Dátum: Piatok 30.09.2016 Dnes oslavuje: Jarolím Zajtra: Arnold

Práve číta: 26632

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Single kuchyňa: Tipy, čo si navariť, keď ste sama

Zdroj: Báječná žena/ Zuzana Petrovičová 08. august 2013, 10:00
Foto: profimedia.sk Čo navariť, ak bývate sama

Žijete sama alebo práve máte celú rodinu preč z domu? Poradíme vám, ako neskončiť pri párkoch z mikrovlnky.

Varte vo veľkom

Výhovorka, že pre jedného sa variť neoplatí, neobstojí. Keď už špiníte hrniec, navarte aspoň 4 až 6 porcií. Čo nezjete hneď, naložte po porciách do vhodných nádob a odložte do mrazničky. Nezabudnite nalepiť štítok s názvom jedla a dátumom prípravy. Výhodou je, že nebudete zbytočne dojedať a budete mať pripravenú rezervu aj pre nečakanú návštevu.

Investujte do malých spotrebičov

Ak nebudete chodiť po reštauráciách, ušetríte na vhodných pomocníkov. Či už to bude minirobot s funkciou sekania, krájania a mletia, alebo tyčový mixér a dobré strúhadlo k tomu. Buďte lenivá, uľahčite si prácu.

Rodinné balenie sa oplatí

Najmä trvanlivé potraviny nakupujte vo veľkom. Ak budete mať v zásobe ryžu, cestoviny, zeleninu v konzerve a mäso v mrazničke, vždy dokážete vykúzliť chutné rýchle jedlo.

Jedálny lístok na týždeň

To je najlepšia cesta, ako zúžitkovať všetky prebytky a nič nevyhadzovať. A ešte je to aj zábava, ako sa tešiť na večere vo vlastnej spoločnosti. Nazbierajte si šikovné recepty z internetu a časopisov a občas pozvite na testovanie aj priateľov.

Nedržte doma chuťovky

Máte problém motivovať sa k vareniu? Nekupujte si zásoby čipsov, tyčiniek, mikrovlnkových pukancov a zmrzliny. Prinúti vás to pripraviť si normálne jedlo. A už nikdy nebudete musieť držať diétu, pretože sa budete stravovať správne po celý rok.

Bezpečné dojedanie

  • Zvyšky jedla uložte do chladničky najneskôr do dvoch hodín po dovarení. V lete jedlo radšej čo najrýchlejšie schlaďte a ihneď odložte.
  • Jedlo, ktoré ležalo na tanieri či v hrnci pri izbovej teplote viac ako tri hodiny, vyhoďte do koša.
  • Všetko, čo nevládzete zjesť do troch dní, zamrazte. l Zamrazené jedlo zjedzte do dvoch mesiacov.

Bleskovky pre 1 osobu

Dobre využité polotovary a konzervy vám pomôžu uvariť si aj v dňoch, keď naozaj nemáte čas alebo ste veľmi unavená.

Cestoviny s paradajkovou omáčkou

20 minút

Uvarte tretinu balíčka špagiet v slanej vode. Na troche olivového oleja opečte nakrájanú cibuľku a strúčik cesnaku, pridajte konzervu krájaných paradajok a zopár olív, prípadne šunku či zvyšky pečeného kuraťa. Osoľte a okoreňte. Chvíľu povarte, pridajte uvarené cestoviny a premiešajte. Na tanieri posypte strúhaným parmezánom.

Zeleninový kuskus

15 minút

Do misky nasypte šálku kuskusu, pridajte štipku soli, zalejte vriacou vodou z kanvice a prikryte. Na panvičke opečte na troche oleja balíček mrazenej zeleniny. Môžete využiť aj zvyšky mäsa z polievky a podobne. Osoľte, okoreňte a keď zelenina zmäkne, pridajte napučaný kuskus. Dobre premiešajte, podľa potreby pridajte trochu oleja, prípadne sójovú omáčku.

Tuniakový šalát

10 minút Nakrájajte jednu až dve paradajky, štvrť hlávky krehkého šalátu a do toho zamiešajte konzervu tuniaka v oleji. Osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Kura s tzatziky

15 minút

Kuracie prsičká posypte korením na kura a opečte na panvici na troche oleja. Šalátovú uhorku nastrúhajte na hrubom strúhadle a osoľte. Vytlačte šťavu, pridajte téglik jogurtu a ochuťte koreninovou zmesou na tzatziky.

Pečená ryža

20 minút

Najlepšie, ak ju pripravujete zo zvyškov. Opečte nakrájaný pór na panvici, pridajte hrsť výhonkov, hrášku, strukovej fazuľky alebo niekoľko ružičiek brokolice. Poduste, vsypte šálku uvarenej ryže a nakrájaný kúsok mäsa alebo šunky. Posypte korením karí a čili, prípadne zmesou orientálneho korenia, a osoľte. Počas opekania prilejte aj sójovú omáčku. Tesne pred dokončením pridajte jedno rozšľahané vajce a miešajte, kým nezhustne.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Jahodové listy s takýmito škvrnami nepatria do kompostu!

Na starších jahodách sa môžu začiatkom jesene objaviť škvrny, ktoré spôsobuje...
 

Sirôtky nežnými kvetmi ozdobia debničky: Zaplňte si nimi balkón

Hlavným obdobím kvitnutia sirôtok je jar, ale obľúbené sú aj v jesennom...
 

Proti hryzcom a hrabošom v záhrade bojujte poriadkom

Hryzce a hraboše v záhrade vedia narobiť poriadne škody. Bežne ich záhradkári...
 

Urodilo sa vám v záhrade niečo výnimočné? Pošlite FOTO a vyhrajte

Hľadáme tie najčudnejšie tvary ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili v našich...
 

Všestranný rakytník: Odolá mrazu, spevní svahy, posilní imunitu

Popri cestách sa už medzi striebristými listami vynímajú žiarivé oranžové...