Dátum: Pondelok 23.01.2017 Dnes oslavuje:

Miloš Zajtra: Timotej

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Sladké tipy a triky: Ako vylepšiť plnky alebo dosiahnuť božskú čokoládu?

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 07. decembra 2013, 07:00
Foto: Profimedia.sk Aj vďaka našim radám, môžte svojim blízkym vykúzliť "nebíčko v papuľke".

V období adventu sa vám určite zíde každá dobrá rada...

Aj ten najlepší recept môže zlyhať, ak sa nebudete riadiť zdravým rozumom a svojimi skúsenosťami. Len vy viete, ako pečie vaša rúra. Je nezmysel dodržiavať predpísanú teplotu alebo čas pečenia, ak viete, že ste podobný koláč piekli kratšie alebo dlhšie, než je napísané v recepte.

Na cesto s rozumom

Ak neviete odhadnúť, či už je koláč upečený, overte si to drevenou špajdľou. Zapichnite ju doprostriedku cesta a ak ostane suchá, koláč je hotový. Ďalším znakom je, že cesto sa začne odliepať od krajov formy.

Pripaľuje sa vám cesto na koláč zhora? Znížte teplotu, cesto prikryte papierom na pečenie a korpus dopečte pomalšie. Cesto na roládu pečte krátko a na vyššej teplote, aby nevyschlo. Piškótové cesto na tortu alebo na rezy treba piecť, naopak, pomaly, aby nepopraskalo a nekleslo.

Ak rady experimentujete, skúste nahradiť časť bežnej múky ovsenými vločkami. Napríklad keksíky budú oveľa chutnejšie. Pri bežnej dávke odoberte asi 100 gramov múky a dosypte vločkami.

Vylepšite plnky

Makové koláče a plnky budú mať intenzívnejšiu vôňu, ak mak pred pomletím najskôr osušíte na teflónovej panvici. Ak nechcete, aby plnka zostala suchá, pridajte do nej trochu slivkového lekváru alebo ríbezľového džemu. Do orechovej plnky sa zas vynikajúco hodí marhuľový džem alebo pomarančová marmeláda.

Na orechy si dávajte pozor. Aj keď sú zdravé, mnoho ľudí má na ne alergiu. Väčšina alergikov však dobre znáša mandle, najmä olúpané. Mandle zalejte vriacou vodou a nechajte postáť. Zlejte a šupa vám pôjde dole úplne ľahko medzi prstami. A keby ste pri pečení orechového koláča zistili, že nemáte dosť orechov, môžete ich nadstaviť strúhankou osmaženou na masle.

Božská čokoláda

Ak chcete dosiahnuť, aby čokoládová poleva bola hladká a lesklá, najskôr ju rozpustite nad parou s maslom, nechajte vychladnúť a znova ohrejte. Poleva z pravej čokolády sa nepripáli, ak ju nalámete nadrobno a rozpustíte vo vodnom kúpeli.

Ak si netrúfate na polievanie čokoládou, natrite koláč plnkou a ozdobte napríklad hoblinkami. Vyrobíte ich tak, že rozpustenú čokoládu nalejete na hladkú dosku a po vychladnutí zoškriabete nožom.

Pri kakaovom ceste intenzívnejšiu čokoládovú farbu dosiahnete, keď kakaový prášok vymiešate s horúcim mliekom a až potom pridáte do koláča.

Aromatický cukor

  • Základom vianočného pečenia je vanilkový cukor. Najúspornejšie je, ak si ho pripravíte samy. Vanilkový struk rozrežte a špičkou noža vyškriabte z neho vnútro. Dreň zmiešajte s jemným kryštálovým cukrom a nechajte stáť v uzavretej sklenej nádobe aj so strukom. Dva struky stačia asi na pol kilogramu cukru.
  • Podobne si môžete vyrobiť aj cukor s perníkovou arómou. V staršom kávovom mlynčeku pomeľte voňavé korenie, ako napríklad klinčeky, aníz či kardamóm. Alebo rozmixujte spolu s hrubším kryštálovým cukrom.
  • A do tretice si môžete urobiť cukor s citrusovou arómou. Z dobre umytých, vysušených pomarančov, mandarínok, citrónov či limiet nahrubo nastrúhajte kôru. Nechajte ju vysušiť, rozdrvte a zmiešajte s cukrom. Môže byť aj hnedý, ten pridá ďalšiu skvelú chuť a vôňu navyše.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

7 tipov na využitie igelitových vrecúšok pre záhradkára

Igelitové obaly sa stávajú vo svete veľkým ekologickým problémom. Preto...
 

Skontrolujte zazimované balkónové kvetiny

Rastliny v črepníkoch, ktoré zimujeme v pivniciach alebo zimných záhradách,...
 

Nevyhadzujte zvyšok ananásu: Návod, ako ho zasadiť a pestovať

Patríte aj vy k tým, čo si v zime pravidelne kupujú okrem iného ovocia aj ananás?...
 

Poznáte ebenovník rajčiakový? Je to strom s bohatou úrodou

Kaki alebo hurmikaki sú plody, ktoré dnes bez väčších problémov kúpite...
 

Populárne mikrobylinky: Drobné rastlinky zo semienok vám dodajú množstvo energie

Pestovanie microgreens alebo microherbs, teda mikrobyliniek, ktoré...