Dátum: Nedeľa 25.09.2016 Dnes oslavuje: Vladislav Zajtra: Edita

Práve číta: 27593

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Prvý ľadový bar na Slovensku: Neoblizujte nábytok!

Zdroj: Šarm/Galina Lišháková 02. január 2014, 09:00
Foto: Niki Bankovich Po Londýne, Ríme, Paríži a Prahe má už aj Bratislava svoje ľadové kráľovstvo.

Neoblizujte nábytok! Aj to je jedno z odporúčaní pred vstupom do prvého ľadového baru na Slovensku.

Po Londýne, Ríme, Paríži a Prahe má už aj Bratislava svoje ľadové kráľovstvo. Prvý bar z ľadu na Slovensku nájdete v centre hlavného mesta, v prevádzke je len vyše týždňa.

Nevstupuje sa doň priamo z ulice, akýsi medzičlánok tvorí kaviareň. Ak máte čo len štipku fantázie, v ľadovom interiéri vás prepadne množstvo asociácií a emócií. Už keď mi požičiavajú striebornú vetrovku, ušianku a palčiaky z termomateriálu, bez ktorých vás do ľadového baru nepustia, mám pocit, akoby som sa ocitla v sci-fi o misii na Mars.

V takzvanej vyrovnávacej miestnosti, medzi kaviarňou a ľadovým barom, si pár sekúnd zvykám na chlad podobný tomu, aký sála z veľkých mraziacich boxov v supermarketoch, a počúvam odporúčania, ako sa mám správať, aby som si neublížila. Napríklad, že nemám oblizovať ľadový nábytok či steny, aby mi od nich nemuseli jazyk oddeľovať autogénom.

Bežne je v bare päť stupňov Celzia pod nulou, no teraz ráno zhruba mínus osem, lebo cez noc teplotu znižujú. Mráz mi bleskovo preniká až do kostí, ale nedá sa to porovnať so zimou v exteriéri, keď súčasne fúka vietor aj sneží. Vďaka špeciálnej klimatizácii je v priestore suchý chlad, na ktorý sa o chvíľu prestanem sústrediť, lebo mi zrak zamestnáva množstvo esteticky zaujímavých prvkov.

Pripomínajú pop-art

Ruže či rozhádzané pivové fľaše zamrznuté v ľadových kvádroch by som nazvala ľadovým pop-artom, no barové stolíky aj kreslo so známkami ručnej práce pôsobia skôr rustikálne. V kresle vystlanom kožušinou si dlho neposedím, lebo chlad preniká aj cez ňu. Trón, asi z osemstokilového kusa ľadu, slúži ako „imidžovka“, na ktorej sa môžete dať odfotografovať, inak sa v bare stojí. Obdĺžnikový výrez v stene zaplnený ihlanmi a kvádrami, pravdaže z ľadu, zas pripomína kubizmus.

Z ľadu sú i poháriky na alkohol, ale môžete si objednať aj čaj či kávu, i keď teplé nápoje dostanete v sklenenej klasike, lebo ľad by rozpustili. S výnimkou protišmykovej dlážky a stropu, z ktorého budú časom visieť cencúle, je zo zamrznutej vody všetko – steny, stoly, dokonca aj pivový výčap, no aby v ňom pivo nezamrzlo, špeciálny systém ho zohrieva mierne nad nulu. Naopak, tvrdý alkohol vám dokáže personál ochladiť až na sedem stupňov Celzia pod nulou, a kým dosiahne požadovanú teplotu, môžete pozorovať, ako preteká trubicami chladiaceho stroja zaliatymi v priezračnej ľadovej mase.

V bare je dokopy tridsaťosem ton ľadu a s rozlohou sedemdesiat štvorcových metrov patrí k najväčším v Európe. Vydržala som v ňom sedem minút, ale nie pre mráz, skôr preto, že som bola sama. Predpokladám, že pri debate s partiou kamarátov by som sa v ňom dobre cítila aj pol hodiny. Tú odporúčajú hosťom, ale je aj časovým limitom pre obsluhu, ktorá sa každých tridsať minút strieda s čašníkmi z kaviarne.

Zrel dva roky

V každom detaile nezvyčajného priestoru vidno vášeň. Keď mi jeho spolumajiteľ Pavol Bankovich začne odkrývať, ako došlo k nápadu Icebaru v Bratislave, začínam chápať, že vyrástol najmä vďaka nej. „So spoločníkom Robom Šaradinom sa dlhé roky venujeme cateringovému servisu a v posledných rokoch mali naši VIP klienti záujem o spestrenie akcií atrakciami v podobe ľadových dekorácií. Na Slovenku však vtedy nebol nikto, kto by sa venoval ľadovému dizajnu. Tak sme sa oň začali pokúšať metódou pokusu a omylu. Najväčším problémom bolo vyrobiť číry ľad. Raz večer sme vykúpili všetku destilovanú vodu z troch supermarketov, pretože sme si mysleli, že z nej ho vytvoríme. Keď pracovníčky pri kasách videli naše koše, prehýbajúce sa pod stovkami litrov destilovanej vody, mysleli si, že si robíme zásoby do protiatómového krytu. Z bežnej, ale ani z destilovanej vody sa nám ho však nepodarilo vyrobiť. Dokonca ani keď sme do nej zamiešavali rôzne prísady. Práve v tom čase sa z cudziny vrátil môj brat Peťo Bankovich, ktorému ľadový dizajn úplne učaroval a začal sa mu venovať naplno a profesionálne. Preto sme sa po roku rozhodli kúpiť technológiu na výrobu číreho ľadu z USA a naša ľadová továreň začala chrliť ozajstné zamrazené umenie.“

Foto: Niki Bankovich

Zmrznuté rozprávky

Ľadové bloky s rozmermi meter krát päťdesiat centimetrov a s hmotnosťou stopäťdesiat kilogramov, z ktorých sú aj steny baru, už vyrábal stroj. Pavol Bankovich upozorňuje, že jeho zaujímavosťou je aj kombinácia mliečnych ľadových blokov s priesvitnými. „Vo svete sú zväčša takéto interiéry iba z priesvitného ľadu, preto pôsobia tvrdším dojmom. Mliečne bloky môžu robiť dojem, že sú z bieleho kremeňa, ale do kamenistej štruktúry zreli dva roky v mraziacich boxoch, kým číre sme vyrábali priebežne vyše štyroch mesiacov.“

Ručne vytesané kreslo, stoly a ostatné umelecké prvky sú Petrovou prácou. „Všetko, čo donedávna vytvoril, sa na akciách roztopilo a zaniklo. Teraz, keď môže svoje diela uchovávať v ľadovej továrni, plánuje vyrábať ľadové sochy na rôzne témy, ktoré budeme vystavovať v Ice Bare a v zime aj na terase podniku.“ Najbližšie bratia chystajú výstavu sôch rozprávkových postavičiek, na svoje si teda prídu najmä rodičia s deťmi.

Vstupné pre dospelých je dvanásť eur, pre deti päť eur a v cene je aj drink podľa výberu.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Chorá jabloň v susedstve: Hrozí niečo vašim stromom?

Pán Komžík, chcem Vás poprosiť o Váš odborný názor na: suseda má pri mojom...
 

Výsadba sliviek: Podľa čoho vybrať vhodné odrody?

Mám záhradku a chcem zasadiť slivky. Prosím o radu aké. Záhradka je v Nitre....
 

Chryzantémy sa postarajú o zakvitnutnú jeseň na balkóne

Kompaktné odrody chryzantém sú stvorené do nádob. Ozdobte si nimi balkón,...
 

Zberajte šípky: Pred mrazmi do čaju, po mrazoch do džemov

Názory na vhodný termín zberu šípok sa líšia. Akoby aj nie, veď je pravda,...
 

Vychutnávajte si stopkový zeler až do neskorej jesene

Nezabudnite pred priamou konzumáciou stonky zeleru bieliť, povieme si,...