Dátum: Streda 07.12.2016 Dnes oslavuje:

Ambróz Zajtra: Marína

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Voňavé pečenie: Sviatky sa neobídu bez škorice či vanilky

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 17. decembra 2013, 12:00
Foto: Profimedia.sk Bez voňavých korení by Vianoce stratili čaro.

Aký by to bol punč bez škorice a klinčekov, medovníčky bez anízu a rožteky bez vanilky? Bez voňavých korení by Vianoce stratili čaro.

Aromatické korenia krásne prevoňajú byt a vytvoria sviatočnú pohodu. Každé korenie má však inú silu a inak sa používa. Niektoré môžete navzájom kombinovať, iné sa neznesú. Objavte tajomstvo ich chutí a vôní. Poznáte tipy a triky, aby ste nič nepokazili?

Sladký aníz

Drobné semienka majú výraznú sladkú vôňu i chuť, ktorá trocha pripomína sladké drievko. Aníz má aj liečivé účinky – podporuje chuť do jedla, zmierňuje žalúdočnú nevoľnosť a tlmí kašeľ.

Celý alebo mletý aníz sa hodí do cukroviniek, sušienok, perníkov, medovníčkov, sirupov i do miešaných nápojov. Zopár semienok skúste pridať aj do ovocných šalátov, kompótov a do čaju.

Tip Glancu: Ak ste sa prejedli alebo vám niečo nesadlo, zjedzte anízový koláčik alebo si uvarte čaj s anízom. Aníz rýchlo stráca arómu, preto ho nekupujte naraz viac, ako potrebujete.

Krásny badián

Plody exotického stromu patria medzi najkrajšie korenie a majú jemnú korenistosladkastú chuť. Hviezdičkami badiánu môžete ozdobiť misu s ovocím i so sladkým pečivom. Mletý badián nesmie chýbať v perníkoch, drobnom pečive a vo varenom víne. Vyskúšajte ho aj do slivkového lekváru, miešaných nápojov, do likérov a bylinných čajov.

Badián sa používa aj v liečiteľstve. Upokojuje nervy, zaháňa stres, po ťažšom jedle podporí trávenie, zabráni nadúvaniu a kŕčom.

Tip Glancu: Ak vám po nejakom jedle ostala v ústach nepríjemná pachuť, požujte kúsok badiánu.

Voňavé klinčeky

Sušené púčiky kvetov tropického stromu majú výraznú trpkosladkú chuť i vôňu. Celé klinčeky sa používajú na ochutenie pokrmov z mäsa a horúcich zimných nápojov – vareného vína, punču a grogu. Pomleté pridajte do sladkého pečiva, koláčov, perníkov, sušienok, pudingov i do omáčok.

Klinčeky majú antiseptické vlastnosti, tlmia bolesť zubov, pomáhajú pri bolestiach žalúdka aj pri nevoľnosti.

Tip Glancu: Klinčeky sú veľmi dekoratívne, pozapichujte ich do jabĺčok alebo do citrusových plodov.

Muškátový oriešok

Sušené jadro kôstky muškátovníka má intenzívnu arómu a sladkastú, mierne štipľavú chuť. Postrúhaný muškátový oriešok sa pridáva hlavne do pečiva, koláčov, sušienok, perníkov, pudingov a do vianočného punču. Zaujímavú príchuť dodá aj mäsitým pokrmom, rybám, paštétam, polievkam a omáčkam. Nezabudnite, že maximum znamená na špičku noža.

Tip Glancu: Vôňa pomletého orieška rýchlo vyprchá aj v uzavretej nádobe, preto kupujte celé oriešky a nastrúhajte iba toľko, koľko potrebujete.

Pozor! Vo väčšom množstve je jedovatý. Predávkovanie môže byť smrteľné, preto ho dobre ukryte pred deťmi.

Exotická škorica

Aromatické tyčinky škorice sú sušené zvitky kôry stromu. Voňajú sladko a exoticky. Pridaním štipky škorice nepokazíte žiadny sladký pokrm. Najlepšie ladí s jablkami, hrozienkami a s čokoládou.

Mletou ochuťte perníky, cukrovinky, náplň do štrúdle, jablkového koláča, do tvarohových a kakaových múčnikov. Skvelo oživí aj kávu, likér, zmrzlinové a ovocné dezerty. Celá škorica rozvonia ovocný čaj, punč, grog aj varené víno. Príjemne zahreje a zlepší náladu. Zmierňuje nevoľnosť a nadúvanie.

Tip Glancu: S množstvom škorice to nepreháňajte. Keď jej do pečiva dáte priveľa, zhorkne.

Jemná vanilka

Vanilkové struky sú sušené tobolky popínavej orchidey. Vanilka patrí medzi najjemnejšie a najdrahšie korenia, má kvetinovú arómu a chuť. Najkvalitnejšia je bourbonská. Vanilka patrí výhradne do sladkej kuchyne. Prevonia tortové korpusy aj iné typy cesta, cukrovinky, náplne, pudingy, čokoládu, kávu, zmrzlinu, krémy i teplé nápoje. V kombinácii s kakaom zlepšuje náladu.

Tip Glancu: Vanilkový struk zasypte cukrom, nádobu vzduchotesne uzavrite a o niekoľko dní získate vlastný vanilkový cukor. Struk môžete použiť opakovane.

Pikantný zázvor

Dužinatý podzemok tropickej rastliny – ďumbiera lekárskeho – má pikantnú chuť a vôňou pripomína citrón. V kuchyni sa hojne využíva sušený, pomletý na jemný prášok. Za najlepší sa považuje jamajský zázvor. Pridajte ho do sladkého pečiva, napríklad zázvorníkov a perníkov, do pudingov i limonád.

Oživí koreniace zmesi do dusených pokrmov, marinád a mäsitých jedál orientálnej a indickej kuchyne. Zázvor príjemne zahreje žalúdok, zlepší krvný obeh a zbystrí zrak. Urýchľuje liečenie pri prechladnutí a znižuje horúčku.

Tip Glancu: Pri zázvore platí, že menej je vždy viac. Keď ho dáte príliš veľa, pečivo bude štipľavé a nejedlé.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Breza ako liek: Vyskúšajte skvelý detoxikátor

Brezy vedia ponúknuť veľa, čo sa týka prírodnej medecíny. Majú tenkú papierovú...
 

Tea tree: Ako sa pestuje austrálsky liečivý zázrak

Oficiálny názov rastliny melaleuka striedavolistá pozná málokto, známa...
 

Trávnik nechajte v zime oddychovať

V zimnom období zásahy do trávnika neriešte. Inak by ste mu skôr uškodili....
 

TOP tipy, ako sa zbaviť mušiek zo substrátu

S novou izbovkou sa do domácnosti často nasťahujú aj noví nájomníci - mušky....
 

Radi skúšate nové veci? Vypestujte si minirastlinku zo šišky

Tiež ste si na internete všimli fotografie borovicových šišiek, z ktorých...