Tip redakcii
 

Upečte si nekvasený chlieb: Recepty ponúka írska, indická aj švédska kuchyňa

Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

26. marca 2014, 13:00
Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Autor: Archív

Írsky celozrnný chlieb

V mise zmiešajte 250 g hladkej a 250 g celozrnnej múky, pol lyžičky soli a lyžičku jedlej sódy. Prilejte 300 ml cmaru alebo acidofilného mlieka. Vareškou alebo robotom spracujte na cesto a na doske posypanej hladkou múkou ho spracujte na bochník s priemerom asi 20 cm. Preložte ho na plech pokrytý papierom na pečenie a ostrým nožom nakrojte do kríža. Povrch posypte trochou celozrnnej múky. V rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia pečte 30 minút, kým nechytí farbu. Chlieb je upečený, keď pri poklepaní na spodnú stranu znie duto. Najlepšie chutí ešte teplý, napríklad s maslom.

Švédsky celozrnný suchár

Slávny knäckebrot si môžete ľahko upiecť aj doma. V plechovej dóze vydrží chutný aj niekoľko týždňov. Zmiešajte 1 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 250 g hladkej pšeničnej múky, lyžičku soli a lyžičku mletej rasce. Postupne prilievajte asi 500 ml vody a spracujte na tuhšie cesto. Nechajte ho prikryté odpočinúť 2 až 3 hodiny. Potom do cesta zapracujte 150 g slnečnicového oleja. Vyvaľkajte na plát s hrúbkou 3 mm a radielkom nakrájajte na obdĺžniky 6 x 10 cm. Poukladajte na plech potretý maslom a na povrchu popichajte vidličkou. Upečte v mierne rozohriatej rúre.

Foto: Profimedia.sk

Indické chlebové placky

Poznáte dva druhy tohto chleba – tenkú čapátu a kyprejší naan? Postup pri ich príprave je veľmi podobný, len suroviny sa mierne líšia. Podávajte ich k rôznym duseným jedlám so šťavou. Skvelé sú aj k hustým polievkam a zeleninovým omáčkam.

Na Čapátu zmiešajte 250 g preosiatej celozrnnej múky s lyžičkou soli. Pomaly prilievajte 150 ml vlažnej vody a miešajte vareškou. Potom preložte na dosku a mieste asi 10 minút, kým nevznikne pružné cesto. Vyformujte z neho guľu, postriekajte vodou, prikryte utierkou a nechajte hodinu odpočinúť. Potom cesto vlhkými rukami prepracujte a rozdeľte asi na 15 bochníčkov. Na pomúčenej doske ich rozvaľkajte a pečte na horúcej železnej platni alebo na suchej panvici. Keď sa placka nafúkne, otočte ju a dopečte z druhej strany.

Do cesta na chlieb Naan budete potrebovať 250 g hladkej múky, pol lyžičky jedlej sódy, 1 lyžičku soli, 170 g bieleho jogurtu a 2 lyžičky oleja. Vymiesené cesto rozdeľte na 4 diely a rozvaľkajte na ovály. Placky položte na alobal a v rozohriatej rúre pečte asi 2 minúty z každej strany. Hotový naan zabaľte do utierky, aby zostal teplý.

Mexické kukuričné placky

Na tortily budete potrebovať 250 g hladkej kukuričnej múky zmiešanej s lyžičkou soli. Nakrájajte do nej 60 g bravčovej masti a postupne spracujte so 130 ml teplej vody. Na doske posypanej kukuričnou múkou zmieste na valček a nechajte ho v chlade odležať asi hodinu. Potom valček nakrájajte na 10 kúskov, rozvaľkajte na tenké placky a upečte z oboch strán na rozpálenej platni alebo na suchej panvici. Podávajte ako prílohu k omáčkam a šalátom alebo naplňte pikantným mäsom a čerstvou zeleninou.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová