Tip redakcii
 

Upečte si nekvasený chlieb: Recepty ponúka írska, indická aj švédska kuchyňa

Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

26. marca 2014, 13:00
Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Špajza zíva prázdnotou? Na tieto recepty nepotrebujete veľa surovín ani zručnosti. Budete ich milovať!

Autor: Archív

Írsky celozrnný chlieb

V mise zmiešajte 250 g hladkej a 250 g celozrnnej múky, pol lyžičky soli a lyžičku jedlej sódy. Prilejte 300 ml cmaru alebo acidofilného mlieka. Vareškou alebo robotom spracujte na cesto a na doske posypanej hladkou múkou ho spracujte na bochník s priemerom asi 20 cm. Preložte ho na plech pokrytý papierom na pečenie a ostrým nožom nakrojte do kríža. Povrch posypte trochou celozrnnej múky. V rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia pečte 30 minút, kým nechytí farbu. Chlieb je upečený, keď pri poklepaní na spodnú stranu znie duto. Najlepšie chutí ešte teplý, napríklad s maslom.

Švédsky celozrnný suchár

Slávny knäckebrot si môžete ľahko upiecť aj doma. V plechovej dóze vydrží chutný aj niekoľko týždňov. Zmiešajte 1 250 g celozrnnej pšeničnej múky, 250 g hladkej pšeničnej múky, lyžičku soli a lyžičku mletej rasce. Postupne prilievajte asi 500 ml vody a spracujte na tuhšie cesto. Nechajte ho prikryté odpočinúť 2 až 3 hodiny. Potom do cesta zapracujte 150 g slnečnicového oleja. Vyvaľkajte na plát s hrúbkou 3 mm a radielkom nakrájajte na obdĺžniky 6 x 10 cm. Poukladajte na plech potretý maslom a na povrchu popichajte vidličkou. Upečte v mierne rozohriatej rúre.

Foto: Profimedia.sk

Indické chlebové placky

Poznáte dva druhy tohto chleba – tenkú čapátu a kyprejší naan? Postup pri ich príprave je veľmi podobný, len suroviny sa mierne líšia. Podávajte ich k rôznym duseným jedlám so šťavou. Skvelé sú aj k hustým polievkam a zeleninovým omáčkam.

Na Čapátu zmiešajte 250 g preosiatej celozrnnej múky s lyžičkou soli. Pomaly prilievajte 150 ml vlažnej vody a miešajte vareškou. Potom preložte na dosku a mieste asi 10 minút, kým nevznikne pružné cesto. Vyformujte z neho guľu, postriekajte vodou, prikryte utierkou a nechajte hodinu odpočinúť. Potom cesto vlhkými rukami prepracujte a rozdeľte asi na 15 bochníčkov. Na pomúčenej doske ich rozvaľkajte a pečte na horúcej železnej platni alebo na suchej panvici. Keď sa placka nafúkne, otočte ju a dopečte z druhej strany.

Do cesta na chlieb Naan budete potrebovať 250 g hladkej múky, pol lyžičky jedlej sódy, 1 lyžičku soli, 170 g bieleho jogurtu a 2 lyžičky oleja. Vymiesené cesto rozdeľte na 4 diely a rozvaľkajte na ovály. Placky položte na alobal a v rozohriatej rúre pečte asi 2 minúty z každej strany. Hotový naan zabaľte do utierky, aby zostal teplý.

Mexické kukuričné placky

Na tortily budete potrebovať 250 g hladkej kukuričnej múky zmiešanej s lyžičkou soli. Nakrájajte do nej 60 g bravčovej masti a postupne spracujte so 130 ml teplej vody. Na doske posypanej kukuričnou múkou zmieste na valček a nechajte ho v chlade odležať asi hodinu. Potom valček nakrájajte na 10 kúskov, rozvaľkajte na tenké placky a upečte z oboch strán na rozpálenej platni alebo na suchej panvici. Podávajte ako prílohu k omáčkam a šalátom alebo naplňte pikantným mäsom a čerstvou zeleninou.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.