Dátum: Utorok 27.09.2016 Dnes oslavuje: Cyprián Zajtra: Václav

Práve číta: 10800

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Šetrná Peštová: Jedlo zamrazuje a varí aj na dvakrát

Zdroj: ŠARM/ Jana Jackaninová 20. september 2012, 08:00
Foto: profimedia.sk Daniela Peštová je šetrná kuchárka, jedlo nevyhadzuje, radšej dá do mrazničky.

„Nedojedené obedy zamrazujem a dojedám, aj na dvakrát,“ hovorí boháčka Daniela Peštová, moderátorka šou o varení, kde sa s jedlom plytvá jedna radosť.

Začiatkom roka zverejnili európski štatistici prieskum, ako sme na tom v Európe s chudobou. Na Slovensku sa týka takmer dvadsaťjeden percent obyvateľov. V novej kuchárskej šou však na tento fakt akosi pozabudli a divákom na obrazovkách takmer denne ukazujú, ako sa má s jedlom „správne“ zaobchádzať. Z nevysvetliteľných dôvodov ho hádžu na zem, a dokonca končí rovno v koši. Pobúrení televízni prívrženci gastronómie sa do novej licencovanej šou rýchlo obuli a na internete sa rozbehli búrlivé diskusie. „Prestáva sa mi páčiť, ako sa porota správa k niektorým účinkujúcim. Ako hádžu jedlo na zem a do koša. To sa kde učili, takto zaobchádzať s jedlom? A vraj sú to šéfkuchári,“ znie jeden z mnohých rozhorčených komentárov a pridávajú sa k nim ďalší: „Nechápem, ako môže niekto hádzať jedlo na zem. Nech je akékoľvek. Milióny ľudí na svete hladujú a tí, čo si hovoria odborníci, hádžu potraviny do koša, na podlahu,“ odznieva na internetovej stránke kulinárskej súťaže. „Je to nehoráznosť, chcela by som vedieť, či aj oni doma vyhadzujú jedlo do koša a či tak učia aj svoje deti,“ rozhorčuje sa mamička dvoch školákov.

Slovné panoptikum

Diváci sú pobúrení, no tvorcovia relácie tvrdia, že ide o prirodzený priebeh reality show. K tej neodmysliteľne patria ľudské emócie. Prehnanú prísnosť skúsených šéfkuchárov Jiřího Štifta, Martina Korbeliča a Radka Šubrta, ktorí pred kamerami nevedia čo od rozkoše, bráni aj Bruno Ciberej, kreatívny producent programu. „Porotcovia museli byť prísni na kastingoch, kde bolo potrebné vytriediť prihlásených. V ďalších fázach šou však nie sú len porotcami, ale mentormi pre súťažiacich, takže okrem sledovania ich práce a nasadenia, im aj radia a podporujú ich,“ vysvetlil nám. Otázne však ostáva, či je pri triedení zrna od pliev potrebná aj dehonestácia pripravených pokrmov. „Originálne adaptácie šou sa robili skoro v štyridsiatich krajinách a vo viacerých sa odohrali rovnaké a aj silnejšie scény,“ snažil sa pred nami obhájiť porotca Jiří Štift. „Vyprážaný syr a kura so zaváraninovou broskyňou naozaj nepatria do súťaže MasterChef,“ dodal na margo čudných praktík s jedlom Radek Šubrt. Samotný „vyhadzovač jedla“ Martin Korbelič komentoval svoj počin slovami: „Potrebovali sme exemplárny príklad pre ostatných súťažiacich. Súťaž má svoju vysokú latku. Nemôžeme rovnako ohodnotiť precíznu hodinovú prácu a úžasnú kreativitu na jednej strane, a na druhej jedlá, ktoré spomínal Radek. To by bolo nefér voči samotným súťažiacim, ktorí sú výborní a stále nás prekvapujú,“ uviedol. Šubrt, rovnako ako Korbelič, však nepoprel, že im sčasti šlo tak trochu aj o provokovanie diváka. „Emócie sú pri tomto type šou veľmi dôležité,“ povedal pre týždenník Šarm Šubrt a Martin Korbelič doplnil jeho vyjadrenie slovami: „Okrem toho, divák vidí na obrazovke emocionálny extrakt situácie, ktorá je v reálnom čase omnoho dlhšia,“ dodal.

Dajte jedlo bezdomovcom!

Tanier sem, tanier tam... Síce nás doma učili vážiť si každý pokrm na stole, z uvedených vyjadrení vyplýva, že pre udržanie čísel sledovanosti je občas potrebné okoreniť priebeh programu. Lietajúce jedlo, žiaľ, nie je jediným problémom celého projektu. Ako sa nám podarilo zistiť, rovnako ako zvyšky potravín, aj samotné jedlo pripravené súťažiacimi napokon končí v odpade. „Po ochutnávkach a dovarení končí všetko jedlo ako bioodpad, ktorý odváža produkcia na farmy. Z hygienických dôvodov nie je možné jedlo ďalej používať, pri nakrúcaní vznikajú časové prestoje a trvanlivosť jedál sa nedá zaručiť. Súťažiaci bežne pripravujú jednu porciu na ochutnanie pre porotu, ak nejde o tímovú výzvu, počas ktorej musia pripraviť oveľa väčšie množstvo jedál a porcií podľa zadania,“ povedal nám producent šou Bruno Ciberej. Keď vezmeme do úvahy vyššie uvedené štatistiky týkajúce sa chudoby na Slovensku a množstvo doteraz spotrebovaných potravín, ktoré v konečnom dôsledku končia v koši, slovo plytvanie je iba chabým eufemizmom opisujúcim krutú realitu.

Šetrná Peštová

Ako ruža medzi tŕnistými okolnosťami v šou MasterChef pôsobí moderátorka Daniela Peštová. Hoci by si to ako topmodelka s nemalým bankovým kontom mohla dovoliť, rozhodne neplytvá jedlom a váži si každý pokrm na tanieri. Tomu učí aj svoje tri deti. Doma varí každý deň, o mesačných výdavkoch na potraviny má prehľad ako každá správna gazdinka. Zje čokoľvek, aj keď lastúry a ustrice veľmi neobľubuje. Ak to s uvareným množstvom jedla preženie, rozhodne ho nevyhodí do koša! „Niekedy naplánujem viac jedla a buď ho máme na dvakrát, alebo ho zamrazím,“ prekvapila nás svojou odpoveďou krásna blondínka. Tá si aj nedojedenú porciu v reštaurácii dá zabaliť. „V Amerike je to úplne bežné a ja to robím aj u nás,“ priznala.

Dokonca ani nepatrí k prísnym mamám, ktoré svoje deti nepustia od stola, kým všetko nezjedia. „Skôr im toľko nenakladám. Na tanier im dám toľko, koľko chcem, aby zjedli. Ak viem, že niektorému napríklad vôbec nechutí červená repa, ani mu ju nenaložím,“ ozrejmila nám Daniela, ktorá sa považuje za celkom slušnú kuchárku. „Áno, myslím, že variť viem, aj keď v porovnaní so súťažiacimi môj um dosť bledne,“ priznala so značnou dávkou skromnosti. Blondínka je okrem toho „biopozitívna“ a zásadne si potrpí na rituály stolovania. „Milujem to. Taký gýč z amerických filmov a reklám – celá rodina za jedným stolom, všetci sa rozprávajú a smejú sa. Mne by sa to takto páčilo pri každom jedle. Realita je síce trochu iná, ale snažíme sa aspoň raz za deň, aby sa stala skutočnosťou,“ uzavrela topmodelka a zároveň praktická žienka domáca.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Vychutnajte si záplavu višní: Vysaďte tú správnu zostavu

Prosím o odpoveď na otázku, či je neskorá višňa GEREMA, ktorá je vraj odolná...
 

Ako pestovať tekvice? Tešte sa aj vy z bohatej úrody

Zatiaľ, čo niekto rok čo rok vypestuje bohatú úrodu impozantných tekvíc...
 

5 krokov, aby orchidea na zimu krásne rozkvitla

Orchidea v našich podmienkach prirodzene zakvitne zvyčajne na zimu. Viete...
 

Georgíny už treba vybrať z pôdy: Pripravte hľuzy na zimu

Koncom septembra či začiatkom októbra nastáva čas, keď sa vyberajú teplomilné...
 

Využite jeseň: Ako si vybrať a ako vysadiť ríbezle?

Ríbezle sú zdravé, chutné a obľúbené ovocie. Kríčky sú pomerne nenáročné...