimných mesiacov. V lete si teda treba dobiť baterky a aspoň trochu sa slnečným lúčom vystaviť, aj keby ste mali alabastrovú pokožku a o opaľovaní nechcete ani len počuť.

„Déčko“ je pre naše telo dôležité pri vývoji a sile kostí, ale takisto pôsobí ako prevencia nádorových ochorení, srdcových chorôb a zabraňuje aj depresívnym stavom.

Množstvo vitamínu D, ktoré naše telo pre zdravý chod potrebuje, sa líši aj podľa farby pleti. Černosi a Aziati napríklad potrebujú byť na slnku dlhšie ako my belosi. Takisto sa to líši podľa veku. Deti by napríklad mali byť na dennom svetle aspoň polhodinu denne. Pre dospeláka, ktorý sa nechce opaľovať, odporúčajú odborníci vystaviť slnku aspoň svoju tvár a ruky dvakrát týždenne na 15 minút

Zdroje vitamínu D v potrave

Ak ste stále zarytou odporkyňou opaľovania, dopĺňajte si „déčko“ aspoň pomocou stravy. Tu sú základné potraviny, ktoré ho obsahujú dostatok. Najlepším zdrojom sú ryby ako olej z tresčej pečene, losos, sardinky či makrela, ale vitamín D obsahujú aj vajíčka a hovädzie mäso.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Urodilo sa vám v záhrade niečo výnimočné? Pošlite FOTO a vyhrajte

Hľadáme tie najčudnejšie tvary ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili v našich...
 

Všestranný rakytník: Odolá mrazu, spevní svahy, posilní imunitu

Popri cestách sa už medzi striebristými listami vynímajú žiarivé oranžové...
 

Keď sa nedarí dopestovať koreňovú zeleninu: Kde môže byť chyba?

Nedarí sa mi dopestovať mrkvu a petržlen. Skúsil som hroble, dokúpil piesok...
 

Vychutnajte si chren z vlastnej úrody: Aké korene sa zberajú?

Chren nie je náročný a porastie vám prakticky kdekoľvek. Tú najlepšiu chuť...
 

Poponáhľajte sa, aby ste si stihli nazbierať drienky

V závislosti od oblasti dozrievajú drienky od konca augusta až do októbra....