Tip redakcii
 

Tipy na jedlo pod stan: Dôverujte len trvanlivým potravinám

Chystáte sa stanovať či kempovať? Poradíme vám, aké potraviny si môžete vziať so sebou, aby ste dovolenku prežili bez následkov.

14. augusta 2013, 07:00
Poradíme vám, aké potraviny si môžete vziať so sebou, aby ste stanovačku prežili bez následkov.

Poradíme vám, aké potraviny si môžete vziať so sebou, aby ste stanovačku prežili bez následkov.

Autor: Profimedia.sk

Najväčším nepriateľom potravín je teplo. Zdravotné riziko predstavujú najmä mäsové a mliečne výrobky, ktoré sa rýchlo kazia a pri neopatrnosti môžu spôsobiť ťažké črevné problémy. Z romantickej dovolenky sa tak rýchlo môžete presunúť na nemocničné lôžko.

Piť sa musí

Dôležitejšie ako jedlo sú nápoje. Čím je vonku teplejšie, tým viac tekutín treba dopĺňať. Mali by ste zistiť, či v mieste vášho pobytu je zdroj pitnej vody. Ak nie, musíte zobrať so sebou také množstvo, aby mali všetci dostatok aj v najväčšej horúčave.

Na jeden deň počítajte 2 až 3 litre na osobu. Základ by mala tvoriť pramenitá voda, nesýtená alebo jemne perlivá, prípadne slabo mineralizovaná minerálna voda. Neodporúča sa brať sladené nápoje, po otvorení sa rýchlo kazia. Pre deti môžete vziať ovocný sirup alebo džúsy v prášku, ktoré nezaberú veľa miesta v batožine.

Chlieb je základ

Na dovolenke či dlhšom výlete sa určite nezaobídete bez chleba. Praktickejší je porciovaný, v pôvodnom balení si udrží čerstvosť prvých niekoľko dní. Ak nebudete mať možnosť dokúpiť si čerstvé potraviny, celý chlieb dajte pred cestou zmraziť, predĺži sa tak lehota spotreby.

Na dvojtýždňový pobyt sa vyplatí pribaliť aj vločky, krehké chlebíky a müsli. Tieto trvanlivé cereálne výrobky dobre odolávajú teplu, sú skladné, ľahké a dobre zasýtia na dlhší čas. Na dobíjanie energie na túrach sa zídu aj sušienky, ale bez plnky a polevy.

Bez mäsa nie?

Turistická saláma je síce trvanlivejšia ako šunka, ale v skutočnosti vydrží len o pár hodín dlhšie, navyše obsahuje množstvo soli a tukov. Vhodnejšie sú vákuovo balené suché trvanlivé salámy či klobásy. Nechajte ich v originálnom obale, až kým na ne nepríde rad.

Vysokým teplotám najlepšie odolávajú konzervy – ryby, paštéty a hotové mäsité jedlá, no počítajte s väčšou hmotnosťou. Keď jedlo ponesiete v batohu, vyberajte si varianty v ľahších alumíniových obaloch.

Keď kvôli deťom musíte zobrať aj mliečne výrobky, stavte na trvanlivé alebo sušené mlieko a instantné mliečne nápoje a dezerty. Syry sa vyplatí kúpiť balené v ochrannej atmosfére. Uprednostnite tvrdé syry s vysokým podielom sušiny, rozhodne si neberte čerstvé, mäkké a plesňové.

Rýchle a ľahké

Dobrými spoločníkmi na dovolenky sú dehydratované polievky a hotové jedlá, napríklad cestoviny s omáčkou, prípadne sušené cestoviny s rôznymi plnkami. Sú ľahké, kvalitne zabalené a na ich prípravu stačí voda. Ak budú medzi stravníkmi aj deti, vyberte výrobky bez glutamanu a chemických konzervantov.

Máte vysoký tlak? Hľadajte výrobok so zníženým obsahom soli – 0,2 až 0,4 g v 1 porcii. Keď držíte diétu alebo máte vysoký cholesterol, kúpte si také, čo majú znížený obsah tuku. Aj keď sa dehydratované pokrmy nevyrovnajú čerstvo uvareným a nemožno ich odporúčať na každodenné jedenie, rozhodne sú zdravšie ako mastné údeniny či menu v bufetoch.

Naše rady

  • Neberte viac jedla, ako môžete zjesť. Zostavte si plán nákupu podľa počtu stravníkov a dĺžky pobytu.
  • Nakupujte až pred odchodom, aby ste zbytočne neskrátili záručnú lehotu potravín, a nevybaľujte ich z pôvodných obalov.
  • Na pár dní vystačíte s termotaškou s chladiacimi vložkami. Potraviny, ktoré nie sú trvanlivé, najprv vychlaďte, až potom ich uložte do tašky.
  • Potraviny v termotaške sú v bezpečí, kým sú chladiace vložky na dotyk studené. Navrch uložte jedlo, ktoré spotrebujete ako prvé.
  • Výborné sú aj vákuové boxy alebo vrecúška, z ktorých pumpičkou odsajete vzduch. Potraviny chránené pred vlhkom a oxidáciou vydržia oveľa dlhšie.

Tipy Glancu

  • Baktérie sa najrýchlejšie množia pri teplotách od 27 do 41 stupňov Celzia. Za hodinu sa ich počet zdvojnásobí až strojnásobí.
  • Najčastejšie črevné infekčné ochorenia spôsobujú salmonely. Spoľahlivo ich zničí dôkladná tepelná úprava potravín.
  • Riziko črevných problémov znížite, keď dodržíte štyri základné pravidlá – chladiť, umývať, variť a oddeľovať.
  • Zvýšte pozornosť pri konzumácii rizikových potravín – majonézy, zmrzliny, mliečnych výrobkov, zákuskov, mäsa či údenín.
  • Pozor aj na kontaminovanú vodu. Nakaziť sa môžete nielen pri jej pití, ale aj keď zjete ovocie a zeleninu, ktorú ste v nej umývali.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

DOBRÝ TIP: Dochádza vám v kuchyni inšpirácia? Mirka Luberdová má pre vás pár užitočných trikov!

Bývalá modelka Mirka Luberdová (33) miluje všetko zdravé a je presvedčená,...
 

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 
 
Tipy na jedlo pod stan: Dôverujte len trvanlivým potravinám
Báječná žena/Jana Brožíková