Dátum: Sobota 01.10.2016 Dnes oslavuje: Arnold Zajtra: Levoslav

Práve číta: 6399

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

V rodisku talianskych sektov

Zdroj: PR Článok 01. november 2012, 00:00
Foto: PR Článok

Od svojho vzniku v roku 1863 patrí značka Martini k priekopníkom a budovateľom talianskej tradície výroby a predaja šumivých vín. Jej príbeh je zároveň príbehom neustáleho objavovania a inšpirovania sa prírodou, úspechom a zručnosťou majstrov. Výsledkom sú krásne expresívne šumivé vína.

 

Piedmont, región na severe Talianska, v ktorom je Martini doma, je zároveň rodiskom talianskej tradície sektov. Práve tam sa okolo roku 1850 zrodilo prvé talianske šumivé víno. Aromatická odroda hrozna Moscato Bianco sa stala základom vína unikátneho štýlu, a príkre svahy oblasti Asti centrom jeho produkcie. Celkom v začiatkoch sa majitelia spoločnosti Alessandro Martini a Luigi Rossi zamerali na dva spôsoby spracovania vína. Robili z neho výnimočné vermúty a typické talianske šumivé vína. V oboch smeroch dosiahli úspech.

Okamžite objednávky

Prvú objednávku na šumivé víno „vino bianco Canelli spumante“ dostali už v tom istom roku ako založili spoločnosť. O pár rokov neskôr vyvážali svoje produkty do celého sveta. Do USA, do Šanghaja, Istanbulu, Viedne aj do Moskvy. Spolu s obchodným úspechom Martini sa vo svete stali populárne aj talianske šumivé vína z oblasti Asti, dopyt stále rástol. Vtedy ešte vyrábali šumivé vína takzvanou metodo classico, keď k druhej fermentácii dochádzalo priamo vo fľaši, a tým vznikalo šumivé víno. Nevýhodou tohto procesu však bolo, že bol časovo náročný. Víno dlho zrelo, to ovplyvňovalo jeho kvalitu a menil sa charakter výsledného produktu.

Uchovali prírodnú čerstvosť

Keď v roku 1895 Federico Martinotti našiel nový spôsob produkcie šumivých vín, v Martini ho rýchlo adaptovali do výroby. Federico presunul sekundárnu fermentáciu vína z fľaše do uzavretej a zapečatenej nádoby. Skrátil sa tak čas potrebný na výrobu šumivého vína, uchovala sa prírodná čerstvosť hrozna a dosiahla konzistentná úroveň kvality. Odvtedy sa tajomstvo výroby odovzdáva z generácie na generáciu. Vinársky tím dnes vedie Luciano Bolero, ako Master Blender, majster vinár. V spoločnosti pracuje už viac ako 30 rokov.

Ako sa „rodí“ šumivé víno

Svoj život začína šumivé víno už pri zbere hrozna, zvyčajne koncom augusta, začiatkom septembra. Z celých strapcov, ručne oberaných, sa prešovaním získa mušt (prírodná šťava z hrozna), ktorý sa prvou fermentáciou mení na víno. Deje sa to v antikorových kadiach, a aby sa zachoval prírodný charakter jednotlivých vín, prísne sa kontroluje teplota. Prvé vína (Vino base) sú svieže, iskrivé, krásne aromatické a majú vysokú aciditu. Výzvou však je vytvoriť z nich zmes na ďalšiu fermentáciu. Vtedy sa dostane k slovu skúsený majster vinár. Neexistuje totiž žiadna presná receptúra, iba finálna chuť zachytená v pamäti majstra vinára, ktorú musí každý rok dosiahnuť zmiešaním správnych druhov prvých vín v správnom pomere. Keď je hotový základ, zmes ide na sekundárnu fermentáciu kontrolovanú Marttinotiho metódou. Oxid uhličitý, ktorý počas nej vzniká, vytvára bublinky a rodí sa šumivé víno. Keď sa proces fermentácie skončí, nechajú víno odpočinúť, potom ho filtrujú a plnia do fliaš. Každú fľašu uzatvoria tradičnou korkovou zátkou.

Štýl Asti

Roky skúseností viedli výrobcov k vytvoreniu tzv. metódy Asti na výrobu šumivého vína rovnakého mena. Aj pri jeho výrobe sa používa Martinottiho metóda, ale trochu inak, aby sa uchovalo spektrum aróm hrozna Moscato Bianco. Šumivé víno Asti sa fermentuje špeciálnym procesom len raz. Hroznovú šťavu umiestnia priamo do antikorových kadí na fermentáciu, vynecháva sa proces výroby prvého vína. Antikorové kade vychladia na -2 °C, a skôr ako kvasinky zmenia všetok prírodný cukor na alkohol,  fermentáciu zastavia. Víno vzápätí plnia do fliaš, a tak sa v ňom uchováva čerstvosť, delikátnosť a prirodzená sladkosť hrozna Moscato Bianco.


MARTINI ASTI
Šumivé víno Martini Asti je perfektnou voľbou na každú príležitosť. Má jemnú ovocnú, príjemne osviežujúcu sladkú chuť. Je to jedno z najlepších talianskych šumivých vín, ktoré sa vyrábajú z odrody hrozna Moscato Bianco.

MARTINI BRUT
Ide o delikátnu kombináciu najlepších severotalianskych odrôd vhodných na šumivé vína, najmä z oblasti Veneto (Chardonnay, Sauvignon, Prosecco, taliansky rizling a pod.). Charakterizuje ho jemná, mierne aromatická vôňa pôvodného hrozna obohateného intenzívnou arómou z kvasiniek používaných pri výrobe Martini. Je to suché víno, s balansovanou kyslosťou.

MARTINI ROSÉ
Je vyvážené a lahodné cuvèe, v ktorom sa harmonicky snúbi sýta drevitá aróma s intenzívnou chuťou ovocných vín. Vyrobené je z hrozna vyšľachteného na najlepšej pôde Piedmontu a Veneta. Charakterizuje ho príjemná vôňa pripomínajúca citrusy, šalviu a broskyňu. Cítiť z neho drevitosť jemne doladenú tónmi fialiek a divokých ruží. Chuť je plná, vyzývavo sladká a aromatická.

 

Naj z glanc.sk

Horoskop

Pluska video

Koniec nudy v saune!