Dátum: Utorok 27.09.2016 Dnes oslavuje: Cyprián Zajtra: Václav

Práve číta: 28357

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Upečte si nekvasený chlieb: Recepty ponúka írska, indická aj švédska kuchyňa

Zdroj: Báječná žena/Zuzana Petrovičová 26. marec 2014, 13:00
Foto: Archív Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Írsky celozrnný chlieb

V mise zmiešajte 250 g hladkej a 250 g celozrnnej múky, pol lyžičky soli a lyžičku jedlej sódy. Prilejte 300 ml cmaru alebo acidofilného mlieka. Vareškou alebo robotom spracujte na cesto a na doske posypanej hladkou múkou ho spracujte na bochník s priemerom asi 20 cm. Preložte ho na plech pokrytý papierom na pečenie a ostrým nožom nakrojte do kríža. Povrch posypte trochou celozrnnej múky. V rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia pečte 30 minút, kým nechytí farbu. Chlieb je upečený, keď pri poklepaní na spodnú stranu znie duto. Najlepšie chutí ešte teplý, napríklad s maslom.

Švédsky celozrnný suchár

Slávny knäckebrot si môžete ľahko upiecť aj doma. V plechovej dóze vydrží chutný aj niekoľko týždňov. Zmiešajte 1 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 250 g hladkej pšeničnej múky, lyžičku soli a lyžičku mletej rasce. Postupne prilievajte asi 500 ml vody a spracujte na tuhšie cesto. Nechajte ho prikryté odpočinúť 2 až 3 hodiny. Potom do cesta zapracujte 150 g slnečnicového oleja. Vyvaľkajte na plát s hrúbkou 3 mm a radielkom nakrájajte na obdĺžniky 6 x 10 cm. Poukladajte na plech potretý maslom a na povrchu popichajte vidličkou. Upečte v mierne rozohriatej rúre.

Foto: Profimedia.sk

Indické chlebové placky

Poznáte dva druhy tohto chleba – tenkú čapátu a kyprejší naan? Postup pri ich príprave je veľmi podobný, len suroviny sa mierne líšia. Podávajte ich k rôznym duseným jedlám so šťavou. Skvelé sú aj k hustým polievkam a zeleninovým omáčkam.

Na Čapátu zmiešajte 250 g preosiatej celozrnnej múky s lyžičkou soli. Pomaly prilievajte 150 ml vlažnej vody a miešajte vareškou. Potom preložte na dosku a mieste asi 10 minút, kým nevznikne pružné cesto. Vyformujte z neho guľu, postriekajte vodou, prikryte utierkou a nechajte hodinu odpočinúť. Potom cesto vlhkými rukami prepracujte a rozdeľte asi na 15 bochníčkov. Na pomúčenej doske ich rozvaľkajte a pečte na horúcej železnej platni alebo na suchej panvici. Keď sa placka nafúkne, otočte ju a dopečte z druhej strany.

Do cesta na chlieb Naan budete potrebovať 250 g hladkej múky, pol lyžičky jedlej sódy, 1 lyžičku soli, 170 g bieleho jogurtu a 2 lyžičky oleja. Vymiesené cesto rozdeľte na 4 diely a rozvaľkajte na ovály. Placky položte na alobal a v rozohriatej rúre pečte asi 2 minúty z každej strany. Hotový naan zabaľte do utierky, aby zostal teplý.

Mexické kukuričné placky

Na tortily budete potrebovať 250 g hladkej kukuričnej múky zmiešanej s lyžičkou soli. Nakrájajte do nej 60 g bravčovej masti a postupne spracujte so 130 ml teplej vody. Na doske posypanej kukuričnou múkou zmieste na valček a nechajte ho v chlade odležať asi hodinu. Potom valček nakrájajte na 10 kúskov, rozvaľkajte na tenké placky a upečte z oboch strán na rozpálenej platni alebo na suchej panvici. Podávajte ako prílohu k omáčkam a šalátom alebo naplňte pikantným mäsom a čerstvou zeleninou.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Uskladnenie kalerábu nie je veda, stačí dodržať pár zákonitostí

Na dlhodobejšie uskladnenie sú vhodné len určité odrody a dobre vyvinuté...
 

Zelené hnojenie má svoje zákonitosti: Aplikujte ho správne

Prázdne záhony vysejte druhmi určenými na zelené hnojenie. Keď potom rastlinky...
 

Veternice obohatia jeseň v záhrade o nežnú krásu

Veternice kvitnúce na jeseň ozdobia záhony aj nádoby. Treba však na ich...
 

Vysádzanie ovocných stromov na jeseň: Pripravte sa a stromky sa ujmú

Základom úspechu je zakúpenie kvalitných sadeníc, ale aj správny postup...
 

5 krokov, aby orchidea na zimu krásne rozkvitla

Orchidea v našich podmienkach prirodzene zakvitne zvyčajne na zimu. Viete...