Tip redakcii
 

Upečte si nekvasený chlieb: Recepty ponúka írska, indická aj švédska kuchyňa

Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

26. marca 2014, 13:00
Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Autor: Archív

Írsky celozrnný chlieb

V mise zmiešajte 250 g hladkej a 250 g celozrnnej múky, pol lyžičky soli a lyžičku jedlej sódy. Prilejte 300 ml cmaru alebo acidofilného mlieka. Vareškou alebo robotom spracujte na cesto a na doske posypanej hladkou múkou ho spracujte na bochník s priemerom asi 20 cm. Preložte ho na plech pokrytý papierom na pečenie a ostrým nožom nakrojte do kríža. Povrch posypte trochou celozrnnej múky. V rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia pečte 30 minút, kým nechytí farbu. Chlieb je upečený, keď pri poklepaní na spodnú stranu znie duto. Najlepšie chutí ešte teplý, napríklad s maslom.

Švédsky celozrnný suchár

Slávny knäckebrot si môžete ľahko upiecť aj doma. V plechovej dóze vydrží chutný aj niekoľko týždňov. Zmiešajte 1 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 250 g hladkej pšeničnej múky, lyžičku soli a lyžičku mletej rasce. Postupne prilievajte asi 500 ml vody a spracujte na tuhšie cesto. Nechajte ho prikryté odpočinúť 2 až 3 hodiny. Potom do cesta zapracujte 150 g slnečnicového oleja. Vyvaľkajte na plát s hrúbkou 3 mm a radielkom nakrájajte na obdĺžniky 6 x 10 cm. Poukladajte na plech potretý maslom a na povrchu popichajte vidličkou. Upečte v mierne rozohriatej rúre.

Foto: Profimedia.sk

Indické chlebové placky

Poznáte dva druhy tohto chleba – tenkú čapátu a kyprejší naan? Postup pri ich príprave je veľmi podobný, len suroviny sa mierne líšia. Podávajte ich k rôznym duseným jedlám so šťavou. Skvelé sú aj k hustým polievkam a zeleninovým omáčkam.

Na Čapátu zmiešajte 250 g preosiatej celozrnnej múky s lyžičkou soli. Pomaly prilievajte 150 ml vlažnej vody a miešajte vareškou. Potom preložte na dosku a mieste asi 10 minút, kým nevznikne pružné cesto. Vyformujte z neho guľu, postriekajte vodou, prikryte utierkou a nechajte hodinu odpočinúť. Potom cesto vlhkými rukami prepracujte a rozdeľte asi na 15 bochníčkov. Na pomúčenej doske ich rozvaľkajte a pečte na horúcej železnej platni alebo na suchej panvici. Keď sa placka nafúkne, otočte ju a dopečte z druhej strany.

Do cesta na chlieb Naan budete potrebovať 250 g hladkej múky, pol lyžičky jedlej sódy, 1 lyžičku soli, 170 g bieleho jogurtu a 2 lyžičky oleja. Vymiesené cesto rozdeľte na 4 diely a rozvaľkajte na ovály. Placky položte na alobal a v rozohriatej rúre pečte asi 2 minúty z každej strany. Hotový naan zabaľte do utierky, aby zostal teplý.

Mexické kukuričné placky

Na tortily budete potrebovať 250 g hladkej kukuričnej múky zmiešanej s lyžičkou soli. Nakrájajte do nej 60 g bravčovej masti a postupne spracujte so 130 ml teplej vody. Na doske posypanej kukuričnou múkou zmieste na valček a nechajte ho v chlade odležať asi hodinu. Potom valček nakrájajte na 10 kúskov, rozvaľkajte na tenké placky a upečte z oboch strán na rozpálenej platni alebo na suchej panvici. Podávajte ako prílohu k omáčkam a šalátom alebo naplňte pikantným mäsom a čerstvou zeleninou.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete!

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...