Dátum: Utorok 06.12.2016 Dnes oslavuje:

Mikuláš Zajtra: Ambróz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Tipy na jedlo pod stan: Dôverujte len trvanlivým potravinám

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 14. augusta 2013, 07:00
Foto: Profimedia.sk Poradíme vám, aké potraviny si môžete vziať so sebou, aby ste stanovačku prežili bez následkov.

Chystáte sa stanovať či kempovať? Poradíme vám, aké potraviny si môžete vziať so sebou, aby ste dovolenku prežili bez následkov.

Najväčším nepriateľom potravín je teplo. Zdravotné riziko predstavujú najmä mäsové a mliečne výrobky, ktoré sa rýchlo kazia a pri neopatrnosti môžu spôsobiť ťažké črevné problémy. Z romantickej dovolenky sa tak rýchlo môžete presunúť na nemocničné lôžko.

Piť sa musí

Dôležitejšie ako jedlo sú nápoje. Čím je vonku teplejšie, tým viac tekutín treba dopĺňať. Mali by ste zistiť, či v mieste vášho pobytu je zdroj pitnej vody. Ak nie, musíte zobrať so sebou také množstvo, aby mali všetci dostatok aj v najväčšej horúčave.

Na jeden deň počítajte 2 až 3 litre na osobu. Základ by mala tvoriť pramenitá voda, nesýtená alebo jemne perlivá, prípadne slabo mineralizovaná minerálna voda. Neodporúča sa brať sladené nápoje, po otvorení sa rýchlo kazia. Pre deti môžete vziať ovocný sirup alebo džúsy v prášku, ktoré nezaberú veľa miesta v batožine.

Chlieb je základ

Na dovolenke či dlhšom výlete sa určite nezaobídete bez chleba. Praktickejší je porciovaný, v pôvodnom balení si udrží čerstvosť prvých niekoľko dní. Ak nebudete mať možnosť dokúpiť si čerstvé potraviny, celý chlieb dajte pred cestou zmraziť, predĺži sa tak lehota spotreby.

Na dvojtýždňový pobyt sa vyplatí pribaliť aj vločky, krehké chlebíky a müsli. Tieto trvanlivé cereálne výrobky dobre odolávajú teplu, sú skladné, ľahké a dobre zasýtia na dlhší čas. Na dobíjanie energie na túrach sa zídu aj sušienky, ale bez plnky a polevy.

Bez mäsa nie?

Turistická saláma je síce trvanlivejšia ako šunka, ale v skutočnosti vydrží len o pár hodín dlhšie, navyše obsahuje množstvo soli a tukov. Vhodnejšie sú vákuovo balené suché trvanlivé salámy či klobásy. Nechajte ich v originálnom obale, až kým na ne nepríde rad.

Vysokým teplotám najlepšie odolávajú konzervy – ryby, paštéty a hotové mäsité jedlá, no počítajte s väčšou hmotnosťou. Keď jedlo ponesiete v batohu, vyberajte si varianty v ľahších alumíniových obaloch.

Keď kvôli deťom musíte zobrať aj mliečne výrobky, stavte na trvanlivé alebo sušené mlieko a instantné mliečne nápoje a dezerty. Syry sa vyplatí kúpiť balené v ochrannej atmosfére. Uprednostnite tvrdé syry s vysokým podielom sušiny, rozhodne si neberte čerstvé, mäkké a plesňové.

Rýchle a ľahké

Dobrými spoločníkmi na dovolenky sú dehydratované polievky a hotové jedlá, napríklad cestoviny s omáčkou, prípadne sušené cestoviny s rôznymi plnkami. Sú ľahké, kvalitne zabalené a na ich prípravu stačí voda. Ak budú medzi stravníkmi aj deti, vyberte výrobky bez glutamanu a chemických konzervantov.

Máte vysoký tlak? Hľadajte výrobok so zníženým obsahom soli – 0,2 až 0,4 g v 1 porcii. Keď držíte diétu alebo máte vysoký cholesterol, kúpte si také, čo majú znížený obsah tuku. Aj keď sa dehydratované pokrmy nevyrovnajú čerstvo uvareným a nemožno ich odporúčať na každodenné jedenie, rozhodne sú zdravšie ako mastné údeniny či menu v bufetoch.

Naše rady

  • Neberte viac jedla, ako môžete zjesť. Zostavte si plán nákupu podľa počtu stravníkov a dĺžky pobytu.
  • Nakupujte až pred odchodom, aby ste zbytočne neskrátili záručnú lehotu potravín, a nevybaľujte ich z pôvodných obalov.
  • Na pár dní vystačíte s termotaškou s chladiacimi vložkami. Potraviny, ktoré nie sú trvanlivé, najprv vychlaďte, až potom ich uložte do tašky.
  • Potraviny v termotaške sú v bezpečí, kým sú chladiace vložky na dotyk studené. Navrch uložte jedlo, ktoré spotrebujete ako prvé.
  • Výborné sú aj vákuové boxy alebo vrecúška, z ktorých pumpičkou odsajete vzduch. Potraviny chránené pred vlhkom a oxidáciou vydržia oveľa dlhšie.

Tipy Glancu

  • Baktérie sa najrýchlejšie množia pri teplotách od 27 do 41 stupňov Celzia. Za hodinu sa ich počet zdvojnásobí až strojnásobí.
  • Najčastejšie črevné infekčné ochorenia spôsobujú salmonely. Spoľahlivo ich zničí dôkladná tepelná úprava potravín.
  • Riziko črevných problémov znížite, keď dodržíte štyri základné pravidlá – chladiť, umývať, variť a oddeľovať.
  • Zvýšte pozornosť pri konzumácii rizikových potravín – majonézy, zmrzliny, mliečnych výrobkov, zákuskov, mäsa či údenín.
  • Pozor aj na kontaminovanú vodu. Nakaziť sa môžete nielen pri jej pití, ale aj keď zjete ovocie a zeleninu, ktorú ste v nej umývali.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Viete, ako sa pestujú arašidy?

Neodmysliteľne patria do mikulášskych balíčkov, s obľubou ich lúskame...
 

Rozmnožte si ríbezle pomocou odrezkov

Dobre zakoreňujú, preto si môžete ľahko rozmnožiť svoju obľúbenú odrodu....
 

RECEPT: Pripravte si s nami vianočný punč z domácich jabĺčok

Vianočné trhy sú už v mnohých mestách na Slovensku v plnom prúde. Pripravte...
 

Možno rastú aj vo vašej záhrade: Bežné stromy majú liečivé účinky

Viete, že keď si vypestujete svoje vlastné jedlo, je to dobrá vec pre vaše...
 

Máte radi škoricu? Vaše rastliny ju milujú

V súčasnosti sa stále viac uberáme k prírodným zdrojom. Platí to aj pri likvidovaní...