Dátum: Piatok 30.09.2016 Dnes oslavuje: Jarolím Zajtra: Arnold

Práve číta: 25712

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Uhorková sezóna je v plnom prúde: Máme pre vás cenné rady

Zdroj: Báječná žena/ Zuzana Petrovičová 23. august 2013, 09:00
Foto: profimedia.sk Máme pre vás rady ako zavárať uhorky

Najlepšie recepty a rady na zaváranie obľúbenej zeleniny.

Príprava

1. Na zaváranie vyberajte len nepoškodené uhorky bez žltých škvŕn.

2.Uhorky pred zaváraním namočte do studenej vody a kefkou odstráňte všetky nečistoty. Potom opláchnite pod tečúcou vodou.

3. Umyté uhorky rozložte na stole na čistú plachtu, aby sa osušili.

4. Podľa možnosti do pohárov vkladajte uhorky približne rovnakej veľkosti.

5. Množstvo naložených uhoriek v pohároch závisí od ich veľkosti a od vašej šikovnosti pri ich nakladaní. Pre istotu si pripravte 1 až 2 zaváraninové poháre do rezervy.

6. Poháre obarte horúcou vodou, nechajte vyschnúť na čistej utierke alebo ich dajte umyť do umývačky.

Nálev

Máte radšej kyslejšie uhorky? Do nálevu pridajte menej cukru, prípadne ho pripravte len z vody, octu a zo soli. Aj soľte podľa svojej chuti. Uhorky zalievajte horúcim nálevom tak, aby od okraja ostal centimetrový vzduchový priestor.

Sterilizácia

  • Na sterilizovanie sú vhodnejšie menšie kusy, na kvasenie stredné. Väčšie kusy môžete pred ukladaním do pohárov popichať vidličkou, šalátové uhorky sa hodia na rezy.
  • Naplnené a uzatvorené poháre sterilizujte asi 20 minút pri teplote 80 až 85 stupňov Celzia.
  • Na sterilizovanie nepotrebujete špeciálny hrniec, stačí plech s vodou, ktorý aj s pohármi vložíte do rozhorúčenej rúry. Keď nálev v pohároch začne bublinkovať, stopnite si 5 minút.
  • Ak máte vhodné podmienky na skladovanie a dobre chytené viečka, nemusíte sterilizovať.

Sladkokyslé bez cukru

Na nálev prevarte 3 litre vody s 1 litrom octu (8 %), so 100 g soli, s 50 tabletkami umelého sladidla a koreninami – celým čiernym a novým korením, koriandrom a horčičnými semienkami. Povyberajte malé a stredne veľké uhorky, očistite a na kolieska nakrájajte mrkvu a cibuľu, opláchnite vetvičky kôpru. Ak máte rady, pridajte aj olúpané strúčiky cesnaku. Na dno pohárov vhoďte zopár koliesok mrkvy a cibule, vetvičku kôpru, prípadne cesnak. Poukladajte uhorky, zalejte vriacim nálevom a ihneď zaviečkujte. Asi na 15 minút položte dnom nahor. Potom otočte a nechajte pomaly vychladnúť.

Rezy zo šalátoviek

Z uhoriek odkrojte konce. Rozrežte pozdĺžne alebo na kolieska. Poukladajte do pohárov, poprekladajte mrkvou a cibuľou, kôprom, chrenom, cesnakom alebo feferónkou. Zalejte sladkokyslým slaným nálevom, uzatvorte viečkami a krátko sterilizujte.

Tip Glancu: Ak použijete veľké poľné uhorky, radšej ich aj ošúpte, aby nezostali horké.

Sudové nekonečné

Chutia ako klasické uhorky, nie ako kvasené. Výhodou je, že môžete použiť aj väčšie uhorky, ktoré sa nezmestia do pohárov. Na jednu dávku nálevu treba 1 Deko alebo Zelko, 4 poháre vody, 2 poháre octu a 1 pohár cukru. Všetko zmiešajte a prevarte. Uhorky naložte do malého keramického súdka na kvasenie kapusty. Pridajte kôpor, chren a cesnak, prípadne feferónky. Zalejte pripraveným nálevom, zavrite a do žliabka pri vrchnáku nalejte vodu. Nechajte postáť 3 až 4 dni, kým všetky uhorky nezmenia farbu. Hneď potom ich môžete jesť. A čo je najlepšie, odjedené uhorky môžete počas celej sezóny dokladať a dolievať nový nálev. Nezabudnite pritom stále dolievať vodu do žliabka.

Kvasáky

Väčšie uhorky nakrojte do kríža, aby konce zostali v celku, malé netreba. Naukladajte ich do veľkého pohára (4 l), poprekladajte vetvičkami kôpru aj s kvetom, pridajte 5 veľkých strúčikov cesnaku alebo 2 rozkrojené cibule, podľa chuti 1 až 2 feferónky. Zasypte 3 lyžicami soli, prilejte 100 ml octu a zalejte vodou. Povrch prikryte chlebovou kôrkou a niekoľkými hroznovými listmi. Prikryte tanierikom, dajte na balkón alebo na iné miesto, kde nie je priame slnko. Kvasáky sú hotové asi za 5 dní, podľa počasia.

Tip Glancu: Vykvasené uhorky poprekladajte do čistých pohárov, nálev z nich preceďte cez sitko, znova ich zalejte tou kvasenou vodou a uzatvorte. Takto vám v chladničke vydržia aj celú zimu.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Jahodové listy s takýmito škvrnami nepatria do kompostu!

Na starších jahodách sa môžu začiatkom jesene objaviť škvrny, ktoré spôsobuje...
 

Sirôtky nežnými kvetmi ozdobia debničky: Zaplňte si nimi balkón

Hlavným obdobím kvitnutia sirôtok je jar, ale obľúbené sú aj v jesennom...
 

Proti hryzcom a hrabošom v záhrade bojujte poriadkom

Hryzce a hraboše v záhrade vedia narobiť poriadne škody. Bežne ich záhradkári...
 

Urodilo sa vám v záhrade niečo výnimočné? Pošlite FOTO a vyhrajte

Hľadáme tie najčudnejšie tvary ovocia a zeleniny, ktoré sa urodili v našich...
 

Všestranný rakytník: Odolá mrazu, spevní svahy, posilní imunitu

Popri cestách sa už medzi striebristými listami vynímajú žiarivé oranžové...