Dátum: Pondelok 26.09.2016 Dnes oslavuje: Edita Zajtra: Cyprián

Práve číta: 21965

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Pripravte si kvalitný domáci džem, s ktorým sa aj preliečite

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 25. september 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Pripravte si zdravý domáci džem

Domáci džem pomáha aj pri liečení rôznych neduhov, keď ho pripravíte rýchlo a kvalitne.

Džemovacia sezóna sa zďaleka nekončí. Jablko, hruška, slivka a šťavnaté hrozno si zaslúžia vašu pozornosť, pretože sú plné cenných látok, ktoré stojí za to uchovať na sychravé dni. Varenie džemu sa dodnes spája s mylnou predstavou nekonečných hodín strávených v kuchyni pri rozváraní ovocia. Tento spôsob prípravy, ktorý spočíva v odparovaní vody za neustáleho miešania, je nielen zdĺhavý, ale neprináša ani adekvátny výsledok. Ovocie dlhým varením stratí všetky cenné látky vrátane prírodných farbív a postupným prisypávaním cukru vznikne skôr presladený rôsol ako chutný a zdravý džem.

Tri pravidlá

Pri príprave jesenného džemu treba postupovať inak ako pri spracovaní mäkkých letných bobuľovín a kôstkovíc.

Prvé pravidlo: neponáhľajte sa. Jablká a hrušky vydržia dlhšie, pokojne ich odložte na neskôr. Slivky pomerne rýchlo podliehajú skaze, spracujte ich ako prvé.

Druhé pravidlo: ovocnú zmes varte krátko a želírovanie nechajte na starosť prírodným pektínom.

Tretie pravidlo: pomer ovocia a cukru určite ešte pred varením a dodržte ho. Ideálny je 2 : 1, teda dva diely ovocia a jeden diel cukru. Pri tomto pomere bude džem dostatočne sladký, no zároveň vynikne chuť plodov. Podiel ovocnej zložky v džeme bude 66 percent! Cukor a želírovací prípravok si môžete kúpiť aj samostatne, no praktickejší je želírovací cukor, ktorý už obsahuje správny pomer cukru, prírodných pektínov a kyseliny citrónovej, takže sa nemôžete pomýliť.

Lekvár alebo džem?

Pri spracúvaní jesenného ovocia si treba uvedomiť rozdiel medzi lekvárom a džemom, ktorý je v chuti i štruktúre. Klasický lekvár je extra hustá a hladká ovocná zmes, neveľmi sladká, vhodná skôr do varenia ako nátierka na chlieb. Pripravuje sa jednoduchým, no časovo náročným odparovaním vody z ovocnej zmesi. Naproti tomu džem sa viac hodí na priamu konzumáciu a na spestrenie chuti zákuskov či dezertov.

Na rozdiel od lekváru sa doň pridáva cukor a pektíny, aby mal rôsolovitú konzistenciu. Varí sa krátko a pri jeho príprave sa fantázii medze nekladú. Ovocie stačí pokrájať na malé kúsky, pri hutnejších plodoch, ako sú slivky, je lepšie časť rozmixovať, aby sa zmes pekne spojila. Chuť sa dá obmieňať pridaním iných druhov ovocia, citrónovej šťavy, byliniek, aromatického korenia či alkoholu.

Vymýšľajte a čarujte

Jesennú úrodu môžete skvelo kombinovať. Jablká sa perfektne hodia k hruškám aj k slivkám. Hruškový džem výborne osvieži zopár bobúľ hrozna alebo trocha hroznovej šťavy.

Tip na pravý jesenný džem: rovnaký diel hrušiek, jabĺk a sliviek. Nebojte sa experimentovať. Okrem tradičného rozváraného lekváru vyskúšajte napríklad kombináciu s čokoládou, ktorá sa hodí na palacinky i do croissantov. K slivkám môžete pridať aj lyžicu tuzemského umu. Úplne inú chuť slivkovému lekváru dodá koriander, mäta, medovka či dokonca medovníkové korenie. Praví gurmáni nedajú dopustiť na hroznový džem. Záleží na odrode, väčšinou je však dosť aromatický a netreba ho ničím dochucovať. Bobule sa najskôr rozmixujú ponorným mixérom, krátko povaria a prepasírujú cez sitko. Ďalej postupujte ako pri príprave iných džemov, podľa návodu na želírovacom prípravku alebo cukre. Podľa chuti môžete pridať šťavu z citróna, hroznový džem je potom ideálnou ingredienciou na osvieženie koláčov, napríklad sladkého lineckého pečiva. Z jesenného ovocia nemusíte pripraviť iba džem alebo kompót Ak máte rady exotickú kuchyňu, vynikajúca je ovocná omáčka k mäsu – čatní. Pre deti alebo pre vnúčatá nachystajte do zásoby ovocnú výživu. Základom sú jabĺčka, ktoré môžete rôzne kombinovať. Ovocie rozmixujte ešte pred varením, pridajte cukor podľa chuti a krátko povarte.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Konzumácia ovocných nátierok, či už kúpených, alebo domácich, má u nás veľkú tradíciu. Džemy, marmelády, rôsoly a lekváre sa pripravujú varením suroviny – ovocia alebo ovocného polotovaru – s prídavkom cukru, pektínu a nasledujúcim zahustením.
  • Vysoký obsah cukru v ovocných nátierkach plní okrem energetického a chuťového významu najmä funkciu konzervačnej látky, ktorá potláča činnosť mikróbov. V ponuke dnes nájdete široký sortiment zahŕňajúci aj dia alebo bioprodukty. Okrem klasických príchutí vyskúšajte aj netradičné, napríklad paradajkový, rakytníkový, datľovo-zázvorový alebo dulový džem.

Čo s nimi

  • Diétny želírovací cukor so zníženým obsahom energie, s fruktózou a s náhradnými sladidlami je vhodný aj pre diabetikov. Jedno balenie (250 g) vystačí na 700 g ovocia.
  • Kyselina citrónová v prášku podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovocia. Jedno balenie (20 g) zodpovedá asi 320 ml citrónovej šťavy.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Ako pestovať tekvice? Tešte sa aj vy z bohatej úrody

Zatiaľ, čo niekto rok čo rok vypestuje bohatú úrodu impozantných tekvíc...
 

5 krokov, aby orchidea na zimu krásne rozkvitla

Orchidea v našich podmienkach prirodzene zakvitne zvyčajne na zimu. Viete...
 

Georgíny už treba vybrať z pôdy: Pripravte hľuzy na zimu

Koncom septembra či začiatkom októbra nastáva čas, keď sa vyberajú teplomilné...
 

Využite jeseň: Ako si vybrať a ako vysadiť ríbezle?

Ríbezle sú zdravé, chutné a obľúbené ovocie. Kríčky sú pomerne nenáročné...
 

FOTOsúťaž: Vyhrajte vďaka úrode, ktorá má smiešne či strašidelné tvary

Hľadáme tie najčudnejšie tvary ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili v našich...