Dátum: Nedeľa 11.12.2016 Dnes oslavuje:

Hilda Zajtra: Otília

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Sladké tipy a triky: Ako vylepšiť plnky alebo dosiahnuť božskú čokoládu?

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 07. decembra 2013, 07:00
Foto: Profimedia.sk Aj vďaka našim radám, môžte svojim blízkym vykúzliť "nebíčko v papuľke".

V období adventu sa vám určite zíde každá dobrá rada...

Aj ten najlepší recept môže zlyhať, ak sa nebudete riadiť zdravým rozumom a svojimi skúsenosťami. Len vy viete, ako pečie vaša rúra. Je nezmysel dodržiavať predpísanú teplotu alebo čas pečenia, ak viete, že ste podobný koláč piekli kratšie alebo dlhšie, než je napísané v recepte.

Na cesto s rozumom

Ak neviete odhadnúť, či už je koláč upečený, overte si to drevenou špajdľou. Zapichnite ju doprostriedku cesta a ak ostane suchá, koláč je hotový. Ďalším znakom je, že cesto sa začne odliepať od krajov formy.

Pripaľuje sa vám cesto na koláč zhora? Znížte teplotu, cesto prikryte papierom na pečenie a korpus dopečte pomalšie. Cesto na roládu pečte krátko a na vyššej teplote, aby nevyschlo. Piškótové cesto na tortu alebo na rezy treba piecť, naopak, pomaly, aby nepopraskalo a nekleslo.

Ak rady experimentujete, skúste nahradiť časť bežnej múky ovsenými vločkami. Napríklad keksíky budú oveľa chutnejšie. Pri bežnej dávke odoberte asi 100 gramov múky a dosypte vločkami.

Vylepšite plnky

Makové koláče a plnky budú mať intenzívnejšiu vôňu, ak mak pred pomletím najskôr osušíte na teflónovej panvici. Ak nechcete, aby plnka zostala suchá, pridajte do nej trochu slivkového lekváru alebo ríbezľového džemu. Do orechovej plnky sa zas vynikajúco hodí marhuľový džem alebo pomarančová marmeláda.

Na orechy si dávajte pozor. Aj keď sú zdravé, mnoho ľudí má na ne alergiu. Väčšina alergikov však dobre znáša mandle, najmä olúpané. Mandle zalejte vriacou vodou a nechajte postáť. Zlejte a šupa vám pôjde dole úplne ľahko medzi prstami. A keby ste pri pečení orechového koláča zistili, že nemáte dosť orechov, môžete ich nadstaviť strúhankou osmaženou na masle.

Božská čokoláda

Ak chcete dosiahnuť, aby čokoládová poleva bola hladká a lesklá, najskôr ju rozpustite nad parou s maslom, nechajte vychladnúť a znova ohrejte. Poleva z pravej čokolády sa nepripáli, ak ju nalámete nadrobno a rozpustíte vo vodnom kúpeli.

Ak si netrúfate na polievanie čokoládou, natrite koláč plnkou a ozdobte napríklad hoblinkami. Vyrobíte ich tak, že rozpustenú čokoládu nalejete na hladkú dosku a po vychladnutí zoškriabete nožom.

Pri kakaovom ceste intenzívnejšiu čokoládovú farbu dosiahnete, keď kakaový prášok vymiešate s horúcim mliekom a až potom pridáte do koláča.

Aromatický cukor

  • Základom vianočného pečenia je vanilkový cukor. Najúspornejšie je, ak si ho pripravíte samy. Vanilkový struk rozrežte a špičkou noža vyškriabte z neho vnútro. Dreň zmiešajte s jemným kryštálovým cukrom a nechajte stáť v uzavretej sklenej nádobe aj so strukom. Dva struky stačia asi na pol kilogramu cukru.
  • Podobne si môžete vyrobiť aj cukor s perníkovou arómou. V staršom kávovom mlynčeku pomeľte voňavé korenie, ako napríklad klinčeky, aníz či kardamóm. Alebo rozmixujte spolu s hrubším kryštálovým cukrom.
  • A do tretice si môžete urobiť cukor s citrusovou arómou. Z dobre umytých, vysušených pomarančov, mandarínok, citrónov či limiet nahrubo nastrúhajte kôru. Nechajte ju vysušiť, rozdrvte a zmiešajte s cukrom. Môže byť aj hnedý, ten pridá ďalšiu skvelú chuť a vôňu navyše.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Očarujúca zornica: Skvelá alternatíva vianočnej ruže, ktorá ju s noblesou zastúpi

Zornica je skvelou alternatívou pre tých, ktorých už omrzeli vianočné...
 

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (3. časť)

Niektoré vtáky dávajú prednosť teplejším krajinám. Iné hľadajú útočisko...
 

Lieskovce si môžete vypestovať aj v záhrade

Liesky sú naším domácim druhom. Rastú na okrajoch lesov, kde tvoria súčasť...
 

FOTOsúťaž: Pošlite nám adventný veniec a vyhrajte knihu

Zapáliť si sviečku na svojom vlastnom adventnom venci stojí za to. Pochváľte...
 

Brest ako liek: Účinný pri poruchách trávenia

Čaj z kôry brestu upokojí všetko s čím príde do styku. Má široké využitie....